Međimurje Press
Policija

Policija izvještava o događajima za vikend!

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su četiri krađe te tri teške krađe. Materijalna šteta kod tri evidentirane krađe, pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok se kod preostale (jedne) krađe, pojedinačno procjenjuje na više tisuća kuna.

Izdvajamo tešku krađu na osobito drzak način u Podturnu te krađu psa u Strahonincu

Teška krađa na osobito drzak način

U subotu, 23. siječnja 2021. godine nešto prije 15 sati u Podturnu, Murskoj ulici, dvije nepoznate muške osobe ušle su u nezaključanu kuću te su se pritom 82-godišnjem vlasniku predstavile kao policijski službenici zaduženi za provjeru krivotvorenih novčanica. Od vlasnika su zatražili da im preda novac radi provjere. Ne sumnjajući u mogući prijevaru 82-godišnjak im je predao novac, a potom su se prevaranti udaljili iz kuće. Materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Policija intenzivno traga za počiniteljima.

Naši građani starije životne dobi najčešće su žrtve kaznenih djela prijevara. Razlozi su vrlo često poodmakla životna dob, samostalno stanovanje te neupućenost i nepažnja. Prevaranti, sve češće dolaze i na kućne pragove nudeći razne usluge i pogodnosti te sve pritom lažno predstavljaju, najčešće kao policijski službenici, djelatnici HEP-a, HRT-a, odnosno raznih inspekcijskih službi i slično. Starije osobe u najboljoj vjeri pristaju na suradnju i razgovor, puštaju nepoznate osobe u kuću i tako postaju žrtve prevaranata.

Ističemo, kako policijski službenici ne obilaze kućanstva na području Međimurske županije u cilju provjere krivotvorenih novčanica.

U cilju sprječavanja prijevara, građanima (posebice starijim građanima) savjetujemo sljedeće:

  • ne puštajte nepoznate osobe u svoje domove, a da se prethodno pouzdano ne uvjerite o kome je riječ.

  • ako se predstave kao službene osobe, tražite od nje na uvid službenu iskaznicu koju su sve osobe koje službeno postupaju dužne imati i dati vam na uvid (iskaznica s fotografijom).

  • ne dajte se zavesti uvjeravanjem nepoznatih osoba, njihovim titulama i sličnim nastupima.

  • ne nasjedajte na upornost nepoznatih osoba koje vam po svaku cijenu žele ući u dom pod izlikom nuđenja na prodaju „po povoljnim cijenama“ raznih predmeta (medicinskih pomagala npr. masažera, knjiga, posteljine, suđa, kućanskih uređaja i sličnog), zatim „bolesti“, traženja milostinje i sličnog – jer se izlažete riziku.

  • samo nekvalitetna, neoriginalna i roba sumnjivog porijekla može se prodavati po znatno nižim cijenama od uobičajenih.

  • kada ste sami u stanu ili kući ne stavljajte to do znanja sumnjivim osobama te zamolite nekog od susjeda da vam se pridruži.

  • zapišite registracijsku oznaku vozila kojim su se sumnjive osobe dovezle te njegovu boju, marku i druge karakteristične detalje vozila.

  • zapamtite izgled osoba, boju kose i očiju, visinu, stas i karakteristične znakove (madeže, ožiljke, tetovaže i slično).

  • odrasli članovi obitelji koji brinu o starijim osobama moraju ih češće upozoravati o mogućim prijevarama, uz učestalo ponavljanje savjeta.

ODMAH o svim sumnjivim osobama i situacijama obavijestite policiju na broj 192!

ZLOUPORABA POVJERENJA

Pedesetjednogodišnjak osumnjičen za kazneno djelo zlouporabe povjerenja

       Dovršenim kriminalističkim istraživanjem, koje je provedeno temeljem zahtjeva nadležnog državnog odvjetništva, osnovano se sumnja kako je 51-godišnjak s područja grada Preloga, počinio kazneno djelo zlouporabe povjerenja.

          Naime, sumnja se kako je osumnjičeni u svojstvu pravnog zastupnika tijekom 2018. godine predložio dvojici 64-godišnjaka pokretanje sudskih postupaka pred nadležnim sudovima radi ostvarivanja njihovih pravnih i imovinskih interesa. Oštećeni su prihvatili njegov prijedlog te su mu dali punomoć. Nakon dobivene punomoći osumnjičeni je od oštećenih u više navrata u razdoblju od 2018. do 2020. godine uzimao novac, opravdavajući se kako ima određene troškove u tim postupcima. Tako je na ime troškova zastupanja od oštećenih primio ukupan iznos od više desetaka tisuća kuna, iako nije započeo sudske postupke, niti je na učestala traženja oštećenima vratio primjeni novac.

       Protiv osumnjičenog podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna kaznenoj prijavi.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodila se jedna prometna nesreća, i to prometna nesreća s nastalom materijalnom štetom.

Greška koja je prethodila prometnoj nesreći:

– nepropisna i neprilagođena brzina.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika spomenute prometne nesreće utvrđena je kod 21-godišnjeg vozača osobnog automobila, i to u koncentraciji od 0,63 promila. Spomenuti vozač skrivio je prometnu nesreću s nastalom materijalnom štetom koja se dogodila u petak, 22. siječnja 2021. godine nešto prije ponoći u Slemenicama.

INFORMACIJA

U Šenkovcu provedene preventivne aktivnosti iz kampanje “Manje oružja, manje tragedija”

Moderniziranom nacionalnom kampanjom čakovečki preventivci žele potaknuti građane na dragovoljnu predaju oružja te utjecati na podizanje ukupne svijesti svih žitelja Međimurske županije o opasnostima ilegalnog posjedovanja oružja i minsko-eksplozivnih sredstava. 

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja