Međimurje Press
Županija

U povodu Dana državnosti, koji se obilježava 30. svibnja, predstavnici Međimurske županije, Grada Čakovca, Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Policijske uprave Međimurske, Hrvatske vojske i udruga civilnog društva položili su vijence i zapalili svijeće kod Spomen obilježju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata u Perivoju Zrinskih u Čakovcu. Obilježavanje je održano u subotu, 28. svibnja 2022. godine, na sam Dan oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske.

U svom se govoru predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Međimurske županije Stjepan Horvat prisjetio povijesnih okolnosti ranih 90-ih: „Današnje obilježavanje vraća naše misli u dane kada su održani prvi višestranački izbori u Hrvatskoj. Nažalost, nismo nakon toga kao drugi narodi mogli razvijati mladu demokratsku državu, nego smo morali braniti tek proglašenu državu od unutarnje i vanjske agresije. U ostvarenju povijesnih ciljeva ostvarili smo divovske korake te zbog tih uspjeha moramo biti ponosni i moramo se svim snagama usmjeriti na budućnost. Neka nam današnji dan bude nadahnuće u tome koliko je važno imati jasne ciljeve i odlučnost u njihovu postizanju.“

Dan državnosti obilježava se u spomen na konstituiranje prvoga demokratski izabranoga višestranačkoga Sabora 30. svibnja 1990. godine. „Put Hrvatske ka samostalnosti nije bio lak, a obilježavanje važnih povijesnih datuma prilika je da se prisjetimo i zahvalimo svim braniteljima što su svojom nesebičnom žrtvom omogućili da danas živimo u modernoj i samostalnoj državi. Neizmjeran doprinos u ratu, oslobađanju i izgradnji Republike Hrvatske dalo je i naše Međimurje, naši branitelji i pripadnici policije. Posebnu zahvalnost i poštovanje dugujemo onima koji su dali svoje živote u obrani Domovine, a njihova hrabrost, odvažnost i požrtvovnost vrline su koje mi, Međimurci neizmjerno cijenimo i na kojima gradimo, razvijamo i jačamo naše Međimurje.“, poručio je župan Međimurske županije Matija Posavec.

Dan Oružanih snaga Republike Hrvatske i Dan Hrvatske kopnene vojske obilježava se svake godine 28. svibnja, na dan kada je 1991. godine održana svečana smotra Zbora narodne garde (ZNG) na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj ulici i kada su hrvatskoj javnosti predstavljene prve brigade ZNG-a. Zbor narodne garde bio je naziv za profesionalnu, uniformiranu, oružanu formaciju, vojnog ustroja za obavljanje obrambeno-redarstvenih dužnosti u Republici Hrvatskoj, preteču Hrvatske vojske.

Gradonačelnica Grada Čakovca Ljerka Cividini istaknula je da je Dan državnosti dan ponosa: „Mi Međimurci u svojoj smo povijesti imali brojne uspone i padove, no zahvaljujući zajedništvu uvijek smo se odlučno suočili sa svim izazovima, pa su tako i u Domovinskom ratu naši branitelji dali velik obol na čemu smo im vječno zahvalni.“

Obilježavanju su nazočili i predsjednik Skupštine Međimurske županije Dragutin Glavina, zamjenik župana Josip Grivec i županijski vijećnik Ivan Martan. Sveta misa za domovinu održat će se u ponedjeljak, 30. svibnja 2022. godine u 18:30 sati u župnoj crkvi Svetog Nikole biskupa u Čakovcu.

Služba za poslove župana

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja