Međimurje Press
Policija

INFO PU međimurske za dane proteklog vikenda od 2. do 4. veljače 2024. godine

Prometne nesreće tijekom proteklog vikenda

Evidentirano je sedam prometnih nesreća

Proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama (jedna sudionik lakše ozlijeđen) te šest nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepropisna i neprilagođena brzina, jedna prometna nesreća,
– nepoštivanje prednosti, jedna prometna nesreća,
– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća,
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, dvije prometne nesreće
– ostale greške, dvije prometne nesreće.

Tijekom proteklog vikenda nije evidentirana prisutnost alkohola kod sudionika prometnih nesreća.

Teške krađe i krađe tijekom proteklog vikenda

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Policajac i vozilo.jpg

Evidentirane su dvije krađe te jedna teška krađa

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su dvije krađe te jedna teška krađa. Izdvajamo tešku krađu u Železnoj Gori te krađu u Čakovcu.

Provalnik iz kuće ukrao razni alat i kućanske aparate

Između 15. prosinca prošle godine i 2. veljače ove godine u Železnoj Gori, nepoznati počinitelj provalio je u privremeno napuštenu obiteljsku kuću, odakle je ukrao razni alat i kućanske aparate. Materijalnu štetu 73-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko tisuća eura.

Iz nezaključene kuće ukradena torbica s novčanikom

U subotu, 3. veljače u prijepodnevnim satima u Čakovcu, nepoznati počinitelj iz nezaključane obiteljske kuće u Travničkoj ulici, ukrao je torbicu u kojoj se nalazio novčanik s novcem, bankovnim karticama i raznim dokumentima. Materijalnu štetu 69-godišnji vlasnik procijenio je na nekoliko stotina eura.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznene prijave nadležnom državnom odvjetništvu.

Tijekom akcije “Alkohol” utvrđena 24 prekršaja

Najveća koncentracija alkohola od 1,53 g/kg utvrđena je kod 49-godišnjeg vozača osobnog automobila

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju (3./4. veljače 2024.) proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije ukupno su utvrđena 24 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– 9 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:
– od 0,50 do 1,00 g/kg – pet prekršaja,
– iznad 1,00 do 1,50 g/kg – dva prekršaja,
– iznad 1,50 g/kg – jedan prekršaj,
– od 0,50 do 1,00 g/kg vozač bicikla – jedan prekršaj,
–  devet prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju i to;
– prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa te
– pet ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 1,53 g/kg utvrđena je u nedjelju, 4. veljače u 2:32 sata u Čakovcu, Ulici Tome Bratkovića, kod 49-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

Dvojica osumnjičenika pronašla sakriveni ključ obiteljske kuće te ga iskoristili za krađu nakita

Slika /ILUSTRACIJE MUP NOVE 2021/Grb MUP jakna.jpg

I ovaj slučaj teške krađe je dobar povod da ponovno upozorimo građane na nužnost poduzimanja minimalnih samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve kradljivaca

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je kako su 19-godišnjak sa šireg područja općine Mala Subotica i 46-godišnjaka s područja grada Varaždina, počinili kazneno djelo teške krađe.

Naime, sumnja se kako su u ponedjeljak, 27. studenoga prošle godine (2023.) u prijepodnevnim satima u Cirkovljanu, Trgu sv. Lovre, u električnom ormariću smještenom do ulaznih vrata, pronašli sakriveni ključ obiteljske kuće te njime otključali ulazna vrata kuće. Potom su iz dnevne sobe ukrali  razni nakit, vlasništvo 73-godišnjakinje. Prilikom izlaska iz kuće, u hodniku ih je zatekla 24-godišnja rođakinja oštećene, ali pošto su joj osumnjičeni rekli kao su ušli kuću samo da se ugriju te ju pritom zamolili za nešto hrane, ispratila ih je iz kuće. Pritom im je rekla neka sačekaju ispred kuće jer će im donijeti hranu, ali nakon povratka osumnjičeni su iskoristili opisanu situaciju te pobjegli.

Protiv osumnjičenog dvojca zbog počinjenja kaznenog djela teške krađe, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

I ovaj slučaj teške krađe je dobar povod da ponovno upozorimo građane na nužnost poduzimanja minimalnih samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve kradljivaca.

Jedna od lošijih navika naših žitelja, svakako je sakrivanje ključeva stana, kuće ili dr. prostorija na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće, kao i na drugim, ne baš skrovitim mjestima. Lopovi tako “sakrivene” ključeve mogu vrlo lako pronaći te ih potom iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom. Ujedno, mnogi naši građani ostavljaju ključeve u bravi ulaznih vrata, prilikom kratkotrajnih napuštanja stana ili kuće.

Izbjegavanjem takvih navika uvelike će te smanjiti mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja