medjimurjepress@gmail.com

Kako spriječiti odlazak radnika u druge države?

DEFICITARNOST RADNE SNAGE I U MEĐIMURJU 

U prostorima HGK ŽK Čakovec danas je održana sjednica Gospodarskog vijeća HGK ŽK Čakovec, na kojoj  se raspravljalo o problemima nedostatka radne snage, potrebi usklađivanja obrazovanja i tržišta rada te nedostatku interesa učenika za upis u strukovna zanimanja i ostalim problemima u gospodarstvu.

Na poziv predsjednika HGK ŽK Čakovec Mladena Križaića sjednici se odazvao i ministar gospodarstva, malog i srednjega poduzetništva i obrta g. Darko Horvat.

Prije početka sjednice Gospodarskog vijeća ministar dati su kraće izjave za medije.

Mladen Križaić naznačio je da je ova sjednica neophodna za međimursko gospodarstvo kako bi se aktualizirala tema deficita radnika,ali i  kako bi se našim gospodarstvenicima pomoglo u rješavanju problematike na tržišta rada. Kako je rekao, u Međimurju je najmanja stopa nezaposlenosti , a 1. srpnja otvaranjem Austrijskog tržišta,  očekuje se daljnje iseljavanje kadrova, pogotovo u metaloprerađivačkoj industriji.

Ministar Horvat ima rješenja pa je tako objasnio kako u segmentu tržišta radne snage (koji nije samo u ingerenciji Ministarstva gospodarstva), već se rješava sa nekoliko pozicija i sinergiji s nekoliko različitih ministarstava. Rekao je da se prvo radi na povećanju interesa u strukovna zanimanja. I ovo je prva školska godina u kojoj smo povećali broj upisa za 1200 djece. Započeli smo i mjerom u kojoj osiguravamo preko 4200 stipendijskih ugovora i koji su povećani za sto posto u odnosu na ranije godine. U ovom trenutku i bez čega dalje ne ide, je implementiranje svih ovih metodologija, ali zajednički sa realnim poduzetničkim sektorom. Dali smo tako priliku poduzetnicma da troškovnu stranu nadomjeste iz strukturnih fodova EU. Osigurali smo gotovo 250 milijuna kuna za takvu implementaciju. Potpisano je već 800 ugovora dualnog obrazovanja, a to ohrabruje – naglasio je Horvat.

(rd)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
About the Author
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Related Posts

Leave a Reply

*