Međimurje Press
Policija

Zabrana noćnih izlaska djeci mlađoj od 16 godina!

DanI vikenda, 28., 29. i 30. kolovoza 2020. godine

TEŠKE KRAĐE I KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirano je šest krađa, dok teške krađe nisu evidentirane. Pojedinačna materijalna šteta u svih šest krađa procjenjuje se na manje od tisuću kuna.

Izdvajamo krađu bicikla u Čakovcu.

U subotu. 30. kolovoza 2020. godine oko jedan sat poslije ponoći u Čakovcu, iz dvorišta obiteljske kuće u Preloškoj ulici, nepoznati počinitelj ukrao je nezaključani bicikl, vlasništvo 26-godišnjaka. Materijalna šteta procjenjuje se na oko tisuću kuna.

Provedenim kriminalističkim istraživanjem osnovano se sumnja da je opisano kazneno djelo krađe (male vrijednosti ukradene stvari), počinio 41-godišnjak s područja općine Mala Subotica.

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec od osumnjičenog su oduzeli ukradeni bicikl te ga vratili vlasniku.

DOVOĐENJE U OPASNOST ŽIVOTA I IMOVINE OPĆEOPASNOM RADNJOM I SREDSTVOM

Prelog – dovođenje u opasnost života i imovine općeopasnom radnjom i sredstvom

U subotu, 29. kolovoza 2020. godine u ranim jutarnji satima na Trgu kralja Tomislava u Prelogu, nepoznati počinitelj podesnim predmetom razbio je staklo na ulaznim vratima kafića, vlasništvo poduzeća iz Preloga. Potom je kroz nastali otvor u unutrašnjost ubacio zapaljeni predmet, koji je na podu objekta u potpunosti izgorio. Pošto se vatra nije proširila na interijer objekta, nije bilo potrebe za intervencijom vatrogasaca.

Prilikom izgaranja ubačenog predmeta došlo je do začađena unutrašnjosti kafića, dok se kroz ventilacijski sustav dim proširio i na stanove iznad objekta.

Ukupna materijalna šteta procjenjuje se na nekoliko desetaka tisuća kuna.

Zbog dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom, protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Policija intenzivno traga za počiniteljem.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

Kuršanec – reproduciranjem glasne glazbe narušavali javni red i mir

Jučer, 29. kolovoza 2020. godine oko jedan sat poslije ponoći u Kuršancu, na dvorištu obiteljskih kuća u Ulici Matije Gupca, javni red i mir reproduciranjem glasne glazbe putem zvučnika s ugrađenim pojačalima, narušavala su dvojica 24-godišnjaka.

Policijski službenici Policijske postaje Čakovec od počinitelja oduzeli su zvučnike s ugrađenim pojačalima.

Protiv okrivljenika zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira, podnijet će se optužni prijedlozi Općinskom sudu u Čakovcu.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama dogodile su se dvije prometne nesreće, i to dvije prometne nesreće s ozlijeđenim osobama. U tim nesrećama lakše su ozlijeđeni 31-godišnja vozačica osobnog automobila i dva putnika iz osobnog automobila (21-godišnjak i 29-godišnjak).

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod dvoje vozača osobnih automobila. Najveća koncentracija od 1,96 promila utvrđena je kod 27-godišnjeg vozača, koji je u petak, 28. kolovoza oko 20 sati i 30 minuta u Kuršancu, Glavnoj ulici, skrivio prometnu nesreću s ozlijeđenim osobama.

PREKRŠAJ U CESTOVNOM PROMETU / NEDOPUŠTENO NOŠENJE ORUŽJA NA JAVNIM I DRUGIM MJESTIMA / NEOVLAŠTENO POSJEDOVANJE DROGE / NOĆNI IZLAZAK DJETETA

Maloljetnik u nedozvoljenom noćnom izlasku posjedovao drogu i hladno oružje

Jučer, 30. kolovoza 2020. godine u 1 sat i 20 minuta u Dekanovcu, prilikom nadzora prometa u Kalničkoj ulici, policijski službenici Policijske postaje Prelog zaustavili su maloljetnika koji je upravljao lakim četverociklom sa zatvorenom karoserijom, čakovečke registarske oznake.

Alkotestiranjem je utvrđeno da je maloljetnik u svojstvu „mladog vozača“ upravljao četverociklom pod utjecajem alkohola od 0,17 promila, dok se odbio testirati na prisustvo droga u organizmu.

Pregledom vozila pronađena je plastična vrećica ispunjena marihuanom, težine 0,12 grama. Ujedno, daljnjim pregledom vozila i osobe, pronađeno je hladno oružje („D“ kategorije – Zakon o nabavi i posjedovanju oružja građana) namijenjeno za napad i nanošenje ozljeda (metalni tzv. „bokser“ i gumena teleskopska palica).

Pošto se maloljetnik nalazio se u nedozvoljenom noćnom izlasku (kršenje odredbi Obiteljskog zakona), doveden je u policijsku postaju te je pozvan roditelj koji je prisustvovao kriminalističkom istraživanju.

Tijekom istraživanja policijski službenici oduzeli su pronađenu marihuanu te bokser i teleskopsku palicu.

Prema maloljetnom okrivljeniku zbog počinjenja nekoliko prekršaja iz Zakona o suzbijanju zlouporabe droga, Zakona o sigurnosti prometa na cestama i Zakona o nabavi i posjedovanju oružja, podnijet će se optužni prijedlog Općinskom sudu u Čakovcu.

Također, nadležnom centru za socijalnu skrb dostavit će se obavijest o utvrđenim prekršajima te kršenju odredbi čl. 93. Obiteljskog zakona.

Rizična i neprihvatljiva ponašanja mladih

  • konzumiranje sredstava ovisnosti među mladima (droge, alkoholna pića, duhanski proizvodi),

  • posjećivanje kladionica i sl.,

  • neprihvatljivo ponašanje u zonama odgojno – obrazovnih ustanova,

  • udaljenja maloljetnih osoba iz obiteljskog doma i bjegovi iz odgojnih ustanova,

  • skitnja i prosjačenje,

  • nedozvoljeni noćni izlasci maloljetnih osoba do 16 godina starosti,

  • nedozvoljena i štetna druženja maloljetnih osoba do 18 godina starosti s osobama sklonim kriminalitetu, skitnji, raznim oblicima iskorištavanja maloljetnih osoba,

  • izostajanje s nastave,

  • huligansko-vandalsko ponašanje (uništavanje imovine, pisanje grafita, sudjelovanje u navijačkim neredima i sl.),

  • vršnjačko nasilje (bulllying i cyberbullying).

Primjena odredbe o propuštanju roditeljske skrbi i zabrani noćnih izlazaka djeci mlađoj od 16 godina

Postupak policije

  • zapažanje maloljetne osobe na javnom mjestu u vremenu od 23 do 5 sati,

  • ako se utvrdi da se radi o osobi mlađoj od 16 godina, bez pratnje roditelja ili pratnje druge odrasle osobe u koju roditelji imaju povjerenje, dovodi ju se u prostor policije,

  • pozivanje roditelja u prostor policije radi preuzimanja djeteta,

  • policijski službenik upozorava roditelja o njegovim propustima,

  • policijski službenik upoznaje roditelja da buduće propuštanje skrbi može dovesti do kaznene odgovornosti zbog zanemarivanja roditeljske dužnosti,

  • ako roditelj odbije pristupiti u policijski prostor radi preuzimanja djeteta, dijete će preuzeti socijalni radnik,

  • policija o svakom slučaju kršenja čl. 93. Obiteljskog zakona obavještava centar za socijalnu skrb radi poduzimanja mjera obiteljsko pravne zaštite.

Dobro je znati

čl. 93 Obiteljskog zakona

Roditelji su dužni i odgovorni djetetu mlađem od šesnaest godina zabraniti noćne izlaske bez svoje pratnje ili pratnje druge odrasle osobe u koju imaju povjerenje. Noćnim izlaskom smatra se vrijeme od 23 do 5 sati.

čl. 95. Obiteljskog zakona

Roditelji imaju pravo, dužnost i odgovornost nadzirati dijete u njegovu druženju s drugim osobama, kao i komunikaciju na društvenim mrežama, odnosno drugim oblicima elektroničke komunikacije te mu zabraniti druženja i komunikaciju koja nisu u skladu s djetetovom dobrobiti. Svrha nije “policijski sat” ili represija prema djeci, već pomoć i podrška roditeljima u ispunjavanju obveza odgoja djece. Roditelj je dužan znati s kime se njegovo dijete druži i kako provodi slobodno vrijeme.

INFORMACIJA

OSOBNE ISKAZNICE istekle nakon proglašenja epidemije, i dalje su VAŽEĆE!

S ciljem smanjenja fizičkih kontakata te zaštite građana i službenika koji provode upravne postupke u policijskim upravama i policijskim postajama, Hrvatski sabor je 7. travnja 2020. godine po hitnom postupku donio Zakon o dopunama Zakona o osobnoj iskaznici (NN 42/20).

Izmjenom navedenog Zakona, osobnim iskaznicama isteklima za vrijeme epidemije u Republici Hrvatskoj produžen je rok važenja i to na najduže 30 dana nakon dana proglašenja prestanka epidemije. 

Kako prestanak epidemije u Republici Hrvatskoj još uvijek nije proglašen, skrećemo pažnju građanima, ali i svim institucijama i pravnim osobama u Republici Hrvatskoj koje za potrebe svojeg poslovanja traže uvid u javne isprave građana, da su osobne iskaznice, istekle nakon proglašenja epidemije 11. ožujka 2020. godine, I DALJE VAŽEĆE. 

Osim Zakona o dopunama zakona o osobnoj iskaznici, Hrvatski sabor je 7. travnja 2020. godine po hitnom postupku donio i dopune Zakona o sigurnosti prometa na cestamaZakona o nabavi i posjedovanju oružja građanaZakona o putnim ispravama hrvatskih državljana.

DOPUNA INFORMACIJE

Rezultati akcije „Alkohol i droga“

Policijski službenici Postaje prometne policije Čakovec u noći sa subote na nedjelju (29./30. kolovoza 2020.) od 23 do 5 sati proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol i droga“.

Tijekom akcije utvrđeno je ukupno 27 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– pet prekršaja upravljanja vozilima dok je u krvi prisutan alkohol i to:

– od 0 do 0,5 promila – dva prekršaja,

– iznad 1 do 1,5 promila – dva prekršaja,

– iznad 1,5 promila – jedan prekršaj,

– prekršaj odbijanja testa na prisutnost droga u organizmu,

– 12 prekršaja nepropisne brzine kretanja i to;

– devet prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 10-20

km/h veća od dopuštene,

– dva prekršaja prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 20-30

km/h veća od dopuštene,

– prekršaj prekoračenja nepropisne brzine kretanja u naselju 30-50

km/h veća od dopuštene,

– prekršaj nepostupanja po znaku policijskog službenika,

– prekršaj upravljanja tehnički neispravnim vozilom,

– prekršaj nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– šest tzv. „ostalih prekršaja“.

Najveća koncentracija alkohola od 1,63 promila, utvrđena je u nedjelju, 30. kolovoza u 01 sat i 55 minuta u Savskoj Vesi, Ulici bratstva i jedinstva, kod 24-godišnjeg vozača mopeda, čakovečke registarske oznake.

RADOVAN GAČAL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja