Međimurje Press
Hrvatska

Kontrolori letenja očekuju novi krug pregovora s Upravom HKZP, štrajk je za sada otkazan!

Izvršni odbor Hrvatskog strukovnog sindikata kontrolora letenja (HSSKL) donio je odluku kojom se za sada otkazuje štrajk najavljen za četvrtak, 21. srpnja. Iako je Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe u javnost iznijela niz neistina o tijeku višemjesečnih pregovora, kao i o zahtjevima i ponudama s obje strane, članovi Sindikata vjeruju da je moguće što prije postići dogovor s Upravom i prilagoditi uvjete rada kontrolora letenja  kako bi se spriječilo ugrožavanje sigurnosti zračnog prometa.

Posao kontrolora letenja jedan je od najstresnijih i na svijetu je tek 1 do 2 posto ljudi koji zadovoljavaju strogo definirane preduvjete bavljenja ovim zanimanjem u kojemu se u svakoj sekundi donose odluke koje utječu na sigurnost i živote stotina tisuća putnika u zrakoplovima koji žele sigurno doletjeti na svoje odredište. Definiranje ukupnih troškova HKZP-a, kao i prava kontrolora letenja, regulirana su i definirana na razini Europske unije te Sindikat želi da isto poštuje i Uprava Hrvatske kontrole zračne plovidbe.

„U prvom planu nam je sigurnost zračnog prometa i definiranje odredbi o radnom vremenu kako bi se smanjila preopterećenost kontrolora letenja. Želimo nastaviti pregovore o svim temama koje su već otvorene i svjesni smo da će pregovori i dalje biti dinamični. Jednako tako vjerujemo da će se naći kompromis kako bismo bili sigurni da ćemo moći garantirati siguran zračni promet svim putnicima, članovima posada i zrakoplovnim kompanijama, jednako kao i uspješnu i sigurnu turističku sezonu.”, izjavio je predsjednik Sindikata Krešimir Rakoci. Ipak, istaknuo je da je mogućnost organiziranja štrajka i dalje otvorena, ukoliko ne bude postignut dogovor.

Kontrolori letenja traže ono što je definirano na europskoj razini – optimalnu raspodjelu dnevnog i tjednog odmora i usklađivanje plaće u skladu s inflacijom, što je omogućeno  člankom 26. Provedbene uredbe komisije EU 2019/317 koja omogućuje HKZP-u povećanje baze troška za stopu inflacije. To ni na koji način ne utječe na državni proračun, s obzirom da se HKZP financira od troška naknada koje su uvećane za 30 posto u 2022. godini. Time zrakoplovne kompanije financiraju prelete kroz hrvatski zračni prostor, odnosno polijetanja i slijetanja na hrvatske zračne luke.

Višemjesečni pregovori koji su započeli još 24. ožujka 2022. godine do sada nisu rezultirali postizanjem dogovora s Upravom, no u Sindikatu vjeruju da će tijekom novog kruga pregovora postići zadovoljavajući dogovor koji se neće odraziti na putnike, kao ni na ukupni zračni promet.

Maja Šekoranja

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja