Međimurje Press
Političke strankeZdravlje

Priopćenje Savjeta za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Svjetski dan šećerne bolesti obilježava se 14. studenog diljem svijeta, prema preporuci Međunarodne dijabetičke federacije. Tema obilježavanja od 2021 – 2023. godine je „Dostupnost zdravstvene zaštite“, a fokus ovogodišnjeg obilježavanja je temeljen na sloganu „Prepoznajte svoj rizik, saznajte svoj odgovor“.

Putem javnozdravstvenih akcija, predavanja, tribina, radijskih i TV emisija, itd. podiže se svijest građana o pandemijskim razmjerima bolesti, koja ne bira spol, rasu, kontinent, a obolijevaju sve mlađe osobe. Prevencijom, ranim otkrivanjem i pravovremenim liječenjem početak bolesti, kao i nastup kroničnih razornih komplikacija, mogu se odgoditi, čak i spriječiti.

Ukoliko su vrijednosti glikemije natašte 7 mmol/L ili više, radi se o šećernoj bolesti. U slučaju da je laboratorijska vrijednost između 5.6 mmol/L i 7 mmol/L, radi se test opterećenja glukozom, tj. OGTT, kako bi se na vrijeme dijagnosticirao predijabetes, odnosno intolerancija glukoze, koji s vremenom, ako se ne liječe, dovode do šećerne bolesti.

U svijetu oko 537 milijuna osoba u dobi od 20 do 79 godina boluje od šećerne bolesti. Dodatnih oko 541 milijun osoba boluje od tzv. predijabetesa. Brojke iz dana u dan sve više rastu, bolest predstavlja veliki javnozdravstveni problem. U Republici Hrvatskoj registrirano je preko 388.000 odraslih osoba sa šećernom bolešću. Oko 40% bolesnika još ne zna da ima šećernu bolest, tako da je ukupan procijenjeni broj veći od 534.000. Ukupni trošak liječenja šećerne bolesti u našoj zemlji čini 19.8% svih rashoda HZZO-a, a čak 88% od toga troši se na liječenje komplikacija.

Postoje dva glavna oblika šećerne bolesti: tip 1 i tip 2 (>90% oboljelih). Gestacijski dijabetes nastaje ili se prvi puta uočava tijekom trudnoće. Žene s gestacijskim tipom šećerne bolesti, osobito neliječene, pod povećanim su rizikom od komplikacija u trudnoći i pri porodu. Šećerna bolest vodeći je uzrok sljepoće, amputacije ekstremiteta, srčanožilnih bolesti i zatajenja bubrega. Sjedilački način života, nepravilna prehrana, nedovoljna tjelesna aktivnost, prekomjerna tjelesna masa/debljina najvažniji su etiološki čimbenici tipa 2 šećerne bolesti, uz to dodajmo i genetsku podlogu i stres.

Edukacijom građana o važnosti uravnotežene prehrane, redovite tjelesne aktivnosti, smanjenja soli i loših masnoća u prehrani te o važnosti prevencije bolesti, ranog otkrivanja i pravovremenog liječenja doprinijelo bi se smanjenju smrtnosti naših građana i povećanju kvalitete života oboljelih. U Hrvatskoj odlukom Hrvatskog sabora od 2022. godine obilježavamo i Hrvatski dan šećerne bolesti, 14. svibnja.

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije održao je uspješnu javnozdravstvenu akciju 28.10.2023. u Prelogu, uoči Svjetskog dana šećerne bolesti. Brojni građani došli su provjeriti krvni tlak i šećer te porazgovarati i posavjetovati se s našim zdravstvenim djelatnicima. Hvala svima koji su se odazvali!

Brinite o svom zdravlju, slušajte savjete liječnika i drugog medicinskog osoblja. Malim koracima već od danas možemo puno učiniti za svoje zdravlje!

Savjet za zdravstvo i socijalnu politiku SDP-a Međimurske županije

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja