Međimurje Press
Urednik

NEPOMIRLJIVI I UVREDLJIVI TONOVI NA GRADSKOM VIJEĆU GRADA ČAKOVCA

Posljednja, 19. sjednica Gradskog vijeća Grada Čakovca (ne izvanredna, već redovna), bila je žustra kao nikada dosada u ovom sazivu. Iako je nedostajalo 2 vijećnika, od 17 prisutnih, čula su se samo 4 oporbenjaka, gradonačelnica i predsjednik Gradskog vijeća, uz odgovore gradskih pročelnika i voditelja. Dovoljno, da jedni drugima upute sijaset uvredljivih riječi, dobacivanja, metafora ali i prijetnji.

Sasvim dovoljno da se građani Čakovca upitaju što se to događa u gradu i zašto oporba iskazuje toliko nezadovoljstva?

Naime, ono što je gotovo nemoguće, postalo je moguće. Stranka Fokus koja je u kampanji za prošle lokalne izbore razapinjala tadašnjeg gradonačelnika Kovača, sad je rame uz rame s HSS-om kome se bivši gradonačelnik priključio. Dodamo li tome vijećnike HDZ-a s kojim Fokus ni na državnoj razini nije na istom kolosijeku, ukupno 7 vijećnika tih stranka žele samo jedno- smjenu gradonačelnice Cividini. Ipak, teško je vjerovati, mada baš upravo u politici viđamo kopernikanske obrate, da će im se priključiti još 4 vijećnika kako bi imali većinu. Još je teže zamisliti te stranke zajedno na slijedećim izborima bilo nacionalnim ili lokalnim. No, za svrgavanje HNS-ove gradonačelnice na listi Matija Posavca, dovoljno je imati zajednički interes.

Sadašnja tvrda kohabitacija izvrše vlasti grada i oporbe dolazi do punog izražaja ne samo na sjednicama Gradskoj vijeća, već i društvenim mrežama stranaka, a kuhanja je toliko da u loncu sve vrije.

Na sjednici se čulo da gradonačelnica za svoje odluke ovisi o uputama župana, da provodi otimačinu privatnog vlasništva, muljanje s prostornim planovima, pokušaj ucjene privatnih investitora, permanentnog kršenje poslovnika predsjednika Gradskog vijeća Josipa Varge nedoraslog funkciji koju obnaša, skrivanje sjednica od očiju građana pa do izjave voditelja Odsjeka za prostorno planiranje, urbanizam i zaštitu okoliša da su se i ranijih godina događale sumnjive stvari!?

Oporba je tako na posljednjoj sjednici otvorila raspravu o zahtjevu za ocjenu zakonitosti Odluke o donošenju VII. Izmjene i dopune Generalnog urbanističkog plana Grada Čakovca kojeg je uputilo trgovačko društvo BAT d.o.o. iz Čakovca Visokom upravnom sudu Republike Hrvatske te donošenje zaključka, Rasprava o mogućim posljedicama i sporu između tužitelja TD Međimurka d.d. iz Čakovca, TD Brid d.o.o. iz Čakovca, TD Radio postaja Nedelišće d.o.o. iz Nedelišća, TD Marketning M d.o.o. iz Nedelišća, Muminović Envera iz Nedelišća, Muminović Milene iz Nedelišća i tuženika Grada Čakovca koji se vodi kod Trgovačkog suda u Varaždinu pod poslovnim brojem P-41/2023, a vezano uz rekonstrukciju Trga republike u Čakovcu te donošenje zaključka. Zatim 3. točka Rasprava o nepravilnostima prilikom donošenja izmjena GUP-a 2022. zbog izgradnje trgovačkog centra STOP-SHOP na adresi Ulica 34. Inženjerijske bojne 2 te donošenje zaključka, Rasprava o ukidanju odluke o gradnji rotora na križanju Sajmišne ulice i Špinčićeve ulice. Svi zaključci oporbe kao što smo javljali nisu prošli. Sam tijek rasprave možete preslušati na stanicama grada kao tonski zapis.

Gradonačelnica Ljerka Cividini i prije same sjednice rekla je kako je sjednica nepotrebna te kako su predloženi zaključci netočni, a neki od njih i protuzakoniti. Naglasila je da je sjednica zazvana isključivo zbog osobne promocije nekolicine vijećnika za svoju političku korist. Čine političku štetu ne meni, već građanima koje predstavljaju. Sve je to igrokaz pod navodom brigom za opći interes, zapravo osobna i politička korist. Gradska uprava svoj posao obavlja stručno i zakonito i stoji iza materijala koji se dostavljaju Gradskom vijeću na donošenje.

Sve u svemu, jasno je, da mira neće biti ni u narednom vremenu pa sve tako do novih lokalnih izbora 2025.godine.

(R.Dobošić)

 

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja