Međimurje Press
Hrvatska

Ministarstvo turizma i sporta RH, koordinator tematskog stupa 4 Održivi turizam!

Sezonalnost turističke potražnje zajednički je problem Jadransko-jonske makroregije, održivi i odgovorni turizam kroz diversifikaciju proizvoda i usluga i uključivanje načela održivosti u proces planiranja turizma na nacionalnoj, makroregionalnoj i europskoj razini zajednički put rješenju – usuglasili su se predstavnici svih zemalja članice EUSAIR tematskog stupa Održivi turizam na sastanku koji je nedavno održan u Solunu, u organizaciji Ministarstva turizma i sporta Republike Hrvatske, kao koordinatora 4. tematskog stupa Održivi turizam EU Strategije Jadransko-jonske makroregije EUSAIR i Ministarstva turizma Republike Grčke, kao domaćina događanja.

Makroregijalne strategije nemaju zasebne izvore financiranja, financiranje kroz projekte je ključno Makroregionalni koncept važna je inovacija u teritorijalnoj suradnji i koheziji, a temelji se na širem regionalnom osjećaju identiteta, želji za zajedničkim strateškim planiranjem i spremnosti za udruživanjem resursa. Međutim, implementacija makroregionalnih strategije postavljena je oko “3 NE”

1. Nema novih institucija, 2. Nema zasebnog financijskog instrumenta i 3. Nema novih propisa. Iako ovo može pružiti visok stupanj fleksibilnosti za zemlje sudionice u načinu kako strukturiraju i provode svoje sudjelovanje, navedeno, s druge strane, stvara poteškoće, posebice u području financiranja, budući da
se aktivnosti EUSAIR-a financiraju isključivo po projektnom principu kroz prijave na natječaje za bespovratna sredstva. Stoga su informacije o mogućnostima financiranja, s jedne strane i pripremama flagship projekata kroz koje bi se implementirala Strategija, s druge strane, uvijek sastavni i važni dio sastanaka i razgovora predstavnika svih stupova EU strategije za jadransko-jonsku regiju, jednako kao i ostalih makroregionalnih strategija – Baltičke, Dunavske i Alpske.

EUSAIR Tematski stup Održivi turizam inicirao je, usuglasio, razvio i pripremio projektnu dokumentaciju te uspostavio partnerske konzorcije za sedam projekata održivog turizma na području Jadransko-jonske makroregije koji čekaju otvaranje natječajnih prilika za prijavu i moguće financiranje. Radi se o projektima Living the Sea 4.0, CulturAIR, AIR Cultural Route usmjerenih na diversifikaciju ponude te projektima Green Mapping, Des_AIR, Cruise_AIR i ProDestAIR, usmjerenih na održivo upravljanje destinacijama. Broj pripremljenih projekata pokazuje ne samo važnost turizma za područje cjelokupne

Jadransko-jonske regije, već i postignuto suglasje te intenzitet i opseg angažmana zemalja članica u implementaciji EU Strategije jadransko-jonske makroregije u tematskog stupu Održivi turizam u kojem hrvatsko Ministarstvo turizma i sporta ima ključnu ulogu koordinatora, a u kojem, osim Hrvatske, sudjeluje još 9 zemalja Jadransko-jonskemakroregije: Italija, Slovenija, Hrvatska, Grčka, San Marino, Bosna i Hercegovina, Srbija, Crna Gora, Albanija i Sjeverna Makedonija.

Andrija Rudić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja