Međimurje Press
Županija

UNICEF dodijelio nagradu za najbolji projekt mladih za pozitivne društvene promjene!

U povodu Svjetskog dana djece, Ured UNICEF-a za Hrvatsku dodijelio je nagradu za najbolji projekt mladih nastao u programu UPSHIFT u školskoj godini 2021./2022. Na nagrađenom projektu “Od škole do Vrbe” radile su učenice Dina Mišić, Ana Jurčec, Lea Dodlek, Greta Sabol iSara Camattauz podršku mentorice. Zahvaljujući ovom projektu, zapušteni i onečišćeni prostor u blizini Osnovne škole Tomaša Goričanca Mala Subotica uređen je kao edukativna staza u prirodi.

Edukativna staza o biljnom i životinjskom svijetu učenicima osnovne škole pruža prostor za druženje i nastavu izvan učionice, u kojem mogu upoznati okoliš u kojem žive i učiti kako ga očuvati. Stazu koriste i djeca iz Dječjeg vrtića Potočnica te drugi mještani koji ovdje mogu provoditi aktivno slobodno vrijeme u prirodi. Realizaciju projekta podržali su i drugi učenici OŠ Tomaša Goričanca Mala Subotica, Međimurska priroda – Javna ustanova za zaštitu prirode, Ekološka udruga Vrba Jurčevec te Općina Mala Subotica.

„Jako smo ponosne i zahvalne na nagradi našem projektu. Zahvaljujući UPSHIFT radionici i našoj mentorici Luciji Dugorepec mnogo smo toga naučile. Predstavile smo svoju ideju u školi nakon čega je uslijedila zajednička akcija čišćenja  i uređenja Vrbe, lijepog komadića prirode koji je bio zapušten i onečišćen. Zatim su postavljene ploče s informacijama o biljkama i životinjama, ploča s pravilima ponašanja, hotel za kukce, kućice za ptice i meteorološka stanica. Sada je to uredno i lijepo mjesto za druženje, kako nas učenika, tako i svih sumještana iz Male Subotice. Posebno nas raduje što smo potaknuli i nadležne da se uključe te je plan da Vrba postane dio šetnice koju će urediti Općina. Nadamo se da će buduće generacije nastaviti paziti na okoliš i prirodu“, izjavila je Dina Mišić prilikom preuzimanja nagrade.

Cilj je programa UPSHIFT potaknuti razvijanje poduzetničkih vještina i podržati mlade u kreiranju rješenja za izazove u svojim zajednicama, a provodi se u okviru UNICEF-ovog programa za adolescente i mlade ZABUM – za budućnost mladih, u suradnji s Hrvatskim uredom za kreativnost i inovacije. Projekti mladih UPSHIFT timova obuhvaćaju brojna područja – obrazovanje, vršnjačko nasilje, borbu protiv diskriminacije, inkluziju, očuvanje mentalnog zdravlja, međugeneracijsku solidarnost, sigurnost u prometu, zaštitu okoliša, energetsku učinkovitost i druga. Najbolji projekti dobivaju financijsku i mentorsku podršku za realizaciju.

UPSHIFT se provodi dvije godine, a ovo su najvažnije brojke:

  • U UPSHIFT radionicama sudjelovalo je 493 mladih od 13 do 19 godina iz svih županija
  • Do sada su mladi osmislili 124 projekta, od kojih su 52 projekta dobila financijsku i mentorsku podršku za daljnji razvoj i provedbu u lokalnim zajednicama
  • UNICEF je u razvoj i provedbu projekata koje su osmislili mladi do sada uložio 000 kuna.

„Živimo u vrijeme velikih tehnoloških, ekonomskih i društvenih promjena i mladima su potrebne nove vještine i kreativan pristup u rješavanju problema, kako bi mogli postati radna snaga budućnosti i nositelji pozitivnih promjena. UPSHIFT mladima pruža samopouzdanje i priliku da sami kreiraju rješenja za probleme koje smatraju važnima, a ujedno ostavljaju trajni trag zajednicama u kojima žive. Čestitam pobjedničkom timu i svim sudionicima UPSHIFT-a na inspirativnim projektima. Nastavit ćemo s partnerima ulagati u UPSHIFT i druge programe koji mladima otvaraju nove mogućnosti.“ kazala je Regina M. Castillo, predstojnica Ureda UNICEF-a u Hrvatskoj.“

Martina Prokl Predragović

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja