Tjedna događanja u Prelogu

DOM KULTURE – FILMSKI POGRAM

 • 23. i 24.6.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 18 SATI

 • Izbavitelji 2 (Incredibles 2) 3D

Animirani, avanturistički; Uloge/Glasovi: Siniša Popović, Bojana Gregorić Vejzović, Branko Đurić, Marija Šegvić, Ksenija Marinković

U novom nastavku priče o superherojskoj obitelji, mama Helen je u centru pažnje, a tata Bob je heroj kod kuće gdje se brine za djecu. Njihovu normalnu svakodnevicu poremeti dolazak opasnog i pametnog zlikovca kojeg jedino Izbavitelji mogu pobijediti.

 • 23. i 24.6.2018., SUBOTA I NEDJELJA U 20 SATI

 • Do dna (Submergence)

Drama, romantični, triler; Uloge: James McAvoy, Alicia Vikander, Alexander Siddig

Radnja filma se vrti oko ljubavne priče znanstvenice, koja se bavi istraživanjem oceana i tajnog agenta. Danielle Flinders (Alicia Vikander) i James More (James McAvoy) slučajno se upoznaju u hotelu u Normandiji, gdje se oboje pripremaju za životne misije, te se u kratko vrijeme koje su zajedno ludo zaljubljuju jedno u drugo. Kad dođe trenutak rastanka doznajemo da James radi za britansku tajnu službu i odlazi u misiju u Somaliju, a da je Danielle biologinja i matematičarka koja se sprema na misiju podmornicom kako bi istražila svoje teorije. Dobitnica nagrade Oscar Alicia Vikander i fantastični James McAvoy u uzbudljivoj romantičnoj priči hvaljenog i nagrađivanog redatelja Wima Wendersa, temeljenoj na istoimenom romanu J.M. Ledgarda.

MUZEJ CROATA INSULANUS GRADA PRELOG

 • IZLOŽBA „RIMSKIM PUTEVIMA KROZ DONJE MEĐIMURJE”

U Muzeju Croata insulanus Grada Prelog možete do 6. srpnja pogledati izložbu „Rimskim putevima kroz Donje Međimurje“. Rimsko osvajanje i boravak Rimljana u provinciji Panoniji u koju je bilo uključeno i Međimurje ostavilo je značajne tragove materijalne i duhovne kulture. Stoga, će se na izložbi predstaviti arheološki predmeti pronađeni na lokalitetima u Donjem Međimurju te trajno pohranjeni u Muzeju Međimurja Čakovec. Rimski novčići, posuđe, sjekire, građevni materijal, brončani kipić vode nas u daleku prošlost Rimskog Carstva.

KNJIŽNICA I ČITAONICA GRADA PRELOGA

 • 18. DO 21.6.2018., LEGENDRA – OD DRAVE DO RIJEKE EO

Knjižnica i čitaonica Grada Preloga organizira drugi po redu festival mitova i legendi dravskoga kraja – LegenDru.  Festival je posvećen zaboravljenim mitovima i legendama, koje se ove godine ne odnose samo na Dravu, jer legende osim iz Međimurja i Podravine dolaze čak iz Španjolske. Kako sestrinska knjižnica preloškoj dolazi iz grada Castropol, tako će posjetitelji imati prilike upoznati i legendu s rijeke Eo. Ovo je prva aktivnost koji dvije knjižnice odrađuju zajedno u okviru NAPLE SisterLibraries Programe. Ove godine u bogatom programu za sve uzraste, nastupaju profesionalne pripovjedačice bajki koje će svojim kostimima i scenskim nastupom posjetiteljima dočarati čarobne svjetove i bića koja obitavaju u legendama. Kreativne likovne radionice odvest će vas u prošlost te ćete na njima moći naučiti nešto više o materijalnoj i nematerijalnoj kulturnoj baštini Međimurja izrađujući talismane za sreću i upoznajući etno predmete. Dodatnu čaroliju moći ćete doživjeti na čajanci s glazbenom vilom, a usput možete razgledati izložbu fotografija mističnih motiva s rijeke Drave koja će biti postavljenana otvorenom. Sve aktivnosti odvijat će se na terasi knjižnice i na tajnoj lokaciji koju će gosti saznati kada dođu na festival. Sa sobom možete povesti svog jednoroga, crnu mačku, zelenu žabu ili pak gavrana. Zmajevi moraju imati brnjicu i obavezno ih morate držati na uzici – ne smiju u knjižnicu, već smo se jednom opekli… Kostim nije obavezan ali je poželjan. Za vrijeme trajanja festivalskih aktivnosti KIČ Prelog radit će za posudbe od 9:30 – 13:30.

Festival legendi slavi mitsku umjetnost i magiju samog života te predstavlja igralište za maštu – za djecu i odrasle – i bijeg od svakodnevnog svijeta i briga. Otisnite se na putovanje u čudesan svijet prošlosti i mitova. Istražite fantastičnepriče, krajolike i ljude koji stanuju oko nas. Stanovnici će ovoga puta biti čarobnjaci i glazbenici, umjetnici i pripovjedači, strašne copernice, dražesne vile i bajkovita bića. Dođite na LegenDraFestival i zakoračite u mjesto čuda jer je magija svuda oko nas.

PROGRAM – LegenDra festival mitova i legendi dravskog kraja

18.06.2018. – 21.06.2018.

Mistična rijeka – izložba fotografija

 • fotografije: Silvio Benč

 • tekstovi: Janja Kovač (Muzej Međimurja Čakovec)

 • koncept izložbe: Maja Lesinger (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga)

Ponedjeljak 18.06.2018.

 • 12:00 – 12:30 The Searila Legend – pričaonica španjolske legende: Manuela Busto Fidalgo (Biblioteca Castropol Menéndez Pelayo)

 • 12:30 – 13:00 Čajanka s vilom – glazbeni solo nastup Lea Šprajc

 • 13:00 – 14:00 ¿Hablas español? jezična radionica španjolskog jezika: (Društvo Naša djeca Prelog)

Utorak 19.06.2018.

 • 12:00 – 13:00 Drava šapće Podravini – pričaonica podravskih legendi: Ivanka Ferenčić – Martinčić (Narodna knjižnica Virje)

 • 13:00 – 14:00 Amuleti i talismani – likovna radionica: Lea Krušelj (Društvo Naša djeca Prelog)

Srijeda 20.06.2018.

 • 12:00 – 13:00 Čarobne bajke – bajkaonica: Jasna Held (profesionalna pripovjedačica bajki)

 • 13:00 – 14:00 Etno – likovna radionica: Iva Kožnjak (Muzej Croata Insulanus Grada Preloga)

Četvrtak 21.06.2018.

 • 12:00 -12:30 Pesjanek te gledi! – pričaonica priločke legende: Maja Lesinger (Knjižnica i čitaonica Grada Preloga)

 • 13:00 – 15:00 Boje magije – čarobni napitci, magične riječi i fantastični svijet iluzije: Leonardo Krakić (iluzionist)

Djeca vrtićke dobi mogu sudjelovati na pričaonicama i nastupu iluzionista isključivo uz prisustvo roditelja/skrbnika. Radionice su prigodne za osnovnoškolsku i srednjoškolsku dob te za odrasle. Prijave su za sva događanja OBAVEZNE, stoga požurite i javite se na ONLINE PRIJAVNICU: https://goo.gl/forms/XO5mWjpw0nXBK7FU2

DOGAĐANJA

 • 22. lipnja u Republici Hrvatskoj obilježava se Dan antifašističke borbe. Praznik, Dan antifašističke borbe, Grad Prelog obilježit će polaganjem vijenca na Spomenik palim borcima, rad Luja Bezeredija, u parku Trg Slobode u Prelogu, u četvrtak 21. lipnja 2018. godine u 18 sati.

 • Dan državnosti u Republici Hrvatskoj obilježava se 25. lipnja, na dan kada je 1991. godine Hrvatski Sabor donio odluku o samostalnosti i suverenosti Republike Hrvatske proglašavajući Republiku Hrvatsku samostalnom i neovisnom državom. Dan državnosti, Grad Prelog obilježit će Misom za domovinu, u ponedjeljak, 25. lipnja 2018. u 07,00 sati u Župnoj crkvi u Prelogu, te polaganjem vijenaca na Spomenik Domovinskom ratu, Trg bana Josipa Jelačića u Prelogu, na spomen ploči Sokač Ivanu u Oporovcu kod Doma kulture, te na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu.

7,00 Misa za domovinu

8,30 Polaganje vijenca na spomenik Krešimiru Madiću u Čukovcu

9,00 Polaganje vijenca na spomen ploči Sokač Ivanu u Oporovcu (kod Doma kulture)

9,15 Polaganje vijenca na spomenik Domovinskom ratu u Prelogu

(žs)

Tvoj share je nekome vrijedna informacija!
O autoru
Međimurje Press – specijalizirani vremenski zapisnik koji donosi najnovije i pouzdane vijesti iz Međimurja.

Vezane vijesti

Komentiraj

*