Međimurje Press
Politika i društvo

PODSJETNIK – Neka institucije JAVNO rade svoj posao

Gong organizira devete po redu Dane otvorenih podataka, nazvane “Neka institucije javno rade svoj posao”, 3. i 4. ožujka u Zagrebu (kulturni centar MaMa, Preradovićeva 18).

Hrvatska je u 2023. godinu ušla s obećanjem o jačanju politike otvorenih podataka u okviru nove Strategije digitalne Hrvatske za razdoblje do 2032. Posljednjih godina, međutim, svjedočimo sustavnom slabljenju neovisnih tijela nadležnih za osiguravanje transparentnosti i suzbijanje korupcije te izuzetno niskom povjerenju građana u institucije. Bilo da je riječ o ekonomskim aktivnostima političara ili o koncesijama, interes javnosti za otvorene podatke u Hrvatskoj je svakako veći od onoga što država osigurava. Gong godinama zagovara veću otvorenost javnih institucija, nudeći konkretne preporuke za otvaranje pravosuđa, Vlade, Sabora i Ustavnog suda.

Konferencijski dio čine dva panela i radionica u petak. Prvi panel “Neka institucije javno rade svoj posao” nastoji propitivati aktualne prakse u pravosuđu, kao i njegove preduvjete za otvaranje javnosti, o čemu će raspravljati Martina Vrdoljak iz Ministarstva pravosuđa i uprave, Mirjana Juričić s Visokog upravnog suda, Vanja Mladineo iz Centra Miko Tripalo, Ivan Novosel iz Kuće ljudskih prava i Sanja Pavić iz Gonga.

Drugim panelom “Oslobađanje javnih podataka iz bunkera državnih institucija” smjestit ćemo otvorene podatke u kontekst demokratskog nazadovanja, (ne)transparentnosti rada Vlade i mogućnosti zlouporabe testa razmjernosti i javnog interesa pri korištenju prava na pristup informacijama. Kako otvoriti javni sektor, pitanje je na koje će odgovore ponuditi Nataša Novaković iz Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, Jagoda Botički iz Ureda povjerenika za informiranje, Melisa Skender iz Hrvatskog novinarskog društva, Enes Ćerimagić iz Zelene akcije i Oriana Ivković Novokmet iz Gonga.

Dan ćemo zaključiti radionicom o korištenju Gongovih digitalnih alata, čiji je cilj olakšati pristup otvorenim podacima i time potaknuti aktivno sudjelovanje građanki u političkom životu, poboljšanju javnih usluga i zaštiti javnog interesa. Radionicu će voditi Matej Mikašinović Komšo iz Gonga.

U subotu, 4. ožujka, održat će se i tradicionalni hackathon, tijekom kojeg će sudionice i sudionici uz vodstvo izraditi jednostavna digitalna rješenja za lakši pristup i korištenje otvorenih podataka. Ovogodišnje teme obuhvaćaju koncesije na javno dobro, financiranje političkih kampanja te podatke mjesne samoupraveProgram traje od 9 do 17 sati, a prijaviti se na sudjelovanje možete na mail sara@gong.hr.

Pozivamo predstavnice i predstavnike medija da nam se pridruže na konferenciji. Govornici i govornice bit će dostupni za izjave medijima uoči početka konferencije.

Svjetlana Knežević

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja