Međimurje Press
Policija

Unatoč upozorenjima međimurska policija ovog vikenda imala pune ruke posla!

DANI VIKENDA 19. 20. i 21. veljače 2021. godine

KRAĐE I TEŠKE KRAĐE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Na području Policijske uprave međimurske tijekom proteklog vikenda evidentirano je pet krađa i jedan pokušaj teške krađe. Materijalna šteta kod tri evidentirane krađe, pojedinačno se procjenjuje na manje od tisuću kuna, dok se kod dvije krađe, pojedinačno procjenjuje na više tisuća kuna.

Izdvajamo pokušaj teške krađe u Prelogu te krađu u Čakovcu.

Pokušaj teške krađe

U noći sa četvrtka na petak (18./19. veljače 2021.) u Prelogu, Ulici Zrinskih, nepoznati počinitelj pokušao je provaliti u bankomat smješten u poslovnoj zgradi. Zbog uključenja alarma počinitelj je odustao od dovršenja kaznenog djela.

Protiv počinitelja podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu.

Krađa

U petak, 19. veljače 2021. godine oko 18 sati u Čakovcu, u trgovačkom centru u Obrtničkoj ulici, 24-godišnjak je s prodajnih polica trgovine mješovitom robom ukrao razna alkoholna pića. Počinitelj se pokušao udaljiti iz trgovačkog centra s ukradenim predmetima kroz izlaz za nuždu. Zahvaljujući brzoj i pravovremenoj reakciji, kradljivca je u dovršenju kaznenog djela spriječio službujući zaštitar te ga zadržao do dolaska policije.

Ukradeni predmeti u vrijednosti od nekoliko tisuća kuna, oduzeti su od 24-godišnjaka i vraćeni predstavniku oštećene trgovine.

Protiv osumnjičenog 24-godišnjak s područja grada Zagreba, podnijet će se kaznena prijava nadležnom državnom odvjetništvu zbog osnovane sumnje u počinjenje kaznenog djela krađe.

PROMETNE NESREĆE TIJEKOM PROTEKLOG VIKENDA

Tijekom proteklog vikenda na međimurskim prometnicama evidentirano je sedam prometnih nesreća, od čega tri prometne nesreće s ozlijeđenim osobama i četiri prometne nesreće s nastalom materijalnom štetom. U nesrećama s ozlijeđenim osobama lakše su ozlijeđeni 22-godišnji i 28-godišnji biciklisti te 30-godišnji vozač osobnog automobila, dok će se težina ozljeda za maloljetnog biciklistu naknadno utvrditi.

Greške koje su prethodile prometnim nesrećama:

– nepropisna i neprilagođena brzina, dvije prometne nesreće,

– nepoštivanje prednosti prolaska, jedna prometna nesreća,

– nepropisno okretanje, skretanje i vožnja unatrag, tri prometne nesreće,

– nalet na životinju, jedna prometna nesreća.

Prisutnost alkohola u krvi kod sudionika prometnih nesreća tijekom proteklog vikenda utvrđena je kod jednog vozača osobnog automobila. Pod utjecajem alkohola od 1,69 promila, 32-godišnji vozač Opel Astre, čakovečkih registarskih oznaka, skrivio je prometnu nesreću u kojoj su ozlijeđena dvojica biciklista. Nesreća se dogodila u petak, 19. veljače nešto poslije 19 sati na kolniku pristupne ceste naselju Parag.

BIJEG S MJESTA DOGAĐAJA PROMETNE NESREĆE

U prometnoj nesreći ozlijeđena dvojica biciklista

U petak, 19. veljače 2021. godine nešto poslije 19 sati na kolniku pristupne ceste naselju Parag, dogodila se prometna nesreća u kojoj su ozlijeđena dvojica biciklista.

Upravljajući Opel Astrom, čakovečkih registarskih oznaka, pod utjecajem alkohola od 1,69 promila te bez položenog vozačkog ispita, 32-godišnji vozač brzinu kretanja nije prilagodio osobinama ceste (makadam), vidljivosti (noć) te gustoći prometa (vozači bicikla ispred). Zbog opisane situacije 32-godišnji vozač u kočenju je prednjim dijelom automobila udario u stražnji dio bicikla, kojim je u istom smjeru uz desni rub ceste, upravljao maloljetnik. Nakon udara došlo je do prevrtanja bicikla i podizanja bicikliste na poklopac motora i prednje vjetrobransko staklo, a potom i do pada na zemljanu površinu. U nastavku kretanja vozač Astre, prednjim dijelom automobila udario je u stražnji dio drugog bicikla, kojim je ispred u istom smjeru uz desni rub ceste, upravljao 28-godišnjak. Nakon udara došlo je do prevrtanja bicikla i pada vozača.

Nakon opisane nesreće vozač Astre, napustio je mjesto događaja te je naknadno pronađen na adresi prebivališta.

Ozlijeđeni biciklisti privatnim vozilom i vozilom hitne medicinske pomoći prevezeni su u Županijsku bolnicu Čakovec, gdje je utvrđeno da je 28-godišnji biciklist lakše ozlijeđen, dok je maloljetni biciklist zadržan na liječenju te će se njegove ozlijede naknadno okvalificirati.

U trenutku prometne nesreće 28-godišnji biciklist nije bio označen reflektirajućim prslukom ili reflektirajućom biciklističkom odjećom te na biciklu nije imao upaljeno svjetlo bijele boje na prednjoj strani i crveno svjetlo na stražnjoj strani. Ujedno, maloljetni biciklist tijekom vožnje nije imao upaljeno crveno svjetlo na stražnjoj strani bicikla.

Nakon utvrđivanja težine zadobivenih ozljeda maloljetnog bicikliste utvrdit će se prekršajna ili kaznena odgovornost 32-godišnjeg vozača Opel Astre.

NARUŠAVANJE JAVNOG REDA I MIRA

U Paragu utvrđena tri prekršaja narušavanja javnog reda i mira puštanjem glasne glazbe

Jučer, 21. veljače 2021. godine u ranim poslijepodnevnim satima u Paragu policijski službenici Policijske postaje Čakovec, utvrdili su tri prekršaja narušavanja javnog red i mira puštanjem glasne glazbe.

Policijski službenici tijekom postupanja od 19-godišnjaka, 30-godišnjaka i 45-godišnjaka oduzeli su pojačala i zvučnike te će se protiv njih podnijeti optužni prijedlozi prekršajnom odjelu Općinskog suda u Čakovcu, zbog počinjenja prekršaja iz Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Napomena: fotografije oduzetih zvučnika možete preuzeti na internetskim stranicama PU međimurske

DRAGOVOLJNA PREDAJA EKSPLOZIVNIH SREDSTAVA, ORUŽJA I STRELJIVA

Građanin dragovoljno predao automatsku i lovačku pušku

U nedjelju, 21. veljače 2021. godine u prijepodnevnim satima građanin koji je želio ostati anoniman policijskim službenicima predao je automatsku pušku „Crvena Zastava“ M-70, sa četiri pripadajuća spremnika i 113 komada streljiva, kalibra 7,62 x 39 mm te lovačku pušku, kalibra 12 mm. Ujedno, građanin je predao i nastavak za tromblonsku minu te zaštitni nastavak za usta cijevi.

Predano oružje pohranjeno je u skladištu Policijske uprave međimurske.

Podsjećamo građane na nacionalnu preventivnu kampanju “Manje oružja, manje tragedija”, koja omogućava dragovoljnu predaju oružja, streljiva te minsko-eksplozivnih i dr. ubojitih sredstva, bez ikakvih sankcija.

Takva ubojita sredstva nemojte sami donositi u policijske postaje, već želju za dragovoljnom predajom prijavite na broj 192,  odnosno najbližoj policijskoj postaji. Nakon dojave na teren će se uputiti stručno osposobljeni policijski službenici, koji će preuzeti takva opasna i ubojita sredstva.

Napominjemo, kako dragovoljna predaja oružja, streljiva i minsko-eksplozivnih sredstava nije vremenski ograničena.

INFORMACIJA

Rezultati akcije „Alkohol“

Policijski službenici u sastavu mobilnog tima Policijske uprave međimurske u suradnji sa susjednom Policijskom upravom varaždinskom u subotu, 20. veljače od 16 do 24 sati proveli su aktivnosti iz akcije „Alkohol“.

Tijekom akcije utvrđeno je 18 prekršaja iz Zakona o sigurnosti prometa na cestama, od čega:

– dva prekršaja upravljanja motornim vozilom dok je u krvi prisutan alkohol i to;

– iznad 1,5 promila – dva prekršaja,

– dva prekršaja nepropisne brzine kretanja i to:

– u naselju od 10 do 20 km/h brzina veća od dopuštene – jedan prekršaj,

– izvan naselja od 30 do 50 km/h brzina veća od dopuštene – jedan prekršaj,

– tri prekršaja nekorištenja sigurnosnog pojasa,

– dva prekršaja upravljanja neregistriranim vozilom,

– dva prekršaja prijevoza osoba/djece koja nisu smještena u sigurnosnoj sjedalici,

– prekršaj upravljanja vozilom prije stjecanja prava na upravljanje,

– prekršaj nepoštivanja prednosti prolaska,

– prekršaj ne postupanja po znaku policijskog službenika,

– prekršaj nepropisne uporabe svjetala u prometu i

– tri ostala prekršaja.

Najveća koncentracija alkohola od 2,48 promila utvrđena je u 23 sata i 35 minuta u Dekanovcu, kod 46-godišnjeg vozača osobnog automobila.

RADOVAN GAČAL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja