Međimurje Press
Policija

Izvješće međimurske policije za protekli vikend!

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirana je jedna krađa, dok teške krađe nisu evidentirane.

U noći sa četvrtka na petak (11./12. ožujka 2021.) u Kuršancu, na dvorištu obiteljske kuće u Zagrebačkoj ulici, nepoznati je počinitelj najprije demontirao, a potom i ukrao ručnu vrtnu pumpu za vodu. Materijalnu štetu 50-godišnja vlasnica procjenjuje na nekoliko stotina kuna.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se tri prometne nesreće u kojima nije bilo ozlijeđenih sudionika, već je nastala materijalna šteta.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:
– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,
– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, jedna prometna nesreća.
– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda nije utvrđena.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Zbog učestalog ponavljanja prekršaja upravljanja automobilom bez položenog vozačkog ispita 36-godišnjak završio u zatvoru

U subotu, 13. ožujka 2021. godine u 21:30 sati na prometnici koja povezuje Dekanovec i Gardinovec, prilikom nadzora cestovnog prometa policijski službenici Policijske postaje Prelog pokušali su zaustaviti Alfu Romeo, čakovečkih registarskih oznaka. Tom prilikom vozač nije postupio prema upućenim znacima policijskih službenika već je nastavio vožnju te je nešto kasnije zaustavljen u Domašincu.
Tijekom policijskog postupanja vozač je odbio ponuđeno alkotestiranje, dok je provjerama putem evidencije vozača i vozačkih dozvola utvrđeno kako 36-godišnjak koji je upravljao Alfom, nema položeni vozački ispit.
S obzirom da je 36-godišnjak višestruki počinitelj prekršaja upravljana automobilom bez položenog vozačkog ispita, prijetila je realna opasnost da će ponoviti istovrsni prekršaj, zbog čega je uhićen i priveden u Policijsku postaju Prelog.
Ujedno, temeljem odredbi Zakona o sigurnosti prometa na cestama od 36-godišnjaka je privremeno oduzet osobni automobil zbog osnovane sumnje da je počinio prekršaj upravlja motornim vozilom prije stjecanja prava na upravljanje, a od ranije je u nekoliko navrata pravomoćno kažnjavan za opisani prekršaj. Oduzeti automobil vučnom službom prevezen je u nadzirano dvorište Policijske postaje Prelog.
Vozač Alfe zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama novčano je kažnjen u ukupnom iznosu od 13.000 kuna, uz izricanje zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije u trajanju od šest mjeseci.
Uz optužni prijedlog okrivljeni 36-godišnjak je zbog ponavljanja prekršaja upravljanja automobilom bez položenog vozačkog ispita, doveden dežurnom sucu prekršajnog odjela Općinskog suda u Čakovcu. Nakon saslušanja sudac je prihvatio prijedlog policije i okrivljeniku odredio zadržavanje te je potom sproveden u Zatvor u Varaždinu.
Ujedno, 30-godišnja vlasnica automobila kažnjena je novčanim iznosom od 3.000 kuna zbog počinjenja prekršaja davanja vozila na upravljanje osobi za koju mogla ili morala znati da nema pravo upravljati vozilom (prekršaj iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama).

NADOPUNA INFORMACIJE

Proteklog tjedna utvrđeno 112 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa

U razdoblju od 8. do 14. ožujka 2021. godine policijski službenici svih policijskih postaja na području Policijske uprave međimurske proveli su aktivnosti iz akcije „Nadzor korištenja sigurnosnog pojasa“.
Tijekom akcije ukupno je utvrđeno 257 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:
– 10 prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol:
– od 0,5 do 1 promila – jedan prekršaj,
– od 1 do 1,5 promila – četiri prekršaja,
– iznad 1,5 promila – dva prekršaja,
– dva prekršaja upravljanja pod utjecajem alkohola vozača bicikla,
– jedan prekršaj odbijanja alkotestiranja,
– 29 prekršaja nepropisne brzine kretanja u naselju,
– devet prekršaja nepropisne brzine kretanja izvan naselja,
– dva prekršaja nepropisnog pretjecanja i obilaženja,
– devet prekršaja nepropisnog zaustavljanja i parkiranja,
– 13 prekršaja nepropisne uporabe svjetala u prometu,
– jedan prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika,
– 19 prekršaja nepropisne uporabe mobitela za vrijeme vožnje,
– jedan prekršaj ne ustupanja prednosti prolaska,
– jedan prekršaj tehničke neispravnosti vozila,
– šest prekršaja vezanih uz teret na vozilu,
– tri prekršaja upravljanja prije stjecanja prava,
– dva prekršaja upravljanja dok je vozačka dozvola oduzeta,
– 112 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa i
– 40 ostalih prekršaja.

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja