medjimurjepress@gmail.com

Dabrovi nesmetano haraju uz rijeke Muru i Dravu čineći veliku štetu

MEĐIMURJE U OPSADI DABROVA

Godinu dana praznog hoda i indolentnosti!

Mnogi vlasnici zemljišta posebice uz tok rijeke Mure imaju velike materijalne štete od najezde Dabrova koji uništavaju usjeve i šume. Nedavni poziv iz Kotoribe upućen u našu redakciju najbolje ilustrira situaciju u kojoj se nalaze ljudi čiji mukotrpan trud “izjedaju” ove životinje, a za nadoknadu štete od nikoga nadležnih ne dobivaju odgovor.

Populacija dabra posljednjih godinu dana pa i više, doživjela je pravu ekspanziju. O tome se nitko sustavno ne bavi mada je to u nadležnosti Ministarstva poljoprivrede. Kako je za divljač dabrova određen trajni lovostaj, Mnogi vlasnici zemljišta na razne adrese od lokalne samouprave do ministarstva šalju svoje upite o nadoknadama štete no nitko na njihove upite ne daje suvisle odgovore ili bolje rečeno šute.

Prije dvadesetak godina, kada je populacija dabrova s našeg područja nestala, područje rijeke Mure kod Donje Dubrave ponovno je naseljeno dabrovima. Danas je njihova raširenost po tragovima koji ostavljaju, raširena sve do Murskog Središća.

Javna ustanova za zaštitu prirode MEĐIMURSKA PRIRODA još prošle godine odaslala je pismo namjere na Šumarski fakultet i adresu dr.sc. Marijana Grubešića (koji je bio dio tima naseljavanja dabrova) s naslovom “Dabrovi u Međimurju, što i kako dalje?”

Uslijedio je potom odgovor gosp.Marijana Grubešića:

 

Vlasnici zemljišta koji ovih dana nazivaju Ministarstvo poljoprivrede , s obzirom da je situacija na terenu neodrživa, šalju se s telefona na telefon, jer nitko ne želi preuzeti odgovornost ili barem se potruditi u ministarstvu da pokuša razriješiti ovaj gordijski čvor. Svi peru ruke s obrazloženjem da to nije u njihovoj nadležnosti.

Zaista, postavlja se pitanje tko će konačno izaći na teren i shvatiti koliku štetu imaju zemljoposjednici te dati dozvolu za redukciju populacije, ali i isplatiti učinjene štete.

Neshvatljivo je na kraju krajeva, da još jedna nepogoda koja napada Međimurje nema adekvatnu zaštitu države. Zar smo zaista “crna rupa u državi”?

(rd)

 

 

 

 

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
Tweet 20
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*