Međimurje Press
Sport+

Hrvatski reprezentativci nastupili na SP-u za plivače sa Downovim sindromom!

U portugalskom gradu Albufeira održano je 10. Svjetsko prvenstvo za plivače s Downovim sindromom na kojem je nastupilo i troje hrvatskih predstavnika, Lucija Mijolović (PK Zadar), Marija Pinjuh (PK Natator) i Nikola Kosec (PK Vidra).

Hrvatski plivači izborili su nastupe u pet A finala, isplivali četiri osobna rekorda, te osvojili šest medalja u konkurenciji Master za plivače starije od 25 godina.

Najbolje rezultate ostvarila je 26-godišnja Marija Pinjuh koja je nastupila u četiri A finala osvojivši peto (100 leđno), dva šesta (200 leđno, 100 prsno) i osmo mjesto (50 leđno). Pinjuh je pritom isplivala tri osobna rekorda, te osvojila četiri medalje u Master kategoriji, pri čemu po jedno zlato i srebro, te dvije bronce.

Najbolji rezultat Lucije Mijolović (28) bilo je osmo mjesto u finalu na 200 prsno, a osvojila je i dvije medalje, srebro i broncu u Master kategoriji. Nikola Kosec (20) je ostao bez A finala, ali je isplivao osobni rekord na 50 leđno.

“U Portugalu je bilo odlično, uživala sam. Osvojila sam četiri medalje,” kazala je Marija koja je nosila hrvatsku zastavu na svečanosti otvaranja.

“Ja sam osvojila dvije, bilo je super,” dodala je Lucija.

“Bilo je ovo moje prvo svjetsko prvenstvo, do sada sam dva puta nastupio na europskim prvenstvima. Volim plivati, a najviše volim kraul i leđno,” kazao je Kosec.

Tijekom SP-a je odžan i social day koji je već tradicionalni program Down Sindrom međunarodne plivačke organizacije (DSISO), te Generalna skupština organizacije na kojoj su bili predstavnici hrvatske delegacije Danijela Kurtin i Ivan Perzel.

“Zadovoljni smo nastupima naših plivača. Marija je isplivala tri osobna rekord, što su njezini najbolji rezultati u zadnjih šest godina treninga. Lucija je plivala na razini osobnih rekorda, dok je Kosec isplivao jedan osobni rekord,” kazao je Marijin trener Ivan Perzel koji je bio i voditelj puta dodavši kako bi iduće godine naši plivači s Downovim sindromom trebali u lipnju nastupiti na Virtus Global Games u francuskom Vichyju za osobe s intelektualnim teškoćama.

Odlazak plivača na natjecanje organizirao je Hrvatski paraplivački Savez. Natjecanje su sufinancirali klubovi i Ministarstvo turizma i sporta – sportski programi poticanja lokalnog sporta i sportskih natjecanja u 2022. pod nazivom “Novi horizonti plivača s Down sindromom – Svjetsko prvenstvo u Portugalu”.

Denis Lugarić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja