Međimurje Press
Politika i društvo

Medijsko obrazovanje ostaje važno!

Gong i partnerske organizacije i institucije okupljene unutar projekta Medijsko obrazovanje je važno.MOV pozivaju na konferenciju Medijsko obrazovanje OSTAje važno, koja će se održati 20. srpnja u Kući ljudskih prava Zagreb (Savska cesta 112c, Zagreb).

Bez medijske pismenosti nema aktivne, kritične i zainteresirane javnosti, jedan je od najznačajnijih nalaza
sveobuhvatnog istraživanja medijske pismenosti u Hrvatskoj provedenog na reprezentativnom uzorku
punoljetnih građana i građanki Hrvatske.

Analize su također pokazale kako se nastavnice i nastavnici ne osjećaju ugodno provoditi nastavu iz medijske pismenosti jer smatraju da nisu dovoljno osposobljeni za te temu, stoga je nužno uložiti u njihova usavršavanja.

Temeljem nalaza istraživanja, kreirane su smjernice za unaprijeđenje medijskog obrazovanja u formalnom i
neformalnom obrazovanju, kao i preporuke za medijsku strategiju, čije donošenje već godinama kasni.
Budući da je upravo medijska pismenost onaj skup kompetencija koji služi i razvoju kompetencija za aktivno
građanstvo i koji može pomoći građankama i građanima – osobito mladima – da upoznaju probleme svojih
zajednica i povezuju se oko njihovog rješavanja, pozivamo da nam se pridružite u zaključku projekta i otvorenom razgovoru o koristima i perspektivama medijskog obrazovanja. Tijekom javnog događanja predstavit ćemo nalaze istraživanja, video-materijale, kao i otvoriti diskusiju za relevantne aktere u području medija i medijske pismenosti.

Projekt Medijsko obrazovanje je važno. MOV, sufinanciran iz sredstava Europskog socijalnog fonda, započeo je prije nešto više od dvije i pol godine. Nositelj projekta je Gong, a provodi ga u partnerstvu s još 10 organizacija civilnog društva, odnosno akademskih institucija i to: Pragma, Telecentar, Kurziv, Društvo za komunikacijsku i medijsku kulturu, Udruga Bacači sjenki, Dječji kreativni centar DOKKICA, Info zona, Centar za kulturu Zlatna vrata, Institut za razvoj i međunarodne odnose i Fakultet elektrotehnike i računarstva.

Projekt je obuhvaćao širok spektar edukativnih, analitičkih i konzultativnih aktivnosti, a sada je došao trenutak da predstavimo rezultate toga rada.

20230720_Medijsko obrazovanje ostaje važno_MOV_program konferencije.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja