Međimurje Press
Politika i društvo

Gong zatražio od Ustavnog suda da ispita ustavnost zatvaranja Markovog trga

Gong je podnio Ustavnom sudu prijedlog za ocjenu ustavnosti odluke prema kojoj je Markov trg preko tisuću dana zatvoren za javnost. Zatražile smo od Ustavnog suda da ispita ustavnost i zakonitost Uredbe o dopuni Uredbe o određivanju štićenih osoba, objekata i prostora te provođenju njihove zaštite i osiguranja prema kojoj je Markov trg štićeni prostor zatvoren za slobodno okupljanje i kretanje.

Gotovo tri godine nakon napada na zgradu Vlade Republike Hrvatske, Markov trg je zatvoren metalnim ogradama za građane i građanke. Iako je Županijsko državno odvjetništvo nakon gotovo godinu dana izvida i dokaznih radnji utvrdilo sve relevantne okolnosti te nisu prikupljeni podaci iz kojih bi proizlazilo da su uz navedenog pojedinca sudjelovale druge osobe, trg je ostao trajno zatvoren za javnost bez pravog objašnjenja. Premda prosvjedi nisu zabranjeni, za njihovo održavanje nije se oslobađalo više od 400 metara četvornih, što raspršuje prosvjednike po okolnim uskim ulicama i time ih udaljava od onih do kojih su došli kako bi im prenijeli svoju poruku. Pritom nije precizno dokazano zašto je nametnuto takvo ograničenje okupljanja, kao i slobodno kretanje građankama i građanima po povijesnom trgu, kada sa sigurnosnog aspekta, odnosno ponavljanja napada poput onog u listopadu 2020. godine nema adekvatnih procjena ili dokaza o povećanom riziku.

Rizik od terorističkih napada u Republici Hrvatskoj je nizak, o čemu svjedoče i izvješća nadležnih institucija. Javnost nije upoznata s razmjerima opasnosti od novog napada jer nadležne službe na naše upite odgovaraju da bi time ugrozile sigurnosni režim tog novog štićenog prostora, koji je sam po sebi arbitraran i manjkav. Postavljene ograde nikako nisu kvalitetno sredstvo zaštite od novih napada, a jedina im je svrha da čine jedan štićeni prostor prve kategorije privatnim parkiralištem vladajućih.

Stanarima i stanarkama Gornjeg grada otežano je kretanje po svojoj četvrti i time narušena kvaliteta života, a sama četvrt čini povijesno središte glavnog grada i turističku atrakciju, koja je ovakvim sigurnosnim režimom kakav prije nikad nije bio uveden, narušena na neodređeno vrijeme. Ovakav režim zaštite Markovog trga nije kritiziran samo od strane organizacija civilnog društva te građanki i građana grada Zagreba, već i političara i zastupnika Hrvatskog sabora koji svakodnevno prolaze trgom.

Gong već dugo apelira na vlasti da otvore Markov trg građankama i građanima. Na Markovom trgu se nalaze ključne demokratske institucije, Vlada, Sabor i Ustavni sud, do kojih građani i građanke ne mogu doći bez prethodne najave i registracije kod policijskog službenika na ogradi koja opasava taj prostor. Osiguranje institucija zakonodavne i izvršne vlasti treba organizirati tako da taj prostor istodobno bude otvoren i za slobodno okupljanje. Javnost ima puno pravo znati sve činjenice o razini opasnosti, osim onih koje moraju ostati tajne, kako bi se doista osiguralo da svako ograničenje prava na slobodno okupljanje ispred Vlade, Sabora i Ustavnog suda bude jasno obrazloženo i strogo ograničeno.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja