medjimurjepress@gmail.com

Pripreme za VELIKI TJEDAN

KAKO SE PRIPREMITI ZA VELIKI TJEDAN KOD KUĆE?

Draga braćo i sestre, dragi vjernici!

Nakon Cvjetnice ulazimo u Veliki ili Sveti tjedan. U Velikom tjednu osobito obilježavamo Sveto Trodnevlje: Veliki četvrtak, Veliki petak i Veliku subotu. Vazmeno trodnevlje ove godine bit će drugačije nego prije. Sudjelovanje vjernika na misama i obredima nije moguće zbog sprječavanja bolesti. Da bi se bolje duhovno pripremili za ove svete dane nastojte u vaš svakodnevni ritam uključiti prijenose misnih slavlja, pripremu posebnog molitvenog prostora te pokušajte “ući u tišinu”, smanjivanjem količine svjetovne glazbe, društvenih mreža i vijesti.

VELIKI ČETVRTAK – Na veliki četvrtak prisjećamo se Isusova posljednje večere, kao i ustanovljenje euharistije i svetog reda. Na ovaj se dan inače u crkvama na simboličan način peru apostolima noge. Razmišljajte o načinima na koje možete provesti djela milosrđa u vaše živote. Savjetujem da se obred pranja nogu pokuša prenijeti u obitelji tako da oni koji su „najveći“ operu noge svima. Euharistija je služenje i time donosite euharistiju u vlastiti dom. Ono što se također obilježava na Veliki četvrtak je Getsemanska ura. To možemo učiniti i u našim domovima. Prisjetimo se Isusove samoće u ovome tjednu, napose prije muke. Ujedinite vašu samoću s njegovom u vrtu. Ako želite stvoriti posebnu atmosferu, možete ukoliko je lijepo vrijeme moliti vani, ili unijeti u molitveni prostor biljke koje posjedujete. Caritasove kutijice “ZRNCA DOBROTE” možete ostaviti ispred oltara i prikazati kao znak Vašega odricanja kroz korizmu.

VELIKI PETAK – Ovog dana se prisjećamo Isusove smrti na križu. Na Veliki petak, prema propisima postite i ne mrsite. Nastojte biti, ako je moguće u tišini od 12 do 15 sati. Oko 15 sati provodite vrijeme pred raspelom. U bogoslužju Velikog petka u središtu je Gospodinov križ. Obred ljubljenja križa neće biti moguće imati u crkvi pa preporučam vjernicima da u svojim domovima jednim cjelovom poljube križ, zahvalni što nas Bog tako i toliko ljubi da je odlučio sve nam dati, pa i vlastiti život. On raširenim rukama na križu ljubi sve nas. Zagrlimo i mi njega, a onda po njemu pokušajmo taj zagrljaj raširiti na sve druge kojima nas on šalje da budemo svjedoci njegove ljubavi. Također, možete moliti pobožnost križnoga puta.

VELIKA SUBOTA: Velika subota je dan Kristova počinka u grobu. Završeno je njegovo djelo spasenja i otkupljenja. Dođite u crkvu zahvaliti i pomoliti se. Na ovaj dan se mirno i puni nade pripremamo za Uskrs. Možete bojati pisanice, napisati čestitke i poslati najmilijima. Na Veliku subotu uvečer zapalite svijeću koja simbolizira Isusa Krista koji se potrošio iz ljubavi prema nama, ali nam je i osvijetlio put, zapalio i naše živote, naša svjetla. Uz svijeću u svojim obiteljima stavite neki simbolični znak koji će Vas podsjetiti na krštenje.

Uskrsna misa biti će u 11 sati ove nedjelje, 12. travnja. I to ćemo prenositi putem E-medjimurja. Blagosloviti ćemo jelo, vaše obitelji i zajedništvo doma. Zbog izvanrednih okolnosti nema blagoslova hrane u crkvama. Molimo Vas, drage drage obitelji da se prije jela zajedno pomolite na Uskrs. Neka odrasli (otac ili majka) predvode molitvu te nakon zajedničke molitve Očenaš, zazovu Božji blagoslov koji će tekst molitve biti na web stranici E-medjimurja i naše župe sv. Antuna Padovanskog u Čakovcu ili možete uzeti molitvu u našoj crkvi na stoliću za tisak.

Želim svima vama da, i u ovim prilikama kakve jesu, doživite svijetlo i ljepotu Uskrsa, sa uskrsnućem novih nada, novih snaga i novih radosti. Posebno ovo želim svim bolesnim, svim umornim i opterećenim, svim obeshrabrenim i uplašenim. Isus nam svima poručuje: „Ne bojte se. Ja sam s vama”. Neka vam je sretan, radostan i blagoslovljen Uskrs.

fra. TOMISLAV BOŽIČEK

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*