Međimurje Press
Najave

Od danas pa do 17. kolovoza u Prelogu!

DOM KULTURE – FILMSKI PROGRAM

  • 13. i 14.8. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI
  • Tuljani specijalci (Seal Team)

Animirani; Uloge/Glasovi: Mladen Vujčić, Božidar Peričić, Kristina Gami, Goran Vrbanić, Matija Prskalo, Hrvoje Perc

Nakon što je izgubio svoju najbolju prijateljicu, neustrašivi tuljan Quinn okuplja nestašnu ekipu koja će morskim psima uzvratiti udarac, angažirajući iskusnog ratnika Claggarta i njegov vojni um koji će mu pomoći u obuci njihovih prijatelja tuljana. Quinn i njegov tim ubrzo počinju koristiti sve lukave trikove i svježe ideje kako bi obranili svoj dio mora od svojih uvijek gladnih protivnika i konačno dokazali da tuljani nisu samo hrana za morske pse!

  • 13. i 14.8. 2022., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI
  • Siroče: Prvo ubojstvo (Orphan: First Kill)

Horor; Uloge: Julia Stiles, Isabelle Fuhrman, Rossif Sutherland

Kultni američki horor film iz 2009. godine, dobiva svoj nastavak. Siroče: Prvo ubojstvo zamišljen je kao prequel originalnog filma te će publici pružiti uvid u mračnu povijest Leene Klammer “Esther” i u njezino prvo ubojstvo. Prvi film govori o Estherinom prijašnjem životu – obitelj s kojom živi nije prva obitelj koja ju je posvojila, a znamo i da je pobjegla iz psihijatrijske ustanove.  Međutim, novi nastavak Siroče: Prvo ubojstvo priča o tome kako je Leena uspjela pobjeći iz Estonije u Sjedinjene Države. Leena Klammer je žena koja pati od hipopituitarizma, zbog čega izgleda mlađe. Predstavljala se kao “Esther”, nestala kći Katie Mauerove i Richarda Mauerova. Katie je uvjerena da to nije njezina kći, dok Richard vjeruje da njegova žena pati od paranoje. Leena ih pokušava razdvojiti stvarajući velike probleme obitelji i sukobljava se s majkom koja će zaštititi svoju obitelj pod svaku cijenu.

DOGAĐANJA

  • 12. 8.2022., PETAK, 15. LJETNA KROS LIGA PRELOG 2022. – ZAVRŠNO KOLO 

 „Ljetna kros liga Prelog“, 15. po redu, najstarija trkačka liga u Međimurju, održavala se u Prelogu od mjeseca lipnja, a posljednje završno kolo, sa dodjelom nagrada najboljima, održat će se u petak, 12. kolovoza 2022. godine.  Trčalo je i ove godine i staro i mlado, godine ili forma nisu bili problem, moglo se i hodati i trčati, samo se trebalo pokrenuti i pridružiti im se. Organizator i ovogodišnje Ljetne kros lige Prelog bio je Biciklistički klub Prelog. Podjela medalja, nagrada, poklona sponzora i organizatora, održat će se 12. kolovoza, s početkom u 18 sati, na prostoru Nautčkog kluba Labud, na popularnoj Marini u Prelogu.

  • SRIJEDA, 10.8.2022., LOVREČE U CIRKOVLJANU

„Svako mjesto ima svoje proštenje, jedino Cirkovljan ima Lovreče“, izreka je, koja se veže uz Cirkovljan. I ove godine Cirkovljan će posebno proslaviti svoj mjesni blagdan, Lovreče, blagdan svetog Lovre. Uoči blagdana Lovreča, Nogometni klub Naprijed iz Cirkovljana, organizira zanimljiva sportska događanja, u svom Sportskom parku Zdenci. U petak i subotu, 5. i 6. kolovoza, na igralištu u Cikovljanu, odigrat će se turnir u odbojci na pijesku i turnir u malom nogometu. Sve posjetitelje očekuje bogata gastronomska ponuda, dobra zabava i još poneko iznenađenje. Nedjelja, 7. kolovoza, rezervirana je gostovanje KUD – a Gruntovec, sa predstavom „Gruntovčani“. Stari znanci Cirkovljana, gostovat će u Sportskom parku Zdenci. Misna će se slavlja u Cirkovljanu održati, u srijedu 10. kolovoza, u 8,00 sati, zatim centralno misno slavlje u 10,30, a sve će završiti večernjom misom u 15,30 sati.  

Cirkovljan kao mjesto postoji od davnina, a crkva se u prvim kanonskim spisima spominje već 1334. godine. Najvjerojatnije je ona kroz nekoliko stoljeća bila i župna crkva; možda za cijeli ovaj dio Međimurja oko Preloga. Oko crkve, kao i svugdje ta stara vremena, postojao je i trg koji je najčešće bio i mjesto trgovanja oko kojega su se onda naselja razvijala i napredovala.  Crkva je najznačajniji vjerski i kulturni spomenik. Ona je sa svojim tornjem sigurni orijentir i iz bliza i iz daleka. Kada god bi ljudi se vraćali, bilo iz bliza, a pogotovo iz daleka, umorni ili opterećeni svakidašnjicom, taj simbol ih je uvijek dočekivao i budio u njima radost i veselje. Mjesto Cirkovljan se spominje već u prvom popisu župa Zagrebačke biskupije 1334. godine, a kapela sv. Lovre je najstariji objekt srednjovjekovne arhitekture u preloškom kraju očuvan do danas.

UTORAK, 16.8.2022., „ROKOVO U MEĐIMURJU“ U DRAŠKOVCU  

Blagdan sv. Roka, i ove će se godine, već tradicionalno, na posebno svečan način obilježiti u Draškovcu. Vjerska i svjetovna događanja u Draškovcu, pod nazivom „Rokovo u Međimurju“, pokrenuo je dugogodišnji župnik Župe sv. Roka u Draškovcu Matija Vonić. Uoći samog blagdana, kao duhovna priprema, održat će se Trodnevnica sv. Roku, uz misna slavlja, molitvu te teme o Svetom Roku, čudotvorcu, humanitarcu i liječniku. Na sam blagdan sv. Roka, misna će se slavlja održati u 7 sati, u 9 sati, gdje će se posebno blagosloviti bolesnici te centralno misno slavlje u 11 sati, koje će predvoditi prečasni Franjo Biškup, duhovnik časnih sestara u Varaždinu. Od 10,30 sati svečanost će započeti procesijom sa kipom sv. Roka. U poslijepodnevnim satima, organizira se „Draškovski sejem“, ove godine sa izložbom bučinih ulja, izborom najveće tikve, prezentacijom jela od tikve. Obilježavanje blagdana sv. Roka, završit će večernjom misom od 17 sati. 

NAJAVE

  • 20. 08.2022., TURNIR U ODBOJCI NA VODI NAUTIČKOG KLUBA LABUD 

Uzbudljiva ljetna subota očekuje nas 20.08.2022. na prostoru Nautičkog kluba Labud. Naime, Nautički klub Labud organizira četvrti po redu Turnir u odbojci na vodi te se traže voljne ekipe za sudjelovanje na turniru. Prijave ekipa moguće su pozivom/porukom na broj 0958608840 (Luka) ili porukom na Facebook profilu Nautičkog kluba Labud. Kotizacija iznosi 100 kuna po ekipi. Kako bi čekanje u redu za ekipe bilo što zabavnije, za vrijeme trajanja, ali i nakon turnira dobru zabavu jamči DJ, a bit će osigurani i kajaci te motorni čamci za plovidbu jezerom. Sudionike i posjetitelje očekuje dobra zabava uz široku ponudu jela i pića. 

PRAVILA IGRE:

– pravo nastupa imaju SAMO igrači i igračice AMATERI

– ekipa se sastoji od 3 igrača, svaka ekipa ima pravo prijaviti 1 rezervu

– održat će se samo jedna kategorija (MJEŠOVITA) u kojoj imaju pravo nastupa igrači oba spola 

MJEŠOVITA KATEGORIJA:

  1. Ekipu čine 3 igrača (+ 1 rezerva po želji)
  2. Igraju se dva seta do 15, u slučaju trećeg seta opet se igra do 15
  3. Svaka ekipa ima pravo 3 dodira, nakon bloka ekipa ima pravo još na 3 dodira
  4. Lopta preko mreže NE smije biti prebačena prstima (vanjskim dijelom ruke smije) i ne smije se izvesti smeš raširenim prstima (tj. lopta ne smije biti udarena vršcima prstiju)
  5. Prva lopta smije biti prebačena samo čekićem
  6. Dozvoljen prijem servisa prstima
  7. Svaki dodir mreže sudi se kao poen za protivnika 

NAGRADE: 

  1. mjesto = 50% kotizacije + medalje
  2. mjesto = 30% kotizacije + medalje
  3. mjesto = gajba + medalje 

Organizator zadržava pravo izmjena i dopuna pravila. 

  • 21. 08.2022., NEDJELJA U 10 SATI, NOVO IZDANJE DIVLJEG TRIATLONA

Krenule su prijave za ovogodišnje izdanje Divljeg triatlona. Dvanaesti po redu Divlji triatlon održava se na šoderici u Cirkovljanu u supersprint distanci (375 m plivanja, 12 km vožnje biciklom, 2,5 km trčanja) u nedjelju, 21. kolovoza 2022. s početkom u 10:00 sati. Osim puno dobre volje, za sudjelovanje je potrebno imati više od 16 godina, bicikl i biciklističku kacigu. Nakon utrke druženje se nastavlja na Marini Prelog uz proglašenje najboljih, dodjelom nagrada, ručkom i pićem za sve sudionike.

Sa željom popularizacije triatlonskog sporta kroz opuštenu i prijateljsku atmosferu, organizatori pozivaju da im se pridružite bez obzira na dosadašnja sportska iskustva i okušate se u Divljem triatlonu. Sve detalje same utrke i način prijave možete pogledati na Facebook eventu: 

https://www.facebook.com/events/1524209881291249  

 Prijave: 

https://bit.ly/3QOuJhZ

Željko Sokač

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja