Međimurje Press
UdrugeVijesti

Naša težnja je privući mlade naraštaje i urediti Dom tehnike!

U čakovečkom restoranu Međimurska hiža nedavno je održana redovna godišnja skupština krovne međimurske organizacije tehničke kulture – Zajednice tehničke kulture Međimurske županije. Skupštinu je otvorio predsjednik Zajednice Željko Medved te nakon kratkog uvoda izložio izvješće o radu i financijskom poslovanju Zajednice tehničke kulture Međimurske županije za prethodnu godinu, kao i plan rada za tekuću godinu.

-Uz sufinanciranje rada i projekata udruga, kampova tehničke kulture i natjecanja tehničara, Code klubova, obilježavanje Mjeseca astronautike, Svemirske večeri i manifestacije modelarstva i tehničkog stvaralaštva „Danas mali, sutra veliki majstori“, najznačajniji događaj ove godine svakako je obilježavanje 75. godišnjice djelovanja Hrvatske zajednice tehničke kulture, Zajednice tehničke kulture Međimurske županije i Dana tehničke kulture Međimurske županije. Isto je upriličeno u sklopu 12. međunarodnog sajma inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji AGRO ARCA 2021 u Prelogu, gdje su Zajednica i udruge koje djeluju u sklopu nje prezentirale svoje radove i predstavile aktivnosti, a dio programa organiziran je i na marini Prelog, u partnerstvu s Nautičkim klubom Labud i Zmajarskim klubom Rode, naglasio je Ž. Medved.

Dani tehničke kulture u Čakovcu

Prilikom nabrajanja popularizacijskih događaja, tajnik ZTKMŽ-a Leonardo Belović iskoristio je priliku da istakne datum 6. studenoga, kada će se u Čakovcu obilježavati Dani tehničke kulture. Organizator manifestacije je Zajednica tehničke kulture grada Čakovca, a ista će se održati ispred Scheierove zgrade u prijepodnevnom terminu, od 10 do 13 sati.

-Iako je događaj prvenstveno namijenjen prezentaciji rada i djelatnosti udruga koje djeluju na području Čakovca, pozivam i ostale udruge s područja Međimurja da nam se pridruže, kako bismo svi zajedno iskoristili ovaj događaj za promociju tehnike i tehničke kulture među djecom,  mladima i ostalim zainteresiranima, dodao je Belović.

Kako privući mlade?

Nastavno na plan rada Zajednice za 2021. godinu, predsjednik Medved pozvao je udruge da do kraja godine sudjeluju u obilježavanju 75 godina postojanja Zajednice, kako one na nacionalnoj, tako i na regionalnoj razini. Među prijedlozima su bili i kreiranje zajedničkog oblaka za pohranu dokumenata i održavanje iduće skupštine u nešto ranijem terminu, najkasnije do travnja 2022. godine, dok je jedan od važnijih ciljeva Zajednice uređenje prostoriju u Ulici Aleksandra Schulteissa.

-Zgrada je u vrlo lošem stanju. Nema nikakve toplinske izolacije, krov i strop prokišnjavaju, a loši su i stolarija i sanitarni čvorovi. Potrebna je temeljita obnova zgrade. Zgrada je u vlasništvu Grada Čakovca. Predlažem da se suradnjom Grada Čakovca i Međimurske županije zgrada adaptira, uredi i namjesti za potrebe rada udruga tehničke kulture i da to bude suvremeni Dom tehnike, kakvog međimurski tehničari zaslužuju nakon više 75 godina organiziranog i vrlo uspješnog djelovanja, apelirao je Medved.

Kao ključan problem Zajednice i većine udruga koje djeluju u području tehničke kulture prepoznat je nedostatak novih, odnosno mladih članova. Kao rješenje problema predloženo je oformljivanje povjerenstva u čijem bi sastavu bili predstavnici svih udruga Zajednice, prvenstveno oni mlađe dobi, a koji bi svojim prijedlozima i idejama unaprijedili status udruga, Zajednice i tehničke kulture u Međimurja, približili aktivnosti mlađim naraštajima i privukli nove članove. Referirajući se na navedenu inicijativu, predsjednik udruge Mladi informatički stručnjaci Dejan Drabić predložio je da radna skupina, tzv. povjerenstvo za mlade, uz popularizacijske aktivnosti izloži i strategiju rada i plan raspodjele sredstava Zajednice namijenjenih za sufinanciranje rada i djelovanja udruga.

Zahvalnice i povelje zaslužnima

Godišnja skupština bila je prilika za podjelu zahvalnica udrugama koje su sudjelovale na centralnom događaju Zajednice ljetos u Prelogu, nakon kojeg je Hrvatska zajednica tehničke kulture međimurskoj i čakovečkoj Zajednici dodijelila povelje za njihov rad. Tim povodom poveljom je za dugogodišnji izniman doprinos razvitku i promicanju tehničke kulture nagrađen i predsjednik ZTKMŽ-a Željko Medved.

Andreja Šmitran, mag.nov.

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja