Međimurje Press
Policija

Policijsko izvješće za četvrtak 4. studenoga 2021. godine

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU

Višestrukom počinitelju prekršaja oduzeto vozilo i zadržan u zatvoru

U četvrtak, 4. studenoga 2021. godine oko 13,45 sati u Čakovcu, Ulici Zrinsko-Frankopanskoj policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec su prilikom kontrole prometa zaustavili osobni automobil čakovečkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 41-godišnjak s područja Općine Nedelišće.

Prilikom obavljanja kontrole vozila i vozača utvrđeno je da je upravljao osobnim automobilom pod utjecajem alkohola u količini od 2,55 g/kg te je na raskrižju Zrinsko-Frankopanske ulice i Ulice Globetka gdje se upravlja promet semaforima, usprkos crvenom svjetlu ušao vozilom u raskrižje.

Također je utvrđeno da je upravljao prije stjecanja prava na samostalno upravljanje motornim vozilima i za vrijeme trajanja zaštitne mjere zabrane upravljanja motornim vozilom „B“ kategorije.

41-godišnji vozač je ranije već dva puta pravomoćno kažnjavan za počinjenje takvih prekršaja, zbog čega mu je temeljem Zakona o sigurnosti prometa na cestama  privremeno oduzet osobni automobil.

Nakon utvrđenih činjenica, uz optužni prijedlog u kojem je predloženo zadržavanje, zaštitna mjera zabrane upravljanja motornim vozilima i novčana kazna, okrivljeni vozač doveden je na Prekršajni odjel Općinskog suda u Čakovcu.

Nakon saslušanja sudac je prihvatio prijedlog policije i odredio 41-godišnjaku zadržavanje u trajanju do 15 dana te je predan u zatvor u Varaždin, dok će odluku o prekršajima donijeti u redovnom postupku.

INFORMACIJE

Sezona grijanja – provjerite dimnjake i bojlere

Dolaskom hladnijih dana s nižim temperaturama započela je sezona grijanja stambenih, poslovnih i gospodarskih prostora, što povećava opasnost od moguće pojave požara, eksplozije i trovanja ugljičnim monoksidom.

Kako bi spriječili ovakve nepoželjne posljedice i svoje domove pred ove zimske dane učinili sigurnijima, dajemo nekoliko korisnih savjeta:

plinska trošila i trošila na tekuća goriva (plamenici, protočni bojleri) obavezno servisirati i to od ovlaštenih stručnih servisera jer ćete time povećati sigurnost i racionalizirati potrošnju goriva,
pregledati i očistiti dimnjake i dimovodne kanale od strane dimnjačara kao ovlaštene i stručne osobe prilikom svake promjene goriva ili uređaja za loženje
provesti savjete dimnjačara bez odlaganja i poštivati rokove čišćenja dimnjaka i dimovodnih kanala,
redovito čistiti ventilacijske dovode i odvode zraka na vratima kupaonica ili kotlovnica.

Također vodite računa da:

ne palite krute energente u kućištima za gorivo i ne polijevajte ih prije paljenja zapaljivim tekućinama,
prilikom korištenja vaših peći ili kamina vodite računa o sigurnom okruženju od požara (sklonite lakozapaljive stvari),
očišćeni pepeo može izazvati požar i nakon 24 sata, stoga nemojte bacati vrući pepeo u kontejnere za smeće ili druga odlagališta,
provjerite sustav centralnog grijanja kako bi izbjegli opasnosti izazvane neispravnim uređajem,
tople peći na ulje nemojte ponovno uključivati dok se potpuno ne ohlade,
plinska kuhala i druge aparate s otvorenim plamenom ne koristite u prostorima u kojima se skladište, proizvode ili obrađuju zapaljivi i eksplozivni materijali,
ako se u prostoriji osjeti kiselkasti miris odmah isključite plin i pozovite ovlaštenog servisera.

Obavezno pozovite dimnjačara:

ukoliko dimnjak dobro „ne vuče“,
kada se u prostoriji glatke površine vlaže (rose) – možda se radi o povratu dimnih plinova što može biti kobno,
ako se u prostoriji osjećaju neuobičajeni mirisi, to može biti povezano s neispravnim dimnjakom,
ukoliko se dimnjak urušava ili je nešto upalo u njega.

Samo ispravno izveden sistem grijanja je onaj kojim se može koristiti na siguran i pouzdan način.

POLICIJSKA SLUŽBENICA

ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU

Marina Soldat  

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja