Međimurje Press
Policija

Vlak na relaciji Varaždin-Čakovec-Kotoriba skliznuo s tračnica

četvrtak, 19. ožujka 2020. godine

NESREĆA U ŽELJEZNIČKOM PROMETU

Putnički vlak skliznuo s tračnica

Danas, 20.03.2020. godine oko 7 sati 30 minuta u Čakovcu prilikom izlaska iz željezničkog kolodvora Čakovec, putnički vlak koji prometuje na relaciji Varaždin-Čakovec-Kotoriba, skliznuo je s tračnica.

U događaju na sreću nije bilo ozlijeđenih osoba već je nastala materijalna.

Kriminalistička istraživanja su u tijeku kako bi utvrdile sve okolnosti ovog događaja.

IZAZIVANJE PROMETNE NESREĆE U CESTOVNOM PROMETU – DOPUNA INFORMACIJE

Protiv 27-godišnjeg vozača osobnog automobila podnijeta kaznena prijava

Dovršenim kriminalističkim istraživanjem tijekom kojeg je obavljen izvanredni tehnički pregled osobnog automobila Audi A4, utvrđeno je kako je 27-godišnji vozač u trenutku nesreće upravljao tehnički neispravnim automobilom (neispravni prednji uređaji za osvjetljavanje) te pritom brzinu kretanja nije prilagodio vidljivosti (sumrak) tako da automobil nije mogao pravodobno zaustaviti ispred svake zapreke koju u konkretnim uvjetima može predvidjeti. Uslijed opisanog prednjim dijelom automobila naletio je na 78-godišnju pješakinju koja je prelazila kolnik, a pritom nije bila označena nekim izvorom svjetlosti ili reflektirajućom materijom.

Podsjećamo ova prometna nesreća dogodila se u nedjelju, 15. ožujka ove godine oko 18 sati i 40 minuta u Ivanovcu, Ulici Josipa Broza.

Protiv 27-godišnjeg vozača zbog izazivanje prometne nesreće u cestovnom prometu podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Upozoravamo sve vozače da se bez potrebne homologacije (postupka provjere i odobrenja) ne smiju ugrađivati svjetla na svoja vozila. Takva neodgovarajuća i protupropisna svijetla smanjuju vidljivost vozačima, a nerijetko mogu prouzrokovati i prometne nesreće s najtežim posljedicama.

Osim spomenutih svjetala, homologacija je potrebna i za druge uređaje te opremu koja se naknadno ugrađuje na vozila. 

TEŠKE KRAĐE – DOPUNE INFORMACIJA

Osumnjičeni za četiri provale na području Kotoribe i Donje Dubrave

Dovršenim kriminalistički istraživanjem utvrđeno je kako su 19-godišnjak s područja općine Kotoriba i maloljetnik s područja Međimurske županije, počinili dvije teške krađe te jednu tešku krađu u pokušaju.

Naime, sumnja se da su tijekom srpnja prošle godine u Donjoj Dubravi, Ulici Mihovila Pavleka Miškine u dva navrta provalili u ugostiteljski objekt, vlasništvo privatnog poduzeća iz Donjeg Vidovca te ukrali cigarete i alkoholna pića.

Također, kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je da su tijekom kolovoza prošle godine u Kotoribi, Školskoj ulici provalili u prostorije ljetne kuhinje, ali ih je u dovršenju kaznenog djela spriječio 54-godišnji vlasnik te su pobjegli s mjesta događaja.

Ujedno, istraživanjem je utvrđeno kako je osumnjičeni dvojac uz pomoć dvojice maloljetnika s područja Međimurske županije, počinio još jednu tešku krađu.

Sumnja se da su početkom kolovoza prošle godine u Kotoribi, Kolodvorskoj ulici provalili u skladišne prostorije privatnog poduzeća iz Hodošana te ukrali otpadne aluminijske dijelove automobila.

Ukupna materijalna šteta opisanim kaznenih djelima procjenjuje se na nekoliko tisuća kuna.

Protiv 19-godišnjeg osumnjičenika te prema maloljetnim osumnjičenicima podnijet će se posebno izvješće nadležnom državnom odvjetniku, kao dopuna prethodno dostavljenih kaznenih prijava protiv nepoznatog počinitelja.

INFORMACIJE

  1. Aktivnosti međimurske policije usmjerene na poboljšanje stanja sigurnosti u cestovnom prometu

Vidljivost pješaka i biciklista

Poneki neodgovorni pješaci i biciklisti ne poštuje zakonske propise zbog čega su teško vidljivi vozačima vozila. Uslijed takvog protupropisnog ponašanja ponekad se događaju prometne nesreće, nažalost s najtežim posljedicama, smrtnim stradavanjem.

Više na poveznici.

  1. Najava akcije „Alkohol“

U noći sa subote na nedjelju (21./22. ožujka 2020.) od 23 do 5 sati policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec provest će aktivnosti iz akcije „Alkohol”.

Akcija je usmjerena na suzbijanje prekršaja upravljanja vozilom pod utjecajem alkohola i/ili droga, nepropisnom i/ili neprilagođenom brzinom, suzbijanje grubog kršenja prometne discipline, kao i ostalih prekršaja koji su u uzročno posljedičnoj vezi s nastankom prometnih nesreća, posebice s najtežim posljedicama. Posebna pozornost posvetit će se sudionicima u prometu mlađe životne dobi, a koji su i najčešći počinitelji navedenih prometnih prekršaja.

  1. Odluka o graničnim prijelazima preko kojih će se odvijati tranzitni promet teretnih vozila preko RH

Na sljedećim graničnim prijelazima dozvoljava se tranzitni promet teretnih vozila preko teritorija Republike Hrvatske, ukoliko ne postoji direktna veza između država u koje teretna vozila žele tranzitirati: 

  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Slovenije određuju se granični prijelazi Bregana i Macelj;

  • na granici između Republike Hrvatske i Mađarske određuju se granični prijelazi Goričan i Duboševica;

  • na granici između Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine određuju se granični prijelazi Nova Sela, Stara Gradiška i Slavonski Šamac te

  • na granici između Republike Hrvatske i Republike Srbije određuje se granični prijelaz Bajakovo.

Sva teretna vozila koja tranzitiraju preko Hrvatske bit će čitavim putem pod pratnjom policijskih službenika. 

Ravnateljstvo policije odredit će pravce kretanja, odmorišta za zaustavljanje i točenje goriva, a vozači teretnih vozila dužni su se pridržavati uputa policijskih službenika. 

Odluka stupa na snagu od 19. ožujka i primjenjuje se 30 dana.

VAŽNA OBAVIJEST ZA PREDSTAVNIKE MEDIJA

Sukladno preporukama Stožera civilne zaštite RH u svrhu sprječavanja širenja zaraze novim koronavirusom te upiti Ministarstva uprave o radu državnih tijela, kao i uputi MUP-a za davanje izjava i održavanje konferencija za medije, obavještavamo sve predstavnike medija kako se redovne konferencije Policijske uprave međimurske, a koje se održavaju svakog ponedjeljka s početkom u 10 sati i 30 minuta, do daljnjeg neće održavati.

U slučaju potrebe za snimanjem izjava i medijskog interesa za određenu temu, preporuka je da izjave snimaju na otvorenom ili da se snime putem telefona.

O ponovnom održavanju redovnih konferencija dostavit ćemo obavijest.

Radovan GAČAL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja