Međimurje Press
Kristina Gita Kavran

Ono što vi trebate nekome nije jednako onome što ta osoba treba dati vama!

Piše: Kristina Gita Kavran

 

 

Jeste li ikad bili sami sebi čudni, nezanimljivi, a onda skoro pa u isto to vrijeme čudni i nezanimljivi i onima oko sebe? Događa li vam se da u svemu na prvu vidite samo one najlošije stvari, ponavljate li stalno jedne te iste lekcije? Doživljavate li one bliske strancima, a sebe kao da se nalazite na krivom mjestu u krivo vrijeme?

Kad ne znamo tko smo i kad ne vidimo svoju svrhu, kako da znamo i vidimo druge, kako da svijet doživimo u njegovoj pravoj boji?

Kad se pitate: „Tko sam ja?“ na jednoj razini to je jednako onome kad nas netko drugi pita: „Pa dobro, tko si ti zapravo?“ Pitaju nas to kad ne prepoznaju nas kao osobu, kad ne vide našu cjelinu. Kad gledaju kroz nas. Čuju, no ne slušaju. A čine to jer i sami lutaju i traže sebe, a onda kroz odraz sebe u vama primijete svoju zbunjenost i odmah ulaze u svoju priču koja je zapravo u tom trenutku slična vašoj. S druge strane možda vas testiraju, možda ih stvarno zbunjujete ili u vama vide neki interes koji će njima donijeti nešto dobro, ili jednostavno zato jer im niste dovoljno vrijedni ili zanimljivi. Ako ste nekome čudni, nemojte se time opterećivati. Ne možemo se svidjeti baš svakome. Ne možemo dijeliti ista razmišljanja, stavove i interese baš sa svakim. Ni ne volimo svi jednake stvari. A možda je on u svojoj dubini čudan samome sebi.  No vjerujte da je to baš tako kako jest savršeno. Svijet bi bio vrlo dosadno mjesto da smo svi jednaki. Čak nemamo ni dva jednaka prsta na svojoj ruci, no zbog toga naši dlanovi i ruke nisu ništa manje dragocjene. I ako nekome ne sjedate na prvu, nema veze. Ako je to osoba koju je sudbina dovela na vaš put, ostat će tamo dokle god vaš odnos ima svoju svrhu. Nakon što smisao postojanja osobe u vašem životu ispuni svoju svrhu, osoba će iščeznuti. No tako dugo dok je prisutna, vjerujte da to nije bez razloga. Oboje u tom odnosu, kakav god bio (ljubavna veza, prijateljstvo, poslovni odnos…), imate istovremeno ulogu i učitelja i učenika, ulogu davatelja i primatelja. No za svakoga od vas je to različito. Ono što vi trebate nekome nije jednako onome što ta osoba treba dati vama. Svaki odnos bez izuzetaka uvijek je dvosmjerna cesta.

Pozivam vas da bez obzira na situacije u kojima se našli i bez obzira na to kako se drugi odnosili prema vama, budete svjesni da svi jedni drugima aktiviramo unutarnje priče koje najčešće nemaju veze s nama samima, već s pričama koje izviru iz njihovih dubina iz potrebe njihove duše da iscijele ranjene dijelove sebe.

Pozivam vas da u svemu onom manje dobrom što vam se događa pronađete i onaj dio koji je dobar. Pozivam vas da u svemu pronađete razlog. Budite svjesni da sve ima svoje zašto. Danas ste tu gdje jeste, a tu sigurno ne biste bili da se pola toga u vašem životu nije dogodilo. Život je škola u kojoj svaki dan sjedite u školskoj klupi i odrađujete ispite. Svaki ispit koji padnete, ponavljat ćete toliko dugo dok ne naučite lekciju koja vam je poslana. Budite učenik koji zna što učitelj očekuje od njega, a to je da ne preskačete i ne zaobilazite one dijelove koje morate proći. Pazite na znakove kraj puta i slijedite unutarnji glas. Budite svoja snaga i sve što se nađe na putu ispred vas gledajte kao izazov koji se može riješiti. Možete to!

Foto: Iva S.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja