Međimurje Press
Najave

Festival prometa i održivog razvoja 11.5.2024.

Dječjem vrtiću Cipelica Čakovec u područnom objektu Vjeverica ove pedagoške godine provodimo vrijedan projekt naziv“U prometu je biti lako kada znadeš pravilo svako – Projekt cestovni promet i održivi razvoj”U projektu sudjeluju djeca V. A i V. B, Mješovite skupine Delfinići, VI.A i VI.B skupine, njih 113 i njihovi roditelji i odgajatelji. Voditelji  projekta su Eleonora Glavina, stručna suradnica psihologinja savjetnica iz Dječjeg vrtića Cipelica i Dino Posavec iz Hrvatske strukovne udruge eksperata i sudskih vještaka.

Provodimo različite dnevne, tjedne i mjesečne aktivnosti putem kojih djeca stječu osnovna znanja o cestovnom prometu i sigurnosti u prometa kroz održivi razvoj. Široko i sveobuhvatno promišljamo o ovoj temi pa smo u tom kontekstu uključili različite dionike u zajednici u ovoj naš projekt. Ujedno nastavljamo i tradiciju održavanja Festivala održivog razvoja koju smo započeli prošle godine sa ciljem promicanja vrijednosti održivosti od najranije dobi. Ove godine glavna tema je promet i održivost. Festival će se održati u subotu 11.svibnja 2024. od 10.00 – 12.00 sati na Trgu Republike u Čakovcu. Partneri u provođenju su nam:

Policijska uprava međimurska

Gospodarska škola Čakovec

Zavod za javno zdravstvo Međimurske županije

Dom zdravlja Čakovec

Crveni križ Čakovec

Udruga odgajatelja međimurske županije „Krijesnice“

Učiteljski fakultet Zagreb Odsjek u Čakovcu

Hrvatsko društvo za obrazovanje u ranom djetinjstvu OMEP Hrvatska

Grad Čakovec

Tijekom Festivala veliki i mali posjetitelji, koji mogu doći sa svojim romobilima, triciklima i biciklima, će imati prilike isprobati vožnju poligonom i snaženje u prometu pod sigurnim vodstvom prometnih stručnjaka PUM- a i budućih profesionalnih vozača iz Gospodarske škole Čakovec. Upoznati će se s različitim programima koji promiču zdrave stilove života uz isticanje važnosti kretanja i tjelesne aktivnosti za naše fizičko i mentalno zdravlje i zdravlje naše planete uz stručnjake, liječnike i psihologe iz Zavoda za javno zdravstvo i Doma zdravlja. Volonteri Crvenog križa demonstrirati će pružanje prve pomoći. Gospodarska škola Čakovec organizirati će i „biciklipopravljaonu“. Djeca će moći izrađivati prometne znakove i pomagala uz vođenje studenata predškolskog odgoja s Učiteljskog fakulteta i odgajatelja iz Udruge Krijesnice i OMEP – a Hrvatska. Vozači će moći isprobati „pijane“ naočale i u sigurnim uvjetima osvijestiti koliko je opasno voziti pod utjecajem alkohola.

Posebno najavljujemo prezentaciju različitih aktivnosti djece DV Cipelica, PO Vjeverica u 10.30 sati. Biti će tu pjesme, scenskog nastupa, zagonetki i brojalica a sve na temu prometa.

Istovremeno u našem gradu odvija se još jedan važan festival, 2. STEAM festival u organizaciji Javne ustanove za razvoj Međimurske županije REDEA i EUROPE DIRECT Čakovec u sklopu kojeg će se održati i Dan tehničke kulture. Cilj ovog Festivala je popularizacija znanosti među svim dobnim skupiama s naglaskom na djecu i mlade, kako bi se potaknula njihova znatiželja i približila znanost na kreativni način. Festival će se održati na otvorenom u Centru znanja Međimurske županije (stara vojarna), na adresi J. B. Jelačića 22. Da bismo spojili ove dvije važne manifestacije, Turistička zajednica Međimurske županije je osigurala za sve zainteresirane električni vlakić u duhu prometne održivosti koji će prometovati od Doma sindikata na Trgu Republike do Centra znanja Međimurske županije i natrag, za vrijeme trajanja manifestacija i biti će besplatan za sve zainteresirane.

Uključite se u naš Festival da zajedno podržimo održivost!

Eleonora Glavina, stručni suradnik psiholog savjetnik

Dječji vrtić Cipelica

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja