Međimurje Press
Korisni savjeti

Kako pravilno očistiti predmete od mesinga?

Većina nas svakodnevno se bavi predmetima izrađenim od mesinga. Oni su kućni namještaj, prate razne aktivnosti, pa čak i doprinose utjecaju na sliku (mesingani nakit ne izlazi iz mode). Kuhinjsko posuđe, novčići, kvake na vratima, okviri za slike, namještaj, ukrasne sitnice – svi su ovi detalji izrađeni od legure metala koji nas zanima. Što učiniti da s vremenom ne izgube sjaj i dekorativni karakter? Kako sačuvati njihovu jedinstvenu boju koja oživljava i oplemenjuje svaku sobu? Provjerimo neke od najpopularnijih načina čišćenja mesinga.

Zamućeni mesing – uzroci i borba

Upečatljiva, narančasto-zlatna boja mesinga rezultat je kombinacije bakra i cinka. Neobična boja, koja se tako često koristi u uređenju kuća i stanova, ima neke nedostatke. Najveća od njih je pojava – s vremenom – tzv potamniti, inače poznat i kao patina . Kao rezultat korozije, na mjedenim predmetima vidljiva je zelenkasto siva prevlaka. U nekim je slučajevima poželjna patina – prepoznatljiva boja Kipa slobode savršen je primjer. Zelenkasta boja lika u cijelosti odlivena od čelika i bakra postala je trajno obilježje gradskog krajolika. Međutim, najčešće želimo izbjeći taj učinak.

Srećom, za čišćenje mesinga koriste se brojne mjere. Samo imajte na umu da će često čišćenje mesinganih predmeta učiniti ih osjetljivijima na oksidaciju. Međutim, dobit će neusporediv sjaj.

Kako očistiti mesing?

Na tržištu postoje profesionalna sredstva za čišćenje mesinga . Međutim, jednako je dobro brinuti se o metalnim predmetima uz upotrebu tvari koje se koriste u svakom domu. Kuhinja i kupaonica prava su riznica odgovarajućih izvora – lako dostupnih i jednostavnih za upotrebu. Vrijeme je da odgovorite na pitanje kako očistiti mesing kod kuće . Upoznajmo neke sigurne i učinkovite metode:

  • Čišćenje mesinga kečapom

Pažljivo nanesite supstancu od kečapa ili umaka od rajčice na predmet koji želite očistiti. Proizvodi na bazi rajčice pomoći će kod veće nečistoće. Nakon dovoljno dugog vremena, tj. Minimalno sat vremena, dovoljno je isprati kečap toplom vodom i sapunom. Sličan učinak možemo postići primjenom paste za zube. Posljednja faza čišćenja uvijek treba biti sušenje predmeta na suho, jer vlaga loše utječe na izgled i stanje mjedi.

  • Čišćenje mesinga soda

Pripremite posudu obloženu odgovarajućom veličinom aluminijske folije, a zatim predmete prelijte prethodno pripremljenom otopinom sode bikarbone (50-70 grama po litri vruće vode). Na taj način možete uspješno očistiti male elemente izrađene od mesinga: naušnice, ogrlice, novčiće ili kuhinjski pribor. Nekoliko minuta je dovoljno za uživanje u njihovom nekadašnjem izgledu. Čišćenje većih predmeta može zahtijevati rastavljanje i nekoliko “sesija” sa sodom bikarbonom.

  • Čišćenje mesinga limunskom kiselinom

Jedna od najpopularnijih metoda za vraćanje sjaja mesingu je upotreba limuna. Izrežite voće, zatim iscijedite sok, a zatim ga nježno utrljajte po predmetu koji želite očistiti. Limun možete posipati i sitnom soli – ova kombinacija osigurat će da predmet izgleda kao nov. Da biste povećali snagu čišćenja, upotrijebite limunsku kiselinu – 25 grama otopljenih u 3 litre vruće (ali ne kipuće!) Vode. Pet minuta kasnije, izvadite predmet iz otopine, isperite ga i temeljito osušite.

  • Coca-Cola i pasta za zube ili drugi načini čišćenja mesinga

Iako je upotreba paste za zube kao sredstva za čišćenje obično povezana s drugim metalima – srebrom i zlatom – mesing će također imati željeni učinak. Dovoljno je nanijeti debeli sloj paste na vatu ili pamučnu krpu, trljati dok prljavština ne nestane i na kraju obrisati suhom. Ne zaboravite odabrati bijelu, jednoličnu pastu za zube, bez aditiva, npr. U obliku izbjeljujućih mikrogranula.

Svojstva čišćenja Coca-Cole slična su. To je zbog njegove glavne komponente – fosforne kiseline. Nakon potapanja predmeta u tekućinu, obavezno ga operite vodom i sapunom i osušite kao i uvijek.

Ako su vaši metalni ukrasi ili posuđe u vašem domu čisti, ali više ne svjetlucaju kao na početku, možete ih ispolirati. Mekane krpe savršene su za to. Čime još možete polirati mesing? Stare, zgnječene novine djelovat će jednako dobro kao i osjetljive tkanine. Izbjegavajte četke s tvrdim čekinjama – one mogu ogrebati očišćenu površinu . Kružnim pokretima radite dok ne postignete željeni efekt. Dajte mesinganim predmetima novi život!

Izvor: https://hr.tarinasconsulting.com/

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja