Međimurje Press
Politika i društvo

Gong o Milanovićevoj kandidaturi: HDZ-ove nepravde ne treba ispravljati udarom na politički sustav

Nepravda i zarobljavanje institucija od strane HDZ-a ne bi se trebale rješavati udarom na politički sustav nego u skladu s demokratskim procedurama. Rijeke pravde, koje Milanović najavljuje, suprotne su traženju rupa u Ustavu. Rijeke pravde znače drugačiju vlast od HDZ-ove, a ne zaobilaženje procedura kakvo smo od njih navikli. Nedemokratski i neodgovorno prema poziciji predsjednika, koji bi trebao predstavljati sve građane i građanke, jest kandidatura Zorana Milanovića bez da je dao ostavku na aktualnu dužnost.

U Republici Hrvatskoj državna je vlast ustrojena na načelu diobe vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudbenu. Izvršnu vlast čine Vlada i Predsjednik Republike Hrvatske. Predsjednik Republike po Ustavu je odgovoran za usklađeno djelovanje i stabilnost državne vlasti. Kao nestranačka osoba ne smije obavljati niti jednu drugu javnu ni političku dužnost. Ulaskom u izbornu utakmicu kao kandidat jedne liste, nesumnjivo podupire jednu političku opciju, dok Ustav propisuje da predsjednik RH ne smije biti član stranke.

U obrani liberalne demokracije, Gong je učestalo prozivao Andreja Plenkovića zbog kršenja demokratskih procedura i narušavanja trodiobe vlasti, od nezakonitog zatvaranja Markovog trga, preko krojenja izbornih jedinica u HDZ-ovih kuhinji, do imenovanja Ivana Turudića i gušenja medijskih sloboda preko Lex AP-a. U mandatu Andreja Plenkovića, Hrvatski sabor je de facto sveden na puki instrument legalizacije njegove samovolje, kojemu je oduzeta njegova uloga predstavničkog tijela građanki i građana ove države i nametnuta ona vladajuće stranke.

U vremenima narušene vladavine prava koja je kulminirala dolaskom na čelo državnog odvjetništva Ivana Turudića, suca Visokog kaznenog suda, bliskog prijatelja uskočkih optuženika i osobe koja nikada nije krila svoju naklonost HDZ-u, doista se može razumjeti istup Zorana Milanovića da pokušava smijeniti stranku koja je zarobila državu – od nezavisnih institucija do Hrvatskog sabora. Stoga u skladu s njegovom ulogom čuvara stabilnosti državne vlasti, najava sudjelovanja u utrci za parlamentarne izbore morala bi značiti i ostavku na mjesto predsjednika države.

Svojom odlukom da istovremeno nastavi obnašati predsjedničku dužnost i bude premijerski kandidat na parlamentarnim izborima ozbiljno je povrijedio svoju glavnu dužnost – čuvara stabilnosti državne vlasti. Čak i da Ustav Republike Hrvatske ne sadrži eksplicitno niti jednu odredbu koja bi priječila predsjedniku da zadrži svoju funkciju tijekom parlamentarnih izbora, problem je u posljedicama takve odluke. Posljedice bi posebno mogle biti loše i opasne nakon održanih parlamentarnih izbora, kada se može dogoditi situacija da se Predsjednik Republike Zoran Milanović oko sastavljanja nove vlade treba konzultirati s premijerskim kandidatom SDP-a Zoranom Milanovićem.

Koliko građani mogu vjerovati da će u ovoj, zarobljenoj državi konačno dočekati vladavinu prava kada predsjednik ne želi odstupiti sa svoje dužnosti sve do pobjede na parlamentarnim izborima u koje je, vlastitim riječima, uvjeren. Ovakvom odlukom, stvoreno je stanje dosad neviđene pravne nesigurnosti te stoga pozivamo Ustavni sud da se što prije oglasi.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja