Međimurje Press
EkologijaUdruge

UDRUGA FAKTOGRAF POKREĆE KLIMATSKI PORTAL

Faktograf – udruga za informiranu javnost na prvi dan proljeća, 20. ožujka 2024. pokreće Klimatski portal, prvi portal u Hrvatskoj koji će se sveobuhvatno i sustavno baviti  klimatskom krizom.

Zašto Klimatski portal?

Klima na Zemlji mijenja se pred našim očima. Klimatska kriza iza sebe ostavlja trajne posljedice po živote i zdravlje svih živih bića na Zemlji te remeti gospodarske procese na kojima počiva naša globalizirana civilizacija. Stoga vjerujemo da nema važnije teme i da je nužan domaći medij koji će se fokusirati ne samo na probleme, već i na rješenja, a čitateljicama i čitateljicama realnost klimatske krize približiti bez senzacionalizma.

Fokus na rješenja!

Redakcija Klimatskog portala u svom će radu razotkrivati dezinformacije vezane za klimatske promjene, s posebnim fokusom na tvrdnje koje minoriziraju realnost problema s kojima smo suočeni. Međutim, sama borba protiv klimatskih dezinformacija nije dovoljna da bi se osigurala kvalitetna javna rasprava o klimatskoj krizi.

Smatramo da je razotkrivanje činjeničnih netočnosti samo prvi korak. Naš slogan, fokus na rješenja, to najbolje ilustrira. Želimo promijeniti smjer javne rasprave o klimatskoj krizi i zelenoj tranziciji – odmaknuti se od senzacionalizma, zastrašivanja i negiranja problema, a otvoriti prostor za stručna mišljenja, argumentirane rasprave i dobre ideje. U svom radu vodit ćemo se principima novinarstva fokusiranog na rješenja.

Čitateljima i čitateljicama kroz pet rubrika pružit ćemo relevantne i kvalitetno novinarski obrađene informacije o klimatskim promjenama i tehnološkim mogućnostima za prilagodbu i nošenje s klimatskom krizom, razmatrajući pritom i pravednost, a ne samo efikasnost predloženih rješenja.

Koji je cilj Klimatskog portala?

Na koncu, Klimatski portal svoje buduće čitateljice i čitatelje želi učiniti otpornima na manipulaciju i propagandu. Želimo ukazivati na relevantne činjenice, a građane osnažiti za donošenje kvalitetnih i informiranih odluka. Vjerujemo da će odmak od apokaliptičnih scenarija donijeti nadu, a nadamo se i kvalitetan društveni dijalog utemeljen na činjenicama i znanstvenim spoznajama.

“Klimatski portal pokrećemo jer vjerujemo da danas nema važnije teme, da nam je potreban fokus na rješenja. Želimo izgraditi zajednicu čitatelja i čitateljica, oslanjati se na stručnjake i stručnjakinje, nuditi nešto novo i drugačije u medijskom prostoru. Želimo razgovarati o klimatskoj krizi bez širenja straha i dizanja panike, pristupiti ovoj važnoj temi onako kako to i zaslužuje znanstveno utemeljeno, inovativno i uključivo”, rekao je Petar Vidov, urednik Klimatskog portala.

Kako se priključiti?

Da za to postoji publika, govori nam WhatsApp kanal Klimatskog portala, u kojem smo okupili zajednicu zainteresiranu za ove teme i prije nego je Klimatski portal potrenut. Osim na WhatsAppu, možete nas pratiti i na Facebooku i Instagramu, a audio verzije ključnih članaka bit će dostupne na Spotifyju u Klimatskom podcastu.

Petar Vidov, urednik Klimatskog portala

petar.vidov@klimatski.hr

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja