Međimurje Press
Političke stranke

VANĐELIĆ: “Turudić ne smije doći na čelo DORH-a”

Stranka Republika smatra kako su najnovija otkrića u slučaju Turudić, prema kojima je jasno da je opet došlo do curenja povjerljivih informacija, dokaz da se tajnim službama upravlja protuzakonito i netransparentno. Također, iako je i prije bilo jasno da Turudić ne smije zasjesti na važnu poziciju šefa DORH-a, sada bi to bio pucanj u demokratski poredak i pravnu državu. Nažalost, ili su tajne službe u rasulu kad im je uspjelo promaknuti suspektno ponašanje Ivana Turudića ili je sve to učinjeno namjerno, u interesu Andreja Plenkovića koji pokazuje sve snažnije diktatorske tendencije. Posebno zabrinjavaju sve jasnije veze osoba iz obavještajnog miljea sa sve jačom tržišnom pozicijom tvrtke s istoka Hrvatske koja iz pozadine gospodari Hrvatskom.

“Ured vijeća za nacionalnu sigurnost treba hitno provesti istragu, naložiti nadzor SOA-e i utvrditi je li bilo curenja informacija u slučaju Turudić te o tome izvijestiti Vijeće za nacionalnu sigurnost koje se godinama ne sastaje radi sukoba na liniji Plenković – Milanović. Smatram da su ovime ugroženi, ne samo funkcioniranje pravosuđa i represivnog aparata, nego i sigurnost države. Dok Plenković namjerava uvesti notorni Lex AP i progoniti novinare koji rade u javnom interesu, gotovo svakodnevno u javnost cure informacije koje nose oznaku “vrlo tajno”. Moguće je da su neke od informacija u javnost puštene namjerno jer očito postoje osobe u USKOK-u koje ne žele Turudića za šefa. Jasan nam je njihov motiv jer se radi o duboko kompromitiranoj osobi, no svejedno nam se ne sviđa takva privatizacija povjerljivih informacija”, izjavila je Biljana Cerin, voditeljica radne skupine za sigurnost stranke Republika.

“Stvari su jednostavne. Ako je predsjednik Milanović u pravu, što bi trebalo provjeriti neovisnom istragom, onda je premijer Plenković samovoljno ignorirao saznanja o Turudiću. Druga, manje vjerojatna mogućnost je da mu ih je SOA naprosto propustila proslijediti. Obje mogućnosti zahtijevaju ostavke na više instanca i ovo je trenutak kada Hrvatska bira hoće li biti demokratska država s trodiobom vlasti i institucijama koje štite pravni poredak te sigurnost nacije ili će odlutati u smjeru Vučićeve Srbije, pa će se u potpunosti urušiti i postati diktatura pojedinca koji će nama vladati isključivo u interesu sebe i svoje klike, pri čemu će SOA umjesto najviših organa vlasti servisirati privatne tvrtke koje vladaju strateškim resursima države. Siguran sam da će građani prepoznati ove opasne tendencije i na izborima odabrati Republiku, kao branu autokraciji i eroziji institucija”, poručio je Damir Vanđelić, predsjednik stranke Republika.

 

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja