Međimurje Press
Političke stranke

HDSS U III. IZBORNOJ JEDINICI U KOALICIJI S HSP-OM I HRVATSKOM BILOM NA BROJU 8

HRVATSKA DEMOKRATSKA SELJAČKA STRANKA danas je na u centru Čakovca promovirala svoj izlazak na parlamentarne izbore, čiji je nositelj liste IGOR REŠETAR iz Kuršanca. Dugogodišnji predsjednik HDSS-a Ivan Martan tom je prilikom naglasio kako na izbore izlaze s sloganom ZA DOMOVINU. Naime, kako objašnjavaju, svi oni koji su se ogriješili o Zakon, ne zaslužuju povjerenje građana, nisu domoljubi već koriste politiku za vlastito dobro.

Nabrojali su djelove programa, želeći ukazati na detektirane probleme, ali i rješenja koje za njih nude.

Evo 7 najznačajnijih točaka iz programa HDSS-a:

·        ODUMIRANJE HRVATSKE-  ŽELIMO ZAUSTAVITI.

·        NA POLJOPRIVREDI IMA NAJVIŠE TOGA ŠTO TREBA UČINITI

·        BANKE-PRESKUPE USLUGE

·        UVOZ HRANE, NE MOŽEMO ZAUSTAVITI-TRAŽIMO ISTE UVJETE

·        LAŽNIM DIPLOMAMA I DOKTORATIMA

·        ŠKOLSTVO, POGOTOVO STRUKOVNO

·        OZNAČAVANJE HRANE

1.    ODUMIRANJE HRVATSKE-  ŽELIMO ZAUSTAVITI

RAZLOZI ODLASKA U DRUGE DRŽAVE BILI SU UGOVORI NA ODREĐENO VRIJEME, ZBOG ČEGA SI NESOLVENTAN U BANCI ZA BILO KAKV KREDIT, MALE PLAĆE,  MOGUĆNOST NAPREDOVANJA, POŠTIVANJE RADA I REZULTATA. UKLONIMO UZROKE I STVARI SE POPRAVLJAJU. PRIMJER, NAŠI POSLODAVCI  UGLAVNOM SU PUNI NEKRETNINA, A PLAĆE SE VRLO TEŠKO PODIŽU. NEKONTROLIRANI UVOZ, SLABO PLAĆENA RADNA SNAGA POD POKROVITELJSTVOM VLADE KOJA ZADRŽAVA PLAĆE NA NISKOJ RAZINI.

2.  POSEBAN PROBLEM SU BANKE. POTREBNO JE ZAUSTAVITI NJIH MONOPOL I PRESKUPE USLUGE

PRIMJER: NAPLATA ODRŽAVANJA RAČUNA JE 7 EU. IMATE 100.000 ČLANOVA TO JE PRIHOD OD 700.000 EU ZA ODRŽAVANJE RAČUNA KOJI MORATE PLATITI, A TO JE SAMO JEDNA USLUGA. NA GODIŠNJOJ RAZINI SVAKI STANOVNIK HR (JER JE POSLOVANJE PREKO BANAKA OBAVEZO) PLAĆA BANKU NAJMANJE 100 EU.

RJEŠENJE JE U OPOREZIVANJU DOBITI.

OPĆENITO JE POZNATO DA IMAMO NAJMANJE POREZE NA PROFIT. JEDNA OD NAŠIH ŽELJA JE ORGANIZACIJA POLJOPRIVREDNE BANKE. BILO JE POKUŠAJA KOJI SU ZAUSTAVLJENI.                               KAKO NAS GULE BANKE SVOJIM PAUŠALNIM NAPLATAMA: ZA ODRŽAVANJE RAČUNA, ZA USLUGU KORIŠTENJA INTERNETA, PA JOŠ NAPLATA PO SVAKOM RAČUNU. ZANIMLJIVO DA KADA PRIMITE UPLATU IZ INOZEMSTVA BANKA VAM UZME 50 DO 100E (JER STE PRIMILI UPLATU OD MOGUĆE SAMO 1000 EU PA NA VIŠE.). GODIŠNJI TROŠAK BANKE JE OD 35 DO 100 EU PA I VIŠE. TO JE DVA DANA ŽIVOTNIH TROŠKOVA. IZRAČUNAJTE KOLIKO BANKA UZIMA OD VAS SVAKI MJESEC I KOLIKO JE TO GODIŠNJE. IZNENADIT ČETE SE.

3. OBRAČUNALI BI SE SA LAŽNIM DIPLOMAMA I DOKTORATIMA. KOD NAS TO IMA ZAČUĐUJUĆE MLAKI TRETMAN, A RADI SE O VIŠE KAZNENIH DIJELA: LAŽIRANJE SLUŽBENOG DOKUMENTA, PROTUPRAVNO STJECANA MATERIJALA KORISTI, LAŽNOG PREDSTAVLJANJA.  UZELO JE PREVIŠE MAHA, UTJEČE NA DEMOGRAFIJU.

4. NA POLJOPRIVREDI IMA NAJVIŠE TOGA ŠTO TREBA UČINITI. KAO NAJVAŽNIJE TREBA IZDVOJITI KOMASACIJE, UKRUPNJAVANJE RADI SMANJENA BROJ ČESTICA (IMAMO IH PREVIŠE, A EVIDENCIJA SE VODI STROGO PO K.Č.). ZAŠTITA POLJOPRIVREDNOG ZEMLJIŠTA (KOJE JE OGRANIČENI RESURS, NIJE BESKONAČNO, KADA SE PRENAMIJENI TRAJNO SE GUBI).                                                                                    EVIDENCIJE I PAPIROLOGIJA (ČAK SE U EU ŠTRAJKA PROTIV PREVELIKE PAPIROLOGIJE U POLJOPRIVREDI)., NAŠIM NATJEČAJIMA I SUBVENCIJAMA GOSPODARE LOBISTI (PRIMJER LIKE I PAŠNJAKA, TRAŽE SMANJENJA BROJA UVJETNOG GRLA PO HEKTARU, PLUS UPISANI PAŠNJACI NA VRLETIMA GDJE KOZA JEDVA DOLAZI,..). SOLARNE PANELE SAMO NA KROVOVE KUĆA  I GOSPODARSKIH OBJEKATA.

POLJOPRIVREDNO ZEMLJIŠTE

  • MOGUČNOST KUPNJE GRAĐANIMA KOJI IMAJU PREBIVALIŠTE U RH 10 GODINA
  • IMAJU OBRAZOVANJE I SMJERA POLJOPRIVEDE
  • POLAŽU TEČAJEVE IZ POLJOPRIVREDNE PROIZVODNJE SVAKIH 5 GODINA

KOMASACIJE

KAŽNJAVA SE OKRUPNJAVANJE- DRŽAVA 2X NAPLAČUJE POREZ NA PROMET NEKRETNINA SVAKOM POLJOPRIVREDNIKU KOJI SI MJENJA ČESTICE, KAO I KOD KUPNJE.

U ZAKONU O NASLJEĐIVANJU- NASLJEDITI POLJOPRIVREDNO ZEMLIJŠTE MOŽE SAMO NASLJEDNICI KOJI JE BAVE POLJOPRIVREDNOM PROIZVODNJOM ILI IMAJU OBRAZOVANJE  I TEČAJEVE IZ SMJERA POLJOPRIVREDE.

5. UVOZ HRANE, NE MOŽEMO ZAUSTAVITI, ALI MOŽEMO KONTROLIRATI. TRENUTNO DOLAZE I PRODAJU SE PO MAKSIMALNOJ CIJENI PROIZVODI KOJI SU U DALEKO NIŽOJ KLASI.

UVOZ ROBE IZ EU I NIJE TAKO VELIK PROBLEM JER SVI IMAJU ISTA PRAVILA. (NA OVO SE MOŽE REAGIRATI GDJE IZ POLJSKE ULAZI ROBA, ALI TO JE ROBA NIŽE KVALITETE KOJA JE ZAPRAVO  IZ  UKRAJNE).

NAJVEĆI PROBLEM JE UVOZ ROBE IZVAN EU. KOD NAS MNOGI PESTICIDI (KOJI SU PRIJE SVEGA JEFTINI) SU ZABRANJENI (ZBOG DUGE PERZISTENOST – REZIDUA), U TIM ZEMLJAMA NISU. CIJENA RADA JE U TIM ZEMLJAMA PUNO NIŽA I NAŠI PROIZVODI SU AUTOMATSKI SKUPLJI, A TIME SE SROZAVA DOMAĆA PROIZVODNJA

6. ŠKOLSTVO, POGOTOVO STRUKOVNO, USKLADITI SA STJECANJEM POTREBNIH VJEŠTINA.

PRIMJERI POLJOPRIVREDNIH ŠKOLA. POLJOPRIVREDA JE VRLO RAZGRANATA: VINOGRADI, STOČARI, PERADARI, RATARI, POVRTLARI, MEHANIZACIJA, CVJEĆARI,  ZAŠTITA BILJA, EKOLOŠKA PROIZVODNJA. POTREBNO JE UVESTI OSNOVNE PREDMETE U PRVA DVA RAZREDA, A U 3 I 4 RAZREDU UZ OSNOVNE PREDMETU UVESTI IZBORNE PREDMETE.  UČENIK SE ODREĐUJE KOJE ĆE PREDMETE ZA STJECANJE ŽELJENIH VJEŠTINA IZABRATI. NIJE POTREBNO DA SVI SVE SLUŠAJU (VINOGRADARI O STOČARSTVU ILI CVIJEĆU). IZBJEGAVAMO NEPOTREBNU PRETRPANOST.

POLJOPRIVREDNU ŠKOLU UČINITI ATRAKTIVNIJE, STJECANJEM VOZAČKE DOZVOLE ZA TRAKTOR I PRIKLJUČKE, MOTORE DO 50 CM3, BRZIH TRAKTORA (QUAD TJ. ČETVEROCIKLA).

7. OZNAČAVANJE HRANE KAO HRVATSKI PROIZVOD. IMALI SMO SVAKAKVA ISKUSTVA POTROŠAČA ZBOG KRIMINALNE DJELATNOSTI KONTROLE. LAŽNO DEKLARIRANJE JE KAŽNJIVO. ONO ŠTO JE HRVATSKI PROIZVOD TREBA BITI TAKO OZNAČEN, SVE DRUGO PODLIJEŽE VELIKI KAZNAMA. AKO NEMA POVJERANJA POTROŠAČA, NEMA SMISLA TAKVO DEKLARIRANJE.

(rd)

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja