Međimurje Press
Političke stranke

Peticija građana za zakon o 100% sanaciji štete od potresa

Ivan Vilibor Sinčić je u ponedjeljak 30.03.2020. urudžbirao predsjedniku Hrvatskog sabora više od 2000 potpisa građana iz potresom pogođenih naselja, u obliku Peticije koja za svrhu ima potporu prijedlogu zakona kojeg je u saborsku proceduru predao upravo Živi zid. Smisao zakona je obeštećenje građana u slučaju elementarne nepogode u iznosu od 100% , bez obzira na postotak oštećenja.

 

Ovakav stoljetni događaj kao što je potres u Zagrebu, koji se nije dogodio još od 1880.-te zaslužuje poseban tretman. Građani zaslužuju da im se sanira šteta u iznosu 100% – rekao je Ivan Vilibor Sinčić. Peticija je krenula sa područja Markuševca i brzo se proširila po prigorju i ostalim potresom pogođenim područjima. Do danas je u samo 2 dana prikupljeno 2100 potpisa, dodao je.

Podršku peticiji građana dalo je i desetak saborskih zastupnika. Peticija će nastaviti i dalje sve dok se ne uvaže potrebe građana.
Podsjetimo, Prijedlog zakona predviđa transparentno prikupljanje i namjensko trošenje novca te parlamentarni i građanski nadzor trošenja tih sredstava kako bi se izbjegle malverzacije i preplaćivanja kakve su se događale nakon poplava u Gunji. Zakon je predan u saborsku proceduru u petak, 27.03.
Ivan Vilibor Sinčić rekao je da zakonski instrumenti koji postoje nisu dovoljni. Zakon o ublažavanju i uklanjanju posljedica prirodnih nepogoda obeštećuje do maksimalno 5% i to u slučaju da je oštećenje na kući veće od 60%. Akcija „Zajedno za Zagreb“ koju je otvorila Vlada svodi se na humanitarnu akciju i sramotno je da država nije u stanju sustavno sanirati štetu koja je nastala elementarnom nepogodom, već se oslanja na donacije građana.
Nadam se da će svi parlamentarni zastupnici uvidjeti potrebu da se građanima omogući obnova i pozivam ih da podrže zakonski prijedlog o osnivanju Fonda za pomoć žrtvama potresa u Zagrebu 2020.
ŽIVI ZID
Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja