medjimurjepress@gmail.com

Na današnji dan rođen je 1890. godine u Vratišincu Vinko Žganec

Hrvatski pravnik, publicist, novinar, književnik i političar, etnomuzikolog, melograf i akademik, jedan od najznačajnijih zapisivača narodnih plesova, pjesama, obreda i običaja Vinko Žganec rođen je na današnni dan u malom međimurskom mjestu Vratišinec.

Kao narodni preporoditelj, jedna je od najzaslužnijih za oslobođenje i priključenje Međimurja domovini Hrvatskoj. Još 1916. godine u Zagrebu je izdao prvi svezak “Hrvatskih pučkih popijevaka iz Međimurja” koji je pobudio veliki interes, gotovo senzaciju u kulturnim i političkim krugovima Hrvatske, te odigrao veliku ulogu pri konačnoj odluci Versajske mirovne konferencije da Međimurje ostane u sastavu Hrvatske. Florijan Andrašec iz Dekanovca bio je njegova desna ruka u prikupljanju narodnog blaga.

Kao aktivan sudionik na međunarodnim konferencijama i kongresima u inozemstvu održao je referate i predavanja u Oslu, Freiburgu, Londonu, Kopenhagenu, Budimpešti, Bukureštu, Stuttgartu, Trossingenu, Jeruzalemu, u gradu Badia Greca da Grottaferata (Rim), Ateni, Beču i Grazu.

Umro je 12. prosinca 1976. godine.

(mp)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*