Međimurje Press
Općine

Bili smo na obilježavanju Dana ružičastih majica u Strahonincu

Policijska uprava međimurska, korištenjem Mobilnog preventivnog centra u Strahonincu danas je obilježila Dan ružičastih majica u Strahonincu

Dan ružičastih majica, poznatiji kao Pink Shirt Day, program je prevencije vršnjačkog nasilja te se svake godine obilježava zadnje srijede u veljači.

Sama ideja o obilježavanju ovog dana nastala je u znak protesta zbog incidenta koji se dogodio u jednoj školi u Kanadi. Uz podršku i na inicijativu kolega iz razreda i škole, na konstruktivan i inteligentan, nenasilan način riješeno je sustavno zlostavljanje i psihičko maltretiranje dječaka koji je bio posvećen podršci liječenja njegove teško bolesne majke. Školski kolege u znak solidarnosti i podrške povrijeđenom dječaku, nosili su ružičaste majice, a s vremenom majice su postale prepoznatljiv simbol inicijative, a kasnije i međunarodno prepoznate borbe protiv vršnjačkog nasilja.

Obilježavanju Dana ružičastih majica pridružili su se mališani dječjeg vrtića Suncokret iz Strahoninca sa svojim tetama, a došli su je podržati i načelnik Općine Strahoninec Franjo Lehkec te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poljoprivredu i turizam Međimurske županije Darko Radanović.

  • Ovaj dan obilježavamo 14-tu godinu za redom, Ne treba posebno napominjati kako je preventiva najvažnija za sigurnosti naše djece. U Strahonincu su izgrađene pješačke staze, uzdignute plohe, montirane kamera nedavno u naselju Poleve. Radimo i slušamo naše mještane sve za dobrobit djece i njihove sigurnosti. Razvili smo dobru suradnju s Pu međimurskom, pogotovo educirajući djecu o  nevrašnjačkom nasilju kao važan preventivno-edukativna program od najranije dobi – naglasio je Franjo Lekhec.
  • Ovom današnjom akcijom dižemo svijest o prevenciji vršnjačkog nasilja među djecom i mladima. Već danas djeca u vrtićima moraju učiti kako prepoznati i spriječiti nasilje koje inače ostavlja dugotrajne posljedice. I mi odrasli bi trebali imati više razumijevanja, međusobne tolerancije, paziti kako naše riječi i djela utječu na druge, ali i poštivati i pomoći jedni drugima – rekao je Darko Radanović.

Kažimo kako je današnji ružičasti dan u Strahonincu uz Pu međimursku potpomogla Međimurska županija zajedno s Općinom Strahoninec.

(rd)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja