Međimurje Press
Ekologija Općine

„Zelena oaza – Črečansko polje“ – sadnja stabala!

U petak, 25. studenog 2022. godine organizira se akcija sadnje stablašica i grmlja na području koje je trenutno bez šumskih vrsta – Črečansko polje. Program započinje okupljanjem svih sudionika akcije u 10 sati ispred zgrade Općine Nedelišće. 

Na području između Črečana i Pretetinca na lokalitetu Črečansko polje posadit će se oko 250 stablašica i 200-tinjak grmlja kako bi se poboljšalo stanište za brojne životinjske vrste koje borave na tom području. Lovačko društvo Srnjak Macinec je izvršilo otkup zemljišta u svrhu poboljšanja stanišnih uvjeta i biološke raznolikosti što će indirektno poboljšati ekološku i zaštitnu vrijednost zemljišta. Sadit će se uglavnom autohtone vrste poput hrasta, lipe i vrbe, divlje voćkarice, ali i one vrste koje pomažu pčelama – bilo onim divljim pčelama samicama ili medonosnim pčelama. U grmlju poput lijeske, sviba, gloga, trnike i bazge zaklon će naći divljač, ali i ptice pjevice koje danas imaju sve manje mjesta za gniježđenje. Zbog klimatskih promjena kojih smo svakodnevno svjedoci, ovakve male zelene oaze su nužne želimo li očuvati biljni i životinjski svijet.

Nositelj akcije je Lovačko društvo Srnjak Macinec koje već više od dva desetljeća aktivno pošumljava parcele u središnjem Međimurju, a akciju je financijski podržala Općina Nedelišće preko programa Zelena agenda i Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode. Samoj sadnji osim članova Lovačkog društva Srnjak Macinec priključit će i djelatnici Međimurske prirode te volonteri iz Udruge pčelara Međimurske županije Agacija i Ekološke udruge Platana iz Nedelišća.

Dolazak župana i predstavnika Općine Nedelišće najavljen je u 12:00 sati na samom lokalitetu sadnjMeđimurska priroda

Ivana Rojko

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja