Međimurje Press
Svijet

Hrvati povodom otvaranja kultnog američkog restorana upravo pokrenuli trgovanje na burzi u New Yorku!

Aktiviranjem zvona „Opening Bell“ na simboličnoj ceremoniji newyorške burze NYSE (New York Stock Exchange), uspješni Hrvati iz Sjeverne Amerike danas su otvorili trgovanje najveće američke burze. Na ceremoniji koja se svakodnevno provodi u New Yorku, jednom od najvećih svjetskih financijskih centara, specijalni eventi samo su za odabrane i velike svjetske brendove s burze, a samo iznimno za brendove koji ne dolaze iz financijskog svijeta.

Jedan od tih brendova koji je dobio iznimnu čast biti na poznatom burzovnom podiju NYSE sada je i Delmonico’s. Riječ je o jednom od najutjecajnijih američkih luksuznih restorana, čija povijest seže gotovo 200 godina u prošlost.

Dennis Turčinović danas je ispred nove postave restorana simbolično zazvonio devet puta i tako otvorio novi dan trgovanja na NYSE, ali istovremeno i novu stranicu poslovanja povijesno značajnog gastronomskog mjesta na Manhattanu. Turčinović je porijeklom Hrvat, a oko sebe je okupio također hrvatski tim profesionalaca koji su i revitalizirali ovo popularno mjesto koje se otvara na staroj adresi – ulica Beaver 56 u Financial Districtu na Wall Streetu.

Najuži tim Turčinovića za novi Delmonico’s čine partner Joseph Licul, zatim managing partner Darko Matošić iz Rijeke, tu je i Branko Vinski iz Karlovca kao šef sale, dok je dizajn interijera osmislio talentirani arhitekt Sandro Užila iz Poreča. Svi oni danas su sudjelovali na ceremoniji „Opening Bell“, a tu su bili i njihovi gosti, njih više od 70, koji su imali zadovoljstvo podržati i uživati u trenutku koji znači novu prekretnicu za američku gastronomsku scenu novog doba.

Zanimljivost je uz to, i kako je novi vizualni identitet kultnog Delmonico’sa osmislio i producirao Mirko Ilić, proslavljeni poznati hrvatski i američki grafički dizajner koji je ostavio velik trag i nekada davno u našim krajevima oslikavao naslovnice albuma Prljavog kazališta, Aerodroma i Bijelog dugmeta. Sada je na drugom kraju svijeta, osmislio i prezentiranje brenda Delmonicos na NYSE. Isti logo danas krasi američku burzu.

Redoviti gosti restorana kroz povijest bila su najpoznatija svjetska imena poput američkih predsjednika John Fitzgerald Kennedyja, Richard Nixona i Theodore Roosevelta, sve do Mark Twaina, Marilyn Monroe i Elizabeth Taylor, a u novije vrijeme dobitnika Oscara Denzel Washingtona i Whoopi Goldberg. Ovaj restoran ima i ozbiljnu poveznicu s jednim od najvećih svjetskih inovatora iz naših krajeva, povijest kaže da je Nikola Tesla bio čest gost i da mu je bio najomiljeniji, a u čast Tesli jedna restoranska sala sada nosi njegovo ime.

Gastronomska priča Delmonico’sa također fascinira. Što se menija tiče, u najavi je čuveni Ribeye Steak koji je nazvan po restoranu i ponovno će biti dio menija, a legenda kaže i da je u njemu osmišljen Baked Alaska Desert kao i svjetski proslavljen recept pripreme jaja Benedikt.

Kultni Delmonico’s trenutno prima rezervacije, a uskoro će biti i najava otvorenja koje se planira za jesen 2023.

Video današnjeg otvaranja burze NYSE možete pogledati na linku: https://bit.ly/DelmonicosNYSEOpening

Foto: PR

Ante Fumić

Vezani članci

Komentirajte

Vijesti iz Međimurja