Međimurje Press
Udruge

Žena, majka, ratnica!

Domovinski rat nismo birali, on je nama nametnut. Nažalost, naša slobodna i suverena Hrvatska skupo je plaćena brojim žrtvama i natopljena krvlju. Sudjelovanje žena u ratu možda je bila i prekretnica jer danas možemo vidjeti žene u odorama vojske, policije i vatrogastva. Time nam svjedoče, iako rade poslove koji su fizički teški i naporni, nisu izgubile toplinu kao žene, majke, kćeri i prijateljice. Žene su imale drugačije prioritete u životu, nakon ratišta vratile su se na svoja radna mjesta, nastavile su skrbiti o svojoj obitelji, zato ih je između ostalog, mali broj obolio od PTSP-a, a veliki od malignih bolesti.

U Domovinskom ratu sudjelovalo je 24.000 žena-braniteljica tj. 5% braniteljske populacije, tako i Međimurje ima oko 500 svojih  žena, majka, ratnica, ali one su se „izgubile“ u brojnim „muškim“ braniteljskim udrugama. Tako je bilo i u Domovinskom ratu, zajedno s muškarcima su rame uz rame branile svoj Dom, to se ne smije zaboraviti.

Poznato je da je naziv  „branitelj” postao generički naziv koji uključuje muškarce i žene – ali to je velika  šteta za jedne i druge jer im onemogućava razvoj različitosti, Naime, istina je da se žene i muškarci doista na neki način razlikuju jedni od drugih, a time se ne misli da su jedni bolji, a drugi gori. Radi se o ravnopravnosti uz postojanje međusobnih razlika kojima se nadopunjuju. Različitost se manifestira u drukčijoj građi tijela,
drukčijim vanjskim utjecajima na muškarca i ženu što se najviše može raspoznati u socijalizaciji u najranijoj dobi, drukčijem pristupanju i rješavanju problema, pa sve do različitosti djelovanja lijekova i različitih bolesti koje u većoj ili manjoj mjeri pogađaju žene, odnosno muškarce.

Temeljem takvog poimanja značaja i doprinosa žena u Domovinskom ratu „VETERAN“ – društvo branitelja Domovinskog rata je Odlukom Upravnog vijeća pokrenulo inicijativu za osnivanje Kluba braniteljica Domovinskog rata Međimurske županije s ciljem da se braniteljice iz Međimurske županije priključe pokretu „Žena, majka, ratnica“ koji okuplja žene i braniteljice u Domovinskom ratu koji djeluje na državnoj razini.

Željko Tomašić, mag.ing.aedif
predsjednik Društva VETERAN

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja