Međimurje Press
Policija

U Dječjem vrtiću “Pirgo” obilježen Svjetski dan Roma

Preventivne aktivnosti upriličene su povodom Svjetskog dana Roma, a ujedno su i obveza u sklopu Nacionalnog plana za uključivanje Roma te pratećeg Akcijskog plana

Policijska uprava međimurska u suradnji s partnerima u Dječjem vrtiću “Pirgo” Kuršanec, na prigodan način, s mališanima obilježila je Svjetski dan Roma.

I ove godine diljem Europe i svijeta, 8. travnja obilježava se Svjetski dan Roma, jedan od najvećih romskih praznika. Svjetski dan Roma posvećen je najvećoj europskoj nacionalnoj manjini i njezinoj povijesti i kulturi, a također i njezinim težnjama koje su po prvi puta do značajnog izražaja na međunarodnoj razini došle upravo 8. travnja 1971. godine održavanjem prvog Svjetskog kongresa Roma. Redovita godišnja obilježavanja spomen su na to prekretničko okupljanje Roma iz deset europskih zemalja tijekom kojeg su dogovorena neka i danas važeća obilježja identiteta zajednice – zastava, himna, jezik i “Romi” kao ime za narod.

 

Svjetski dan Roma obilježava se s ciljem promoviranja poboljšanja životnih uvjeta romske populacije, jačanja nacionalnog identiteta, međusobnog druženja i uvažavanja te prikaza romskih običaja i aktivnosti povezanih s romskom zajednicom.

Mališani u dječjem vrtiću uživali su družeći se s policajcima te su kroz zabavan i edukativan način učili o svojim pravima. Ovaj preventivni program upriličen je povodom Svjetskog dana Roma, a ujedno je i obveza u sklopu Nacionalnog plana za uključivanje Roma te pratećeg Akcijskog plana.

Tijekom spomenutih preventivnih aktivnosti provedena je i akcija “Moj prijatelj policajac i ja u prometu”, kao i prigodna likovna radionica.

Mališanima su podijeljena kišne kabanice osigurane sredstvima Nacionalnog plana sigurnosti cestovnog prometa Republike Hrvatske.

Pu međimurska

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja