Međimurje Press
Politika i društvo

Sportski centar “Park Mladosti” u Gornjem Mihaljecu

ŽELJKO TOMAŠIĆ PRIOPĆENJEM SE OBRATIO MEĐIMURSKIM MEDIJIMA

Normalno je svaki političar u predizbornoj kampanju dokazuje što je napravio, ako je bio na funkciji ili da nudi program, ako se uključuje u politiku. To je nesumnjivo izraz demokracije i korektnih javnih odnosa.

Ali pri tome neki zaista pretjeraju, te ljude uvjeravaju kako su nešto napravili, a da toga zaista nema. Kako to nazvati? Kao manipulaciju ili ucjenu, teško se odlučiti, pa je bolje pogledati činjenice.

Načelnik Općine Gornji Mihaljevec hvali se kako je proveo velebni projekt uređenja Sportskog centra „Park Mladosti“, pri čemu su objavljene slike izgleda tog zdanja u medijima, no od svega toga je samo razrovan postojeći teren, porušen dio šume (postoji li dozvola „Šumarije“?) i stroj na gradilištu, što je razvidno na fotografijama od 25.04.2021. godine. Kako je samo dvadesetak dana do izbora jasno je da se projekt ne može završiti, te nikako ne može stajati tvrdnja da je to Načelnik napravio u svom mandatu. Ujedno je činjenica da za rekonstrukcija „Parka mladosti“ ne postoji Studija isplativosti, te se ta aktivnost provodi isključivo u osobne promidžbene svrhe. Je li to nenamjensko trošenje proračunskog novca, pokazati će vrijeme i institucije sistema.

To više što financijska konstrukcija nije zaokružena. Naime iz EU fondova je za taj projekt težak oko 12. milijuna kuna odobreno milijun eura tj. oko 7.5 mil. kuna, a Općina mora sufinancirati ostatak tj. oko 5 milijuna kuna. Ali Općina ta sredstva nema, niti su osigurana. Naime Načelnik Općine je suprotno Statutu sazao sjednicu Općinskog vijeća u kojoj njegova Nezavisna lista od 11 članova ima 8 članova, koje mu daje ovlast da zaduži Općinu (digne namjenski kredit) za 11. milijuna kuna. Pojašnjenje je da će time platiti radove, a kad sjednu sredstva iz UE fonda, onda će tim sredstvima izgraditi sportsku dvoranu Osnovne škole.

Takvo tumačenje začuđuje to više što je Načelnik ekonomist te je vlasnik knjigovodstvenog servisa, kojeg je doduše nakon nadzora inspekcije prebacio u vlasništvo žene zbog sukoba interesa. Ali činjenično on i dalje vodi Servis i dogovara ugovore i aranžmane.

Naime, nemoguće je posebno EU podvaliti tzv. „dvostruko financiranje“ tj. da se isti računi pravdaju banci i EU fondu, što je činjenično i kazneno djelo

Radovi su započeli jer se navodno dobio predujam, iako to javnost ne zna, od oko 400.000 kn, ali ako se ne završe kako je ugovoreno sva sredstva se moraju vratiti.

Da bi JLS mogla realizirati kredit nužno je odobrenje resornog Ministarstva, a pored svih požurnica iz Općine to odobrenje još nije stiglo, a realno je za očekivati da ni neće stići prije završenih lokalnih izbora.

Tako da se ova priča ne može drugačije tumačiti, nego kao poruka aktualnog Načelnika Općine biračima „ako nećete glasati za mene nećete imati Park mladosti (nogometno igralište, a time će se ugasiti u NK Jedinstvo ili tako nekako).

Još jedna činjenica se skriva od javnosti. Naime pod pretpostavkom da se projekt „Park mladosti“ uspješno realizira, nesumnjivo da će postojati veliki troškovi održavanja tog velebnog zdanja (režije i komunalije u objektima – struja, voda, održavanje igrališta – košnja trave i valjanje terena, osnovno održavanje – čišćenje i održavanje zgrade, koje će naravno plaćati porezni obveznici, a da ih nitko nije pitao može li se podići kredit i jesu li suglasni plaćati održavanje Parka mladosti ?

Nikada nije javno objavljeno koliki je godišnji trošak održavanja Parka mladosti do sada, a nesumnjivo će se rekonstrukcijom povećati pa se postavlja pitanje može li to Općinski proračun podnijeti, to više što je upitno je li Park mladosti, sportski centar u Općine Gornji Mihaljevec ili MO Gornji Mihaljevec?

Željko Tomašić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja