Međimurje Press
GastronomijaSport+

Zašto sve više sportaša u svoju prehranu ubacuje kurkumu?

Netom završene Olimpijske igre još su nam svima u mislima i dok se svi prisjećamo najboljih nastupa naših olimpijaca iz Pariza do nas dolaze nove vijesti o tome gdje se i kako odmaraju naši olimpijci. Dobar i kvalitetan odmor nakon psihičkog i fizičkog napora kojeg su doživjeli u Parizu krucijalan je za vraćanje u normalnu psihičku i fizičku rutinu.

Pomicanje granica

Mnogo faktora utječe na pravilan razvoj svakog vrhunskog sportaša. Kako bi svaki od njih mogao dostići svoj maksimumima prvenstveno je potreban kvalitetan i kontinuiran trening. Osim dobrog treninga za pomicanje granica potreban je i kvalitetan odmor kako bi se tijelo moglo što prije oporaviti i biti spremno za nove napore. Također, svaki profesionalni sportaš u suradnji s nutricionistom dogovara i planira svoju prehranu kako bi iz hrane mogao izvući maksimalnu korist.

Tajne uspjeha

Razlike između vrhunskih sportaša su minorne stoga samo jedna sekunda ili jedan centimetar može biti odlučujući, a kako izvući najbolje iz sebe znanosti je sama po sebi. Sami sportaši će reći da je tajna uspjeha stalni i konstanti rad na sebi ali mnogi od njih pokušavaju unaprijedi svoje performanse uzimanje dozvoljenih dodataka prehrani.

Kvalitetna i pravilna suplementacija vjerojatno je ono što čini razliku između najboljih i onih drugorazrednih sportaša. Suplementi, odnosno dodaci prehrani su zapravo aktivne tvari koje osim što obogaćuju prehranu služe za prevenciju bolesti, pojačavanje snage i mišićne mase, a novi trend i hit u suplementaciji je kurkuma, odnosno kukurmin.

Prednosti kurkume

Kurkuma je podzemna biljka koja spada u obitelj đumbira te se uglavnom koristi u prahu iako se kao i đumbir može koristit svježa. Glavni aktivni sastojak kurkume je kukurmin koji joj daje karakterističnu zlatno-žutu boju i većinu ljekoviti i blagotvornih svojstava.

Kurkuma i njen glavni spoj kukurmin postali su predmet istraživanja zadnjih 20 godina, a lista pozitivnih učinka kurkume na ljudski organizam samo se povećava. Za profesionalne sportaše važan učinak kukurmina je što ima snažno protuupalno djelovanje čime pomaže smanjiti upale u tijelu te tako ubrzava proces oporavka ali i pozitivno djeluje na sprečavanje bolesti i druge upalne procese.

Neki sportaši ga uzimaju putem čaja ali moguće je unos na razne način, poput tableta ili putem praha. Ova aktivna tvar može imati odlične učinke i na rekreativne sportaše stoga preporučujemo da ubacite kurkumu na svoj jelovnik.

Lena Mayer

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja