Međimurje Press
Politika i društvo

Otvoreno pismo načelniku općine i Vijećnicima Općinskog vijeća Gornji Mihaljevec

Poštovane dame i gospodo !

Početkom listopada prošle godine Društvo „VETERAN“ je sukladno ciljevima i svrsi osnivanja širenja istine o hrvatskoj povijesti i ratnim stradanjima hrvatskog naroda, zatražilo mišljenje i suglasnost da postaviti spomen obilježje za žrtve svih ratova koje su život dale za domovinu Hrvatsku.

Nakon više požurnica, što usmeno, što pismeno na Valentinovo ove godine smo zaprimili od vas pismeni zaključak: „da na području Općine Gornji Mihaljevec ima dovoljno spomen obilježja žrtvama ratova te nema potrebe za postavljanje novih spomen obilježja žrtvama“.

Ukazujemo vam da nismo tražili suglasnost za izradu spomen obilježja, niti bilo kakvu potporu Općine, a ponudili smo suradnju. Predsjednik Društva VETERAN je u više navrata u javnosti izjavio, kada se tri mjeseca čekalo na odgovor Općine, da će se spomen obilježje postaviti, pa makar morali postaviti u njegovom dvorištu, ako Općine ne odobri postavljanje na općinskoj nekretnini.

Time vam želimo ukazati da ste promašili sa zabranom postavljanja spomen obilježja, ali nam je jasno da Općina ne želi surađivati s braniteljima, pače da želi zabraniti sjećanje na mrtve i poginule Hrvate koji su živote davali još u obrani od Turaka, kod Verduna u klaonici I. svjetskog rata, u Galiciji, kod Staljingrada, na Sutjesci i Neretvi, Križnom putu i napose u Domovinskom ratu.

Poštovani Načelniče i Vijećnici tamo su ginuli i vaši šukundjedovi, pradjedovi , djedovi, očevi, jednom riječju vaši preci i zar zaista nisu zaslužili ni da postoji mjesto na kojem im možemo zapaliti bar svijeću?

Zar nije najprimjerenije mjesto upravo centralni križ na mjesnom groblju da se postavi takvo spomen obilježje kao što ste vidjelo uz zahtjev u obliku otvorene mramorne knjige dimenzija 80 x 60 cm na kojoj je Hrvatski grb i tekst: „Spomen na čast i slavu žrtvama svih ratova koji su život dali za domovinu Hrvatsku“. Znači sve bez ikakvih političkih konotacija jer jednostavno u smrti smo svi isti i jednaki.

Sa zabrinutošću moramo konstatirati da vaša tvrdnja kako u Općini ima dovoljno spomen obilježja žrtvama ratova, jednostavno ne stoji, a mi je doživljavamo kao omalovažavanje i pokušaj diskreditacije hrvatskih branitelja jer u Općini postoje slijedeća obilježja:

  • Spomen ploče na Vatrogasnom domu u Preseki i zgradi Općine u Gornjem Mihaljevcu da je na tim mjestima bilo zapovjedništvo OS za područje Međimurja u Domovinskom ratu. Na tim spomen pločama se ne spominju žrtve bilo kojeg rata.
  • Postoji kip  “Krist iz Farkašića” koji se nalazi u samoj blizini crkve Sv. Katarine u Gornjem Mihaljevcu kojeg je 1994. godine od lipovog drveta izradio kipar Dragutin Jamnić iz Lepoglave, spomenik je podignut u čast braniteljima Domovinskog rata,. Naime u to vrijeme se ne može govoriti da je to spomen poginulim žrtvama Domovinskog rata jer Domovinski rat je završio dvije godine kasnije pa je jasno da je sadašnji tekst formuliran naknadno, gdje se spominju poginuli branitelji, jer nonsens je da bi se spomenik poginulim hrvatskim braniteljima postavljao unaprijed.
  • I postoji spomenik „na uspješno izvedenu partizansku akciju u II. svjetskom ratu“ u Kukulićevoj šumi kod Martinuševca. Ovo ne želimo komentirati, želimo samo podsjetiti na činjenicu da u Međimurju u II. svjetskom ratu nije bilo ni partizana ni ustaša, te da je Međimurje oslobodila Crvena armija (Čerkezi i Bugari) , a tek poslije rata su se pojavili partizani da uspostave „narodnu vlast“ i za načelnika Općine Gornji Mihaljevec postavili su jednog mladog Crnogorca.

Ovakvo spomen obilježje za koje smo tražili primjereno mjesto nema čak nigdje u Republici Hrvatskoj, a ne da u Općini ima dovoljno takvih spomen obilježja.

Većina Vas, hvala Bogu nije morala ići braniti Domovinu s puškom u ruci, ali nemojte nikada zaboraviti da narod koji ne poznaje i ne priznaje svoju prošlost nema budućnosti!  Osuđen je ponavljati povijest !

Društvo VETERAN vam uzimajući u obzir vašu neinformiranosti i nepoznavanje povijesti nudi svekoliku suradnju, koje do sada između branitelja i Općine nije bilo.

Mi smo legalisti i poštujemo vašu odluku da dok ste vi na vlastin na općinskom zemljištu ne želite spomen obilježja poginulima u ratovima, ali nam je neprihvatljivo da do sada Općina nikada nije organizirala nikakvo obilježavanje događaja iz Domovinskog rata, nikada nije organiziran prijem za branitelje, a niti znate tko je tih 164 branitelja s prebivalištem na području Općine, niti kojih je to 34 umrla branitelja. Samim tim ne znate ni kako žive branitelji i njihove obitelji, niti kako žive obitelji umrlih branitelja.

Nikada svi članovi Općinskog vijeća ili bar većina nije bila na misi za poginule hrvatske branitelje, niti na polaganju vijenaca kod obljetnica koje je u pravilu organizirala UDVDR i eventualno je nazočio jedan predstavnik općinske samouprave.

Nemojte zaboraviti da nije bilo nas branitelja danas vi ne bi upravljali Općinom jer je ne bi bilo. Hoćemo li staviti glave skupa, zavisi isključivo od vas.

Mi nudimo ruku suradnje, ali ne tražimo !

Suklasnost za spomen svima

Zaključak – odbijenica spomen

VETERAN – društvo branitelja Domovinskog rata

umirovljeni pukovnik

Željko Tomašić, mag.ing.aedif – predsjednik

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja