Međimurje Press
Korisni savjetiZdravlje

Nutricionistica Ivana Barišić o zdravom mršavljenju: „Quick fix ne postoji!“

S dolaskom proljeća, mnogi od nas osjećaju potrebu za transformacijom i ulaskom u bolju formu. Viškove kilograma koje smo nakupili tijekom zime želimo istopiti, međutim, brza rješenja nisu najbolji put, a uvijek je dobro i poslušati što stručnjaci govore na tu temu. U najnovijoj epizodi TOPCASTA TOP RADIJA nutricionistica Ivana Barišić govorila je upravo na temu učinkovitog skidanja kilograma. Što napraviti da nam se s ponovnim dolaskom hladnijih dana ne dogodi isto, kako izbjeći jojo efekt? Voditelju Kruni Belku dala je odgovore na važna pitanja o zdravom mršavljenju i na često pitanje – je li doručak zaista važan obrok?

O tome gdje najviše griješimo kada je u pitanju skidanje kilograma, nutricionistica je rekla:

„Stvarna činjenica je da se pripreme za ljeto, ako pričamo o zdravom tijelu, ne mogu raditi na proljeće. Na proljeće možete raditi fine-tuning, malo pojačati dozu treninga itd. Prije svega kvalitetno mršavljenje ovisi o vašim trenutnim prehrambenim navikama. Quick fix ne postoji.“

‘Quick fix’ znače brza rješenja, objasnila je nutricionistica, koja prije svega narušavaju naše zdravlje, a rezultat koji polučuju je upravo jojo efekt.

Nutricionistica je objasnila definiciju pravilnog i kvalitetnog mršavljenja.

„Važne su tri stvari, odnosno tri glavna temelja dok su ostalo nadogradnje. Prvi i osnovni je prehrana, nekakvih 70-80% učinkovitog skidanja kilograma s ciljem da budete zdravi i da nemate jojo efekt u prehrani. Drugi važan faktor je tjelesna aktivnost gdje bih definirala dvije stvari: tjelesna aktivnost u obliku kretanja i tjelesna aktivnost u obliku određene vrste treninga. I treća stvar o kojoj se baš i ne priča puno, ali je od iznimne važnosti, je kvalitetan san. Tu smatram prije svega da morate odmoriti svoj probavni sustav, a ne da se najedete sat vremena prije spavanja. Mentalno ste s glavom i očima otišli u san, ali vaš cijeli probavni sustav i dalje radi, ne odmara. Jetra, kao glavni detoksikacijski organ, nema odmor. Ona radi, jer ste joj ubacili određenu vrstu hrane i tijelo zapravo ne može odmarati. A ujutro se morate probuditi i opet novi ciklus. To je regeneracija organizma i zato je od velike važnosti znati kako, što i u kojoj količini jesti“, rekla je Barišić.

Na temu važnosti doručka, o tome moramo li jesti tri do pet puta dnevno, nutricionistica je rekla:

„Velika većina istraživanja ide u prilogu tome da je doručak vrlo važan. Naravno, treba staviti naglasak da svaki čovjek nije jednak, nema isti životni stil, nema isti opis posla, tako da se prehrana zapravo treba prilagoditi vašem trenutnom životnom stilu. Doručak je nužan ako razgovaramo o mršavljenju većeg broja kilograma. Zašto? Zato što je to potrebna energija da bi se organizam pokrenuo jer vi masti koje skupljate niste dobili prije dva dana, tri ili šest mjeseci već pričamo o akumuliranom masnom tkivu…“

Istaknula je nutricionistica Barišić kako je doručak prije svega pogonsko gorivo za pokretanje metabolizma, doprinosi fokusu i koncentraciji s tim da je važno staviti naglasak i na to kakav je doručak i njegova količina.

U TOPCASTU se govorilo i o sve popularnijoj metodi mršavljenja Intermittent fasting. No, je li to dobro rješenje:

„Što se tiče popularnog fastinga, za njega osobno smatram da ne može biti sustav hranjenja za ljudsko tijelo. Stavit ću opet malu digresiju na žene zato što mi imamo različiti hormonalni sustav od muškaraca. Muškarci imaju testosteron za koji znamo da je dobar kod gubljenja masnog tkiva. Žene ga s godinama imaju sve manje i manje, a u tome se još priča i o progesteronu i estrogenu. Znači, Intermittent fasting bi za njih značilo još dodatno iscrpljivanje. I treća stvar, može li Intermittent fasting biti kao kura od čišćenja – u tim situacijama kao nutricionist bih predložila da može, ali za osobe koje imaju izgrađene zdrave prehrambene navike. Definitivno ne za nekoga tko je naučio jesti brzu hranu, hranu s dostave, tko se hrani po restoranima i kaže ‘ok, od sutra sam na tome jer sam pročitao na internetu da je to dobro’.“

U 90% slučajeva, nastavila je nutricionistica, to će polučiti prije svega iscrpljivanje organizma, gladovanje, deficit na određenim makronutrijentima kao što su proteini, ugljikohidrati i masti.

„I što će se dogoditi? Osoba će biti iscrpljena. Broj kilograma neće toliko padati, u prvoj fazi će se izgubiti velika količina vode, nastradat će količina mišićnog tkiva. Gubit će se mišićna masa, ali mast će ostati tu. Onda se dogodi razočaranje i vraća se na bivše postavke. I onda dva obroka malo veća, hop, izgubio sam pet i dobio sam sedam“, objasnila je nutricionistica Barišić.

Koliko obroka nam je dnevno potrebno?

„Trebaju biti tri glavna obroka. Međuobroci u životu služe prije svega da drže vašu glikemiju u tijelu ‘flat’. Što manje imate glukoznih pikova gore/dolje, manje ćete imati ‘cravingse’ koji vam se najčešće dogode kad dođete kući, nakon posla, cijelog stresnog dana, sjednete i sad ‘ufff imam vrijeme za sebe’ i onda kreću signali iz mozga. Zašto? Jer niste jeli dovoljno tijekom dana.“, rekla je nutricionistica.

O debljanju za vrijeme blagdana, kalorijama, kada potražiti stručnu pomoć i koje je važne poruke poslala nutricionistica, pogledajte na: https://www.youtube.com/watch?v=7IGCoLWNU4s

Foto: TOP RADIO

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja