Međimurje Press
Grad Prelog

Prelog se 17. i 18. studenog poklanja žrtvama Domovinskog rata u Vukovaru i Šabrnji!

Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, 18. studenoga, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, učenici Osnovne škole Prelog te Srednje škole Prelog obilježit će 17. studenog 2021. godine (SRIJEDA) u 17 sati. Obilježavanje će se održati ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu. Paljenjem svijeća odat će se počast hrvatskom gradu heroju, Vukovaru te braniteljima koji su svoj život predali na oltar Domovine.

Na sam praznik, u četvrtak, 18. studenoga, u sedam sati, u župnoj crkvi sv. Jakoba u Prelogu, služit će se sveta misa za sve žrtve Domovinskog rata, Vukovara i Škabrnje, a nakon toga, predstavnici Grada Preloga, predstavnici mjesnih odbora, predstavnici braniteljskih udruga s područja Grada Preloga, položit će cvijeće i upaliti svijeće ispred spomenika Domovinskom ratu u Prelogu.

Od 2020. godine 18. studenoga se obilježava Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje kao državni blagdan i neradni dan. Krajem 2019. godine Sabor je izglasao novi Zakon o blagdanima, spomendanima i neradnim danima u kojem je uveden novi blagdan (praznik) 18.11. Kako žrtve Vukovara i Škabrnje povezuje isti datum i potreba za dostojnim odavanjem počasti svakoj žrtvi, kao zaloga budućnosti, humanosti, praštanja, zajedništva i etičnosti. Zbog toga će Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata i Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje biti trajno sjećanje na žrtve Domovinskog rata, vojne i civilne, čiji su životi trajno ugrađeni u hrvatsku slobodu.

Nakon višemjesečne opsade i uništenja kakvo Europa nije vidjela od 2. svjetskog rata, 18. studenog 1991. godine pao je Vukovar, dok je istog dana u zadarskom zaleđu nemilosrdnom akcijom etničkog čišćenja pala i Škabrnja, u kojoj su zločinci pobili 84 branitelja i civila.

(žs)

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja