Međimurje Press
Policija

Vikend s međimurskom policijom

Dani vikenda 29., 30. i 31. svibnja 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirane su tri teške krađe i sedam krađa. Kod svih sedam krađa materijalna šteta pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo provalu u spremište plinskih boca u Orehovici.

U razdoblju od 29. do 31. svibnja ove godine u Orehovici, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj provalio je u spremište plinskih boca koje se nalazi u sklopu trgovine mješovitom robom, odakle je ukrao nekoliko desetaka plinskih boca.

Materijalna šteta prema odštetnom zahtjevu privatnog poduzeća iz Varaždina procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

TEŠKA KRAĐA – DOPUNA INFORMACIJE

Trideset i trogodišnjak osumnjičen za počinjenje kaznenog djela teške krađe

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je 33-godišnjak s područja općine Selnica, počinio kazneno djelo teške krađe.

Naime, sumnja se da je krajem travnja ove godine u Prekopi, na terasi kuće pronašao sakrivene ključeve i potom otključao vrata alatnice iz koje je ukrao dvije motorne pile, električnu pilu, tri električne brusilice, motorni trimer, dvije plinske boce, aparat za zavarivanje, usisavač, dvije električne bušilice te ručnu dizalicu. Ujedno, pronađenim ključevima osumnjičeni je otključao vrata terase obiteljske kuće te ušao u njenu unutrašnjost, odakle je ukrao električne klavijature.

Materijalna šteta prema izjavi 66-godišnjeg vlasnika procjenjuje se na više tisuća kuna.

Protiv osumnjičenika podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetništvu, kao dopuna prethodno dostavljene kaznene prijave protiv nepoznatog počinitelja.

I ovaj slučaj teške krađe je dobar povod da ponovno upozorimo građane na nužnost poduzimanja minimalnih samozaštitnih mjera kako ne bi postali žrtve kradljivaca.

Jedna od najlošijih navika naših žitelja je sakrivanje ključeva kuće, stana ili drugih prostorija na raznim lokacijama, npr. ispod otirača, tegli za cvijeće, kao i na drugim ne baš skrovitim mjestima. Lopovi tako „sakrivene“ ključeve mogu vrlo lako pronaći te ih potom iskoristiti za nesmetani ulazak u vaš dom. Izbjegavanjem takvih navika uvelike će te smanjiti mogućnost da postanete žrtva kaznenog djela.

Više pojedinosti o samozaštitnim mjerama možete pronaći na sljedećoj poveznici.

POŽARI NA GRAĐEVINSKIM OBJEKTIMA

Dunjkovec – u požaru nastala velika materijalna šteta

U petak, 29. svibnja 2020. godine nešto poslije 20 sati u Dunjkovcu, Ulici dr. Ljudevita Gaja, izbio je požar na terasi, vlasništvo 75-godišnjaka te je tom prilikom nagorjela drvena konstrukcija krovišta, pokrov terase, kao i razni namještaj.

Potom se požar proširio na dvije nadstrešnice u produžetku terase te je ispod jedne izgorio traktor i utovarivač, dok je druga nadstrešnica, također u potpunosti izgorjela.

Požar se nadalje, proširio i na drvarnicu koja je djelomično nagorjela, kao i susjedni štagalj, vlasništvo 75-godišnjakinje, koji je u potpunosti izgorio.

Na mjesto događaja izašli su pripadnici lokalnih dobrovoljnih vatrogasnih društava koji su požar ugasili.

Provedenim očevidom uz stručnu pomoć inspektora zaštite od požara utvrđeno je kako je uzrok požara tehnički kvar na električnim vodovima traktora.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko stotina tisuća kuna te će se o događaju izvijestiti nadležno državno odvjetništvo.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se tri prometne nesreće, od čega jedna prometna nesreća s ozlijeđenim osobama u kojima su lakše ozlijeđeni vozačica i vozač osobnog automobila te dva putnika iz osobnog automobila i dvije prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisno pretjecanje i obilaženje, jedna prometna nesreća,

– vožnja na nepropisnoj udaljenosti, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača, i to kod 54-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka, u koncentraciji od 1,83 promila koji je skrivio prometnu nesreću u nedjelju, 31. svibnja oko 19 sati i 30 minuta na prometnici između Totovca i Vularije.

NADOPUNE INFORMACIJA

  1. Rezultati akcije „Alkohol te nadzor vozača mopeda i motocikala“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u subotu, 30. svibnja 2020. godine od 16 do 22 sata proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol te nadzor vozača mopeda i motocikala“.

Tijekom operativne akcije utvrđeno je ukupno 42 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– dva prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 1 do 1,5 promila – jedan prekršaj,

– više od 1,5 promila – jedan prekršaj,

– 13 prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

– sedam prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20 km/h veća od dopuštene,

– dva prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 20-30 km/h veća od dopuštene,

  • jedan prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja izvan naselja od 10-30 km/h veća od dopuštene,

  • dva prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja izvan naselja od 30-50 km/h veća od dopuštene,

  • jedan prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja izvan naselja za više od 50 km/h veća od dopuštene,

– jedan prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu,

– jedan prekršaj nepropisnog pretjecanja,

– četiri prekršaja nepropisne uporabe mobitela,

– 18 prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– te tri tzv. ostalih prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola u krvi od 1,73 promila utvrđena je u 17 sati i 10 minuta u Čakovcu, Zrinsko-frankopanskoj ulici, kod 32-godišnjeg vozača osobnog automobila, čakovečkih registarskih oznaka.

Najveća izmjerena brzina kretanja vozila od 130 km/h utvrđena je u 17 sati i 55 minuta na kolniku južne obilaznice grada Čakovca, gdje je prometnim znakom brzina kretanja ograničena na 80 km/h. Opisani prekršaj počinio je 61-godišnjak upravljajući osobnim automobilom, čakovečkih registarskih oznaka.

  1. Sanirano opasno raskrižje na DC 20 i ŽC 2022 (Mala Subotica – Orehovica)

Krajem siječnja ove godine, na inicijativu Policijske uprave međimurske održan je radni sastanak na kojem se raspravljalo o problematici pogoršanja stanja sigurnosti cestovnog prometa na opasnim mjestima na području Međimurske županije i to na:

– raskrižju državne ceste DC 20 sa županijskom cestom ŽC 2022 Mala Subotica – Orehovica i

– raskrižju državne ceste DC 20 s nerazvrstanom gradskom cestom ulice Vladimira Nazora NC 200280 Ivanovec – Štefanec.

Više na poveznici.

POLICIJSKI SLUŽBENIK

Glasnogovornik

Radovan Gačal

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja