Međimurje Press
Politika i društvo

MDS: Jedan sat vlakom do Zagreba!

Međimurski demokratski savez nastavlja sa svojim aktivnostima kako bi upozorio na prometnu izoliranost Međimurske županije u odnosu na grad  Zagreb, a time i ostale dijelove Republike Hrvatske, što je posebno izraženo u željezničkom prometu.

U ponedjeljak, 07. lipnja 2021. g. predstavnici MDS-a, predsjednik  Željko Pavlic, Božidar Benković i Ivan Pavlic, uputili su se prvim jutarnjim vlakom u 4:18 iz Kotoribe do Zagreba, kako bi  Ministarstvu mora, prometa i turizma dostavili dopis (u prilogu)  za ministra g. Olega Butkovića, sa molbom da se počinje rješavati pitanje prometne izoliranosti Međimurja, ali i ovog dijela Republike Hrvatske.

Ppredsjednik MDS-a Željko Pavlic komentirao je ovu inicijativu, uz poziv  novoizabranim županima iz Međimurske, Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije da se pridruže ovoj inicijativi.

„Željelii smo zorno pokazati koje teškoće imamo mi u Međimurju u prometnoj povezanosti sa Zagrebom, pogotovo u povezanosti željezničkim prometom. Naime, ako želimo obaviti neki posao u Zagrebu, moramo iz Kotoribe krenuti u 4.18, iz Čakovca u 4.58, presijedati u Varaždinu, kako bi stigli u Zagreb u 7:49 poslije 3:31 minuta vožnje. U povratku je situacija ista, znači da na prijevoz do Zagreba i natrag moramo utrošiti više od 7 sati vožnje, a u pitanju je udaljenost od Kotoribe do Zagreba od 145 kilometara. U vrijeme kada se u svijetu takva udaljenost vlakovima prelazi mjereći u minutama, mi ovu udaljenost prelazimo mjereći u satima. Stanovnici Međimurja tako ne mogu  koristiti sve benefite koje im pruža blizina Zagreba; zdravstvo, obrazovanje, kultura, sport.., a poduzetnici blizinu tako velikog tržišta. To će biti moguće jedino kada će putovanje do Zagreba biti unutar jednog sata.“

PISMO MINISTRU OLEGU BUTKOVIĆU

MDS Međimurski demokratski savez

Strossmayera 9, Čakovec

091 11 99 505

 

Oleg Butković, dipl. Ing., ministar

Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture

Prisavlje 14, Zagreb

 

Poštovani gospodine ministre,

dopustite mi da Vam u kratkim crtama ukažem na jedan bitan problem, vezan uz djelatnost Vašeg ministarstva, a na koji Međimurski demokratski savez ukazuje već jedno vrijeme, a to je slaba prometna povezanost, tu prvenstveno mislim na željeznički promet, Međimurske županije, ali i Varaždinske i Krapinsko-zagorske županije, sa gradom Zagrebom, a time i sa ostalim dijelovima Republike Hrvatske.

Naime, dovoljno je pogledati u vozni red i uvjeriti se u slabu povezanost Međimurske županije sa gradom Zagrebom, a radi se o udaljenosti od stotinjak kilometara. Prema voznom redu prvi vlak iz polaznog kolodvora Kotoriba kreće ujutro u 4:18 i vozi do Varaždina u koji stiže u 5:08, slijedi presijedanje u drugi vlak koji kreće u 5:26, a stiže u Zagreb u 7:49. Dakle ukupna vožnja od 116 kilometara traje 3:31 minuta. Kotoriba ima samo jednu direktnu vezu do Zagreba, vlak koji polazi u 18:18 i stiže u Zagreb u 21.57, dakle vozi 3:39 minuta. U povratku je situacija identična. Dakle, u vrijeme dok u Europskoj uniji vlakovi udaljenosti kao što je ona između Kotoribe i Zagreba prevaljuju mjereći u minutama, mi i dalje te udaljenosti mjerimo u satima. Time su stanovnici Međimurske županije, koja ima 112.000 stanovnika, Varaždinske, 176.000 stanovnika i Krapinsko-zagorske županije, 129.000 stanovnika, u velikoj mjeri uskračeni za kvalitetnu i brzu vezu sa gradom Zagrebom i sa svim uslugama koje pružaju institucije koje su smještene u njemu; medicinske, zdravstvene, gospodarske, obrazovne, kulturne, sportske…

Na cijelu ovu problematiku ukazali smo i na  19. Sjednici Skupštine Međimurske županije, u rujnu 2020. godine, kada  je Skupština Međimurske županije, na prijedlog vijećnika Željka Pavlica – MDS, usvojila Zaključak kojim se poziva HŽ Infrastruktura da u narednim godinama osigura dostatna sredstva za obnovu i redovito održavanje mreže pruga i pružne infrastrukture na području Međimurske županije, te za obnovu, modernizaciju i elektrifikaciju cijele dionice pruge ZAPREŠIĆ-NOVI MAROF-KOTORIBA.

Navedenim Zaključkom htjelo se potaknuti HŽ na pokretanje ulaganja u pružnu infrastrukturu na podrjučju Međimurske županije koja je zbog neodržavanja u katastrofalnom stanju i kao takva prijetnja putnicima, a također smo upozorili i na prometnu izoliranost Međimurja prema ostalom dijelu Hrvatske, jer je pruga na dionici prema Zagrebu, preko Novog Marofa, također u lošem stanju, vlakovi voze minimalnim brzinama, pa putovanje od Kotoribe do Zagreba traje 3 sata i 39 minuta.

Također, na 21. Sjednici Skupštine Međimurske županije vijećnik Željko Pavlic – MDS postavio je pitanje HŽ Infrastrukturi, koji su radovi na obnovi pruge i infrastrukture,vezani uz Međimurje, predviđeni u 2021. godini i u narednim godinama i kolika su osigurana sredstva za tu namjenu?

U odgovoru, koji je dosta neprecizan,  HŽ Infrastruktura prvo navodi da su u tijeku aktivnosti na izradi studijske dokumentacije za Projekt povezivanja željeznicom unutar funkcionalne regije Središnje Hrvatske – Lepoglavska spojnica, za koji je sklopljen Ugovor sa izrađivačima studijskog dijela dokumentacije u vrijednosti od 6,2 milijuna kuna. S obzirom da u odgovoru nije navedeno kolika će se sredstva uložiti u obnovu postojeće pruge prema Zagrebu, via Novi Marof, možemo zaključiti da do ulaganja i obnovu te pruge neće doći. S obzirom da je  početak radova na Lepoglavskoj spojnici predviđen za 10 godina, što je izjavio predsjednik Vlade RH Plenković za vrijeme svojeg nedavnog boravka u Čakovcu i Varaždinu, Međimurce čekaju još godine teškoća u komunikaciji sa svojom glavnim gradom i ostalim dijelovima Hrvatske, a Međimurje i dalje ostaje u prometnoj izolaciji.

Poštovani gospodine ministre,

s obzirom da su najavljena velika ulaganja u Hrvatske željeznice, u novogradnje i obnove i rekonstrukcije, slobodni smo vas zamoliti da razmotrite i ulaganja i u obnovu pruge od Kotoribe do Čakovca, naše najstarije pruge, i dalje preko Varaždina, Novog Marofa, Zaboka do Zagreba. Točnije do Zaboka, jer je dio te pruge do Zagreba već u obnovi. Također, predlažemo i promjenu kategorizacije pruge od Čakovca, Varaždina do Zaboka iz lokalne u regionalnu, jer ova pruga povezuje 3 regije sa gradom Zagrebom.                                                                                                                                            

Znamo da je u pripremi izgradnja „Lepoglavske spojnice“, ali stanovnici ovog dijela Republike Hrvatske nemaju 10 godina vremena kako bi mogli koristiti sve benefite koje im pruža blizina Zagreba, a poduzetnici blizinu tako velikog tržišta. To će biti moguće jedino kada će putovanje do Zagreba biti unutar jednog sata.

Samo tako se može ostvariti i osnovni cilj Strategije prometnog povezivanja Republike Hrvatske (2014. – 2030.) u kojoj se naglašava: željeznički sektor mora biti u funkciji gospodarsko-socijalnog objedinjavanja hrvatskog prostora. (Objedninjavanja, a ne izolacije.) 

Poštovani gospodine ministre,

zahvaljujemo vam na pažnji,  a otvoreni smo po potrebi za kontakt.

 

U Čakovcu, 04. 06. 2021. g.                                                                    Predsjednik MDS-a:

                                                                                                                           Željko Pavlic     

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja