Međimurje Press
Najave

Ogromni baloni na vrući zrak stižu u Prelog!

Sjeverna obala rijeke Drave, odnosno Marina u Prelogu prvog će vikenda u rujnu biti domaćin novog Festivala balona na vrući zrak. Velebni baloni poletjet će iznad Drave i Preloga, iznad Međimurja i osvojiti nebesa.

Očekujemo između 10 i 15 balona, a bit će i puno edukacija. Osigurana su besplatna mjesta u košarama za podizanja balona prilikom čega će se posjetitelji moći podići u balonu na kratki vezani let u trajanju od par minuta da visinu do 15 metara. Takvih će vožnji biti više od 300“, rekao je preloški gradonačelnik Ljubomir Kolarek.

Baloni na vrući zrak iznimno su velika atrakcija, preko trideset godina diljem hrvatske organiziramo festivale i približavamo ovaj fantastičan sport građanima, i neizmjerno smo sretni da ćemo od ove godine dovesti balone na nebo iznad prekasnog Međimurja“ rekao je Igor Mikloušić, zračni barun i predstavnik organizatora Festivala. „Očekujemo brojne međunarodne pilote, stižu nam sudionici iz Češke, Mađarske, Sjeverne Makedonije, ali i brojne slovenske i hrvatske ekipe. Stiže i jedna ekipa iz Brazila što ovaj festival čini još bogatijim i boljim.“

Riječ je o zahtjevnoj manifestaciji, svojevrsnom aeromitingu gdje se sve mora prilagoditi prvenstveno sigurnosti, zrakoplovnim pravilima, a očekuje se i iznimno velik broj posjetitelja.

Očekujemo nekoliko tisuća posjetitelja, pa smo uz sam Festival balona organizirali i Piknik na Marini, edukacijske, znanstvene i popularne radionice između ostalog i predavanje Ante Radonića koji će još jednom usmeriti poglede svih posjetitelja prema nebu nakon što padne mrak. Uz to, čeka nas i bogati glazbeni program“, rekao je Krešo Biškup u ime organizatora. „Kako baloni polijeću zorom, već od 6 sati moći ćete doći na doručak na Marinu, popiti kavu, doručkovati, gledati atraktivne balone, a potom ostati i na druženju, na brojnim radionicama, ući u balon i prošetati njime.“

Petak i subota rezervirani su i za noćni spektakl

Night-Glow je nešto iznimno atraktivno, svi baloni su usidreni, spremni za polijetanje, no mi tada ne letimo već počinje noćni svjetlosni show kad baloni svijetle kao veliki 20 metarski lampipni. Nešto što zaista morate doživjeti“, najavljuje Igor Mikloušić, „zato na prvi vikend rujna pozivamo sve posjetitelje, gledatelje da dođu na Marinu, sjednu na nasip, prošeću među balonima, dođu na piknik i uživaju u spektaklu koji smo pripremili.

Program festivala stiže uskoro, no sve počinje u petak, 2. rujna sa svečanim otvaranjem Festivala balona, a program će trajati sve do nedjelje popodne. Očekuje se velik interes, a prijave za besplatna podizanja biti će moguća od 29. kolovoza putem on-line obrasca koji će se objaviti i na službenom događaju na Facebooku i na web stranicama Festivala.

Krešimir Biškup

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja