Međimurje Press
Politika i društvo

Nezakonito trgovanje plinom INA-e je kriminal bez presedana za koji svi u lancu upravljanja i nadzora moraju kazneno odgovarati

Nastavno na slučaj nezakonitog trgovanja prirodnim plinom u INA-i kojim je kompanija oštećena za više od milijardu kuna, javnost je ostala uskraćena za odgovore na nekoliko važnih pitanja vezano uz jednu od najvećih pljački u hrvatskoj povijesti.

Romana JERKOVIC in the EP in Brussels

Iako se aktualni ministar gospodarstva Davor Filipović od svega ograđuje, štiteći i svoga prethodnika i cijelu Vladu, nevjerojatno je kako su malverzacije prošle ispod radara internih, upravljačkih i nadzornih struktura INA-e. Postavlja se pitanje tko i kako upravlja ovom strateški važnom kompanijom, tko sklapa Ugovore, tko ih potpisuje i nadzire? Tko postavlja četvrtu, treću, drugu i prvu liniju upravljanja, tko je odgovoran za funkcioniranje sustava? Je li Vlada upozorena na nezakonitosti i zašto nije reagirala? Do kuda sežu kraci ove hobotnice i tko koga u ovoj priči štiti?

S pravom se danas pitamo gdje bi bio kraj ovoj pljački da novac nije završio na računu umirovljenika, što je bio alarm za uzbunu. Koliko bi se dodatnih milijardi zamračilo na rastu cijena plina uslijed energetske krize?

Iako ministar gospodarstva sada najavljuje reviziju plinskog poslovanja INA-e i svih Ugovora, pravo pitanje je zašto se takva revizija ne provodi redovito?

INA nije i ne može biti samo jedna u nizu kompaniju na tržištu. INA je strateški važna kompanija za Hrvatsku, a plin iz domaćih bušotina najvrjedniji resurs koji država mora nadzirati i njime upravljati. Danas, u vrijeme najveće energetske krize od 2. svjetskog rata, važnost tvrtki poput INA-e i HEP-a dolazi do punog izražaja. Iako je premijer Plenković prije više od pet godina najavio povratak INA-e u vlasništvo države i otkup dionica od MOL-a, to se nije dogodilo.

Upravlja li aktualna Vlada ičime ako su moguće malverzacije ovakvih razmjera u kompaniji koja bi trebala i morala biti pokretač tranzicije i energetske neovisnosti Hrvatske?

Jerković smatra kako je ova afera rezultat neriješenih odnosa na relaciji INA-MOL i kako je zapravo ključno pitanje zašto Vlada ne poduzima nikakve korake za vraćanje INE u hrvatsko vlasništvo nakon što je Ustavni sud odbio Sanaderovu tužbu na presudu kojom je prepustio upravljačka prava u Ini mađarskom MOL-u. „Odbijanjem Sanaderove tužbe Vlada ima jasnu pravnu situaciju te su stvorene sve pretpostavke da se pravnim putem poništi štetan upravljački ugovor kojim je mađarska strana stekla nedozvoljenu prednost u upravljanju kompanijom koja je od nacionalnog interesa za Republiku Hrvatsku. Po sili zakona, taj ugovor je pravno ništetan i direktna posljedica kaznenog djela. Nadam se da će premijer Plenković znati objasniti hrvatskoj javnosti zašto odbija provesti odluku hrvatskih sudova i time nastavlja raditi protiv nacionalnih interesa“, zaključuje Jerković.

Lucija Škrtić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja