Međimurje Press
Izbori 2021 Političke stranke

HNS: Vraćanje korijenima!

U sklopu kampanje Vraćanje korijenima i obilježavanja 50 godina Hrvatskog proljeća, Hrvatska narodna stranka- liberalni demokrati održali su danas  konferenciju za medije na Trgu Republike u Čakovcu.

Ljerka Civini i Dragutin Glavina (jedan od osnivača HNS-a), svojim su govorima podsjetili na godišnjicu Hrvatskog proljeća i ulogu Savke Dabčević Kučar kao heroine tog vremena u političkom životu Hrvatske. Kroz njeno djelovanje protežirale su se i riječi i nastup HNS-ovaca na lokalnim izborima u državi, Međimurju i Čakovcu. Zastupat će inkluzivnost, suradnju i dogovor, nasuprot isključivosti, konfliktu, ideološkim i svim drugim podjelama. Zalagat će se za konstruktivnu politiku, nasuprot destrukciji. Svoj politički kredibilitet i svoju poziciju legitimirati na osnovu konkretnih rezultata i izvedenih javnih politika. Radi se o umjerenoj građanskoj politici rada, rezultatima i zdravom razumu.

Idejni začetnik kampanje Vraćanje korijenjima, predsjednik HNS-a Stjepan Čuraj, koji je prvi puta došao u Čakovec, naveo je kako je Savka bila ikona vremena u kojem je živjela. Radila je u cilju prosperiteta hrvatskih građana, a to je i naša današnja poveznica. HNS je uvijek stajao na pravcu zdravorazumske politike, politike prosperiteta i rada. Želimo uvesti novi pojam, pojam umjerenog liberalizma. Jer danas se društvo ne može bazirati na klasičnim ideološkim podjelama.

Jedan od naših važnih prijedloga je, za koji se nadamo da će oživjeti je da od 1.siječnja 2022. imamo besplatne vrtiće. To je projekt koji ima vrlo jaku socijalnu komponentu, zbog demografije, fiskalnih kapaciteta našij jedinica lokalne samouprave, naših građana. kada govorimo o modernom liberalizmu onda govorimo o suverenim idejama prirodnih bogatstava, iako se zalažemo za manju ulogu države, odnosno tržišne ekonomije. Konačno, moderni liberal je i vjernik koji priznaje pravo izbora. To su tekovine modernog društva koje mi želimo zastupati. Sve na onome na čemu smo krenuli 1970. i 1990. godine, bez partikularnih interesa – zaključio je svoje izlaganje Čuraj.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja