Međimurje Press
Politika i društvo

Održano predavanje Leone Ivković o migracijama

U četvrtak, 7. ožujka, u sklopu ovogodišnjih Dana Matice hrvatske u Čakovcu, u dvorani uz prostorije čakovečkog Ogranka održano je predavanje magistre etnologije i kulturne antropologije i sociologije Leone Ivković naslovljeno „Motivi iseljavanja i integracija visokoobrazovanih Međimuraca u Republici Austriji“.

Na početku večeri predsjednik Ogranka Matice hrvatske u Čakovcu Zoran Turk pozdravio je sve okupljene, izrazivši zadovoljstvo započinjanjem bavljenja ovom temom od iznimne važnosti za hrvatsku sadašnjost i budućnost. Naglasio je kako se kroz svoju prošlost Matica hrvatska uvijek nastojala baviti temama od iznimnog značaja za hrvatski narod, njegov identitet i dobrobit, što nastavlja činiti i okretanjem ovim danas iznimno aktualnim društvenim pitanjima.

Kroz četrdesetak minuta izlaganja predavačica je okupljene upoznala s demografskom situacijom u Republici Hrvatskoj od 2013. godine nadalje, istaknuvši kako je – kada se broj iseljenika i useljenika zbroje – Hrvatska dosad brojčano izgubila više od 100 000 ljudi Kao razlozi takvog po Hrvatsku nepovoljnog trenda, odnosno motivi iseljavanja posebice visokoobrazovanih Međimuraca istaknuti su ekonomska situacija, ali i nepovoljna društvena klima, odnosno percepcija sloma moralnih i društvenih vrijednosti, prevlasti negativnog svjetonazora, što često proizlazi iz tema koje potenciraju mediji, kao i poremećaji u odnosima poslodavaca i zaposlenika.

Tijekom predavanja istaknuto je nekoliko kuriozuma, među kojima su najzanimljiviji činjenica da su visokoobrazovani Međimurci u Austriji spremni – barem na početku svog boravka tamo – prihvatiti i poslove znatno van područja svoje struke, odnosno da političku situaciju i općenito vijesti u zemlji u koju su doselili gotovo uopće ne prate.

Predavanje Leone Ivković temeljeno je na diplomskom ratu nastalom provođenjem istraživanja nad 11 ispitanika koji su kroz proteklih nekoliko godina odselili u Austriju. Nakon predavanja razvila se živa diskusija o pojedinim dotaknutim pitanjima.

Ogranak Matice hrvatske u Čakovcu u nadolazećim će mjesecima organizirati još niz sadržaja posvećenih migracijama u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti.

Saša Vuković

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja