Ime Martina, kao i muška verzija Martin, potječe od latinskog imena Martinus, koje je pak izvedenica potekla od imena lika iz rimske mitologija, boga rata Marsa. S obzirom na porijeklo tog popularnog imena u Hrvatskoj, najčešće značenje imena Martina je moćno i hrabro – ratnica.

Sveti Martin, katolički svetac i biskup iz 4. stoljeća, velikim dijelom zaslužan je za popularnost imena Martin, koje se može pronaći u brojnim zemljama diljem svijeta, poput Engleske, Francuske, Njemačke, Švedske, Norveške, Danske, SAD-a i mnogih drugih. Iznimno je popularno i u Hrvatskoj, a naše Martine i Martini svoj imendan slave 11. studenog.

Prema numerologiji, osobe s imenom Martina imaju velike liderske sposobnosti i duboko usađenu želju da budu vođe. Također im je potrebna velika doza samostalnosti. Istodobno se mogu fokusirati na velike stvari i voditi računa o detaljima. Vrlo su kreativne i znaju kako izraziti sebe kroz razne aktivnosti, a privlači ih i umjetnost. Kada je u pitanju karijera, često završe u poslovima zbog kojih postaju centar pozornosti.

Prema indijskoj astrologiji, Martine i Martini vrlo su stabilni, smireni, organizirani i odgovorni te u njih možete imati povjerenja. Strastveni su i brižni, daju puno ljubavi i žele biti voljeni.

Neke od poznatih žena koje nose ime Martina su Martina Navratilova, Martina McBride i Martina Hingis.

Martin je muško ime, u Hrvatskoj gotovo isključivo hrvatsko. Ime Martin jedno je od češćih imena (među prvih 500) u Hrvatskoj, gdje danas živi preko deset tisuća ovakvih imenjaka.

Ime Martin bilo je najpopularnije od 1930. do 1940. godine. Najpopularnija godina bila je 1930. Najmanje je bilo popularno od 1973. do 1983. godine. Ime Martin relativno je češće na sjeveru države. Većina osoba imena Martin žive u sljedećim gradovima odnosno općinama: Zagreb (preko tisuću), Split (preko sto), Rijeka (preko sto). Relativno gledano, najveći postotak imenjaka živi u gradu: Molve(1.32% ukupnog stanovništva).

(mp)