Međimurje Press
Policija

Prijevarom prikupila osobne i bankovne podatke te ih iskoristila za klađenje i podizanje zajma!

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem sumnja se da je 39-godišnjakinja s područja Grada Zagreba, počinila kaznena djela računalne prijevare i nedozvoljene uporabe osobnih podataka.

Naime, istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičena putem društvenih mreža objavila oglas putem kojeg je nudila pozajmice građanima. Putem takvog oglasa prikupila je osobne podatke 40-godišnjakinje te podatke o njenom bankovnom računu. Koristeći osobne i bankovne podatke prikupljene prijevarom, osumnjičena je sredinom lipnja ove godine podigla zajam putem trgovačkog društava iz Osijeka. Ujedno, osumnjičena je krajem lipnja, koristeći spomenute podatke izvršila nekoliko transakcija putem internetske kladionice. Opisanim kaznenim djelima 40-godišnjakinja je oštećena za više tisuća kuna.

Protiv osumnjičene 39-godišnjakinje podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu. Kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

Svakim danom sve češće i više komuniciramo preko modernih tehnologija, na internetu plaćamo račune, naručujemo odjeću te radimo i zabavljamo se. Uz sve navedene prednosti, online svijet donosi i određene opasnosti. Danas kriminalci imaju još više mogućnosti za različite prijevare putem interneta. Najčešće žrtve su trgovci i potrošači, svi oni koji „kupuju- prodaju“.  U posljednje vrijeme policija evidentira češće internetske prijevare u kojima počinitelji koriste lažne WEB stranice prodavača ili pružatelja posredničkih, poštanskih i dostavnih usluga te usluga ishodovanja kredita, pozajmica i slično.

Kako se pripremiti i zaštiti od prijevara koje vrebaju u virtualnom svijetu?

Kako bi lakše prepoznali prijevare i da ne postanete iduća žrtva, bitno je prepoznati glavne indikatore prijevare:

  • slanje poveznice(linka) koji naizgled vodi na stranice trgovačkih društava koje se bave poštanskim i dostavnim uslugama s objašnjenjem kako se treba registrirati i unijeti osobne podatke,
  • lažni/kopirani izgled WEB stranice trgovačkih društava, lako prepoznatljiv po brojnim pravopisnim i gramatičkim greškama hrvatskog jezika, u kombinaciji sa stranim jezicima, (najčešće se koriste Internet prevoditelji),
  • jedan od indikatora je i zahtjev za unosom podataka sa debitne/kreditne kartice (broj kartice te posebice tzv. sigurnosni CVC/CVV troznamenkasti broj s poleđine kartice),
  • zahtjev za pristup Internet bankarstvu (unos broja tokena, OTP iz tokena i APPLI2/MAC iz tokena),
  • također jedan od indikatora koji se pojavljuje u posljednje vrijeme se odnosi na poruke/ponude za kupovinu putem WEB stranice oglasno-prodajnih portala, koje potencijalni prodavatelj zaprima na svoj mobilni telefon ( kroz aplikacije za komunikaciju) pri čemu su zabilježene poruke s pozivnih brojeva drugih zemalja ali i brojevi hrvatskih mreža.

S ciljem snažne zaštite od internetskih prijevara te sigurnog korištenja društvenih mreža, kupovine poklona, rada i zabave, donosimo Vam i korisne savjete:

Pratite pouzdane izvore i koristite Internet sigurno i odgovorno. Ako postanete žrtva računalnog kaznenog djela, obavijestite o tome policiju.

NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE

Na GP Goričan kod dvojice belgijskih državljana pronađena nova vrsta sintetičke droge

U ponedjeljak, 4. srpnja 2022. godine u 16:39 sati osobnim automobilom, belgijskih nacionalnih oznaka, na ulazu u R. Hrvatsku iz Mađarske, graničnoj kontroli pristupili su belgijski državljani rođeni 2001. i 2003. godine.

U cilju zaprečivanja krijumčarenja droga preko državne granice, policijski službenici Policijske postaje Prelog pristupili su pregledu osoba, prtljage i vozila te je tom prilikom 21-godišnji belgijski državljanin policijskim službenicima predao otvorenu kartonsku kutiju u kojoj se nalazila PVC vrećica ispunjena sadržajem bijele praškaste materije te digitalnu vagu i nekoliko desetaka komada manjih praznih PVC vrećica s patentnim zatvaračima.

Policijski službenici oduzeli su predane predmete. Preliminarnim testiranje uzorka oduzete bijele praškaste materije dobivena je pozitivna reakcija na prisustvo droge, dok će se točna vrsta i količina odrediti vještačenjem u Centru za forenzična ispitivanja istraživanja i vještačenja „Ivan Vučetić“ u Zagrebu. Belgijski državljani su uhićeni i privedeni na kriminalističko istraživanje.

Zaprimljenim nalazom toksikološkog vještačenja utvrđeno je da se radi o sintetičkoj drogi iz skupine psihostimulansa, naziva 3-CMC, težine 133,14 grama.

Nakon provedenog kriminalističkog istraživanja osumnjičeni su uz kaznenu prijavu zbog počinjenja kaznenog djela neovlaštene proizvodnja i promet drogama (neovlašteno posjedovali drogu s namjerom njene daljnje prodaje), predani pritvorskom nadzorniku Policijske uprave međimurske.

POLICIJSKI  SLUŽBENIK 

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja